Vučić zabranio Nikoliću da priča o ratu

Izvor: Blic, 18.Jan.2017, 22:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić zabranio Nikoliću da priča o ratu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zabranio je svim ministrima, državnim funkcionerima i službenicima da komentarišu dešavanja u regionu zbog neodmerenih izjava koje su se poslednjih dana pojavljivale u medijima.

- Molim vas da u narednom periodu, a zbog osetljivosti političkog trenutka u regionu, dozvolite da budem jedini koji će u ime Vlade da komentariše odnose u regionu. Hvala vam na razumevanju i molim da obavestite sve funkcionere i službenike Vlade o mojoj molbi - >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stoji u pismu u koje je "Blic" imao uvid.

Kako se spekuliše, Vučić je isprovociran ponašanjem i zapaljivim izjavama predsednika Tomislava Nikolića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića koji prethodnih dana nisu birali reči.

- Nikolić i Đurić svojim izjavama izlaze izvan onog što je dogovoreno. Vučić pokušava da ublaži štetu koje ova oštra i nepromišljena retorika nanosi Srbiji - kaže izvor "Blica" iz jedne ambasade države članice EU.

I zaista, novih gorljivih izjava, makar juče, nije bilo.

Tomislav Nikolić je prethodnih dana više puta pokazao da neće birati sredstva da se održi u fotelji. Aktuelni predsednik će do aprila biti i vojskovođa i ratni huškač.

Uz kampanje na ovim prostorima nekako po pravilu idu porast nacionalizma, rodoljublja i otpora prema susedima. Imali smo to i pred parlamentarne i predsedničke izbore u Hrvatskoj, pred parlamentarne izbore u Srbiji, a zahuktava se i pred nastupajuće predsedničke izbore. Apsurdno, ali teške reči, pretnje, zveckanje oružjem, tenkovima i kamionima i busanje u prsa garancija su nekog procenta glasova više.

Nikolić je negirao da zvecka oružjem, ali da će ako bude ugrožen srpski narod na KiM otići u rat i on i njegovi sinovi.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam kaže za "Blic" da je cela stvar nepotrebna, uključujući slanje voza u nevreme kada su odnosi s Prištinom već zaoštreni zbog oslobađanja Ramuša Haradinaja.

- Nikolićevi potezi su u funkciji predizborne kampanje. Zapaljivim izjavama on anulira animozitet kod biračkog tela na koje računa, a koje negoduje zbog pregovora u Briselu. Predsednik pokazuje mišiće, spremnost da brani dostojanstvo, a koja je cena toga i da li je najmudrije, druga je priča - kaže Popov.

On kaže da nam ulje na vatru nije potrebno, jer je dovoljna jedna šibica da stvari izmaknu kontroli.

- Nikolić ide nadesno, proruski orijentisano biračko telo svojim izjavama pravi plan za Kosovo koji niko nije video, zvecka oružjem, veliča Rusiju. Vučić je, s druge strane, čvrsto na evropskom putu. To je dupli pas predsednika i premijera kako bi oba krila bila pokrivena - zaključuje Popov.

Da su Nikolićeve izjave deo kampanje smatra i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. Ona je poručila da "očekuje od srpskih političara da ne koriste Srbe sa Kosova u svojim kampanjama i da svojim izjavama doprinose smirivanju tenzija, kao i da nikako ne očekuje da predsednik Tomislav Nikolić proziva Vladu što nije tražila povratak srpske vojske na Kosovo".

- Uverena sam da predsednik jako dobro zna zašto naših vojnika nema na Kosovu - navela je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da ne očekuje od predsednika Srbije ni da implicira da bi Vlada oćutala na eventualno ubijanje Srba na Kosovu i da zbog toga na par meseci pre izbora preti svojom ostavkom.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Vucic zabranio Nikolicu da prica o ratu

Izvor: medio.rs, 18.Jan.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zabranio je svim ministrima, državnim funkcionerima i službenicima da komentarišu dešavanja u regionu zbog neodmerenih izjava koje su se poslednjih dana pojavljivale u medijima...- Molim vas da u narednom periodu, a zbog osetljivosti političkog trenutka u regionu,...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.