Vulinovu ostavku bi političke NVO

Izvor: B92, 19.Dec.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vulinovu ostavku bi političke NVO"

Pokret socijalista tvrdi da ostavku lidera te partije Aleksandra Vulina na funkciju ministra za rad traže NVO koje se ne bave socijalnom zaštitom već politikom.

U saopštenju se kaže i da će novac kojim je trebalo da se finansiraju nevladine organizacije ostati Fondu za lečenje dece, a da će novi konkurs biti raspisan početkom godine.

Podseća se da u Srbiji postoji 24 hiljade nevladinih organizacija, dok Vulinovu smenu traži 150 i konstatuje "da su toliko aktivisti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DS uspeli da sakupe".

"Peticiju predvodi Yukom, Helsinški odbor, Građanske inicijative...ni jedna od ovih organizacija se ne bavi socijalnom zaštitom, ali se zato bave politikom", kaže se u saopštenju.

U nastavku se dodaje da smenu traži "Sonja Biserko i u pravu je, kao što je bila u pravu kada je svedočila u korist hrvatske tužbe da je Srbija izvršila genocid, kao što je bila u pravu kada je govorila da je Srbija kriva što je bombardovana i kao što je bila u pravu kada je kao borac za ljudska prava primila orden od Stjepana Mesića dokazanog kršitelja prava Srba na život".

Takođe, kaže se da je zatraženo da se objave imena članova komisije.

"Kao što nisu mogli da sačekaju da se konkurs završi u zakonskom roku tako nisu u stanju ni da čitaju novine ili odu na sajt ministarstva", navodi se u saopštenju i naglašava da su imena članova komisije objavljena 5. decembra.

Iz Vulinove stranke saopštavaju da će novac odlukom Vlade upućen Fondu za lečenje dece "tamo i ostati", a da će novi konkurs biti raspisan početkom godine.

Smatraju i da je pravi razlog zašto se traži Vulinova smena taj jer je on najavio proveru poslovanja nevladinih organizacija u poslednjih deset godina, kao i zbog "straha da će Srbija saznati koje NVO i pod kojim uslovima su dobijale novac svih ovih godina od države".

Na kraju saopštenja, obraćajući se "aktivistima DS organizovanim u nevladine organizacije", iz Pokreta socijalista poručuju da ministar na taj način ne preti nevladinim organizacijama već vrši obavezu odgovornog člana vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.