Vučić pozvan da poseti Kubu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jun.2016, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić pozvan da poseti Kubu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Nacionalne skupštine narodne vlasti Republike Kube Huanom Estebanom Lasom Hernandesom, koji je premijeru preneo poziv predsednika Državnog saveta i Saveta ministara Kube Raula Kastra da zvanično poseti Kubu.

Premijer Vučić je rekao da se Srbija divi i visoko ceni slobodarski duh kubanskog naroda, koji je očuvao suverenitet Kube, kao što i Srbija ljubomorno čuva svoj integritet i nezavisnost.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />On je zahvalio Kubi na principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, kao i na podršci u međunarodnim organizacijama, poput UNESKO prilikom pokušaja učlanjenja tzv. Kosova.

Premijer Vučić je naglasio da je Srbija zainteresovana za dalji razvoj bilateralnih odnosa i veću saradnju između srpske i kubanske privrede.

Srpski premijer je, s tim u vezi, podržao ideju da srpski privrednici učestvuju u projektima u razvojnoj zoni kubanske luke Marijel.

Hernandes je podsetio da odlični bilateralni politički odnosi potiču još iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih, što je odličan temelj za iskorišćavanje mogućnosti razvoja ekonomske saradnje.

On je naglasio da Kuba prednjači u razvoju medicine i farmaceutske industrije i da u tome, kao i u oblasti poljoprivrede, leže veliki potencijali za saradnju sa Srbijom.

Dvojica zvaničnika pozdravili su uspešnu parlamentarnu saradnju dveju zemalja, koja je rezultirala potpisanim Protokolom o saradnji, prvim sporazumom te vrste koji je Skupština Srbije potpisala sa nekom od zemalja Latinske Amerike, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kuba principijelna u odbrani prava Srbije

Kuba je principijelna u odbrani prava Srbije na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, poručio je Hernandes posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

"Moja poseta Srbiji realizuje se sa čvrstom namerom da se nastavi politički dijalog na najvišem nivou i da se pruži doprinos unapređenju veza i saradnje. Ponavljam još jednom naš principijelni stav u odbrani prava Srbije na očuvanju svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta i prava da na odlučivanje o sopstvenoj sudbini", istakao je predsednik parlamenta Kube na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Gojković.

On se zahvalio Srbiji na podršci u korist ukidanja blokade Kube, koju SAD još drže na snazi, navodeći da postojeći odnosi Kube i Srbije, nakon 73 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa, sve više napreduju.

Rekao je i da mu je velika čast što je prihvatio poziv predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da poseti Srbiju, što je dogovoreno prilikom njene prošlogodišnje posete Kubi, kada je potpisan sporazum o saradnji dva parlamenta.

Sa Gojković, kojoj je čestitao reizbor, imao je danas, kako je dodao, značajne razgovore o različitim temama i o saradnji u svim poljima u kojima dve države mogu da sarađuju.

"Razgovarali smo i o nedavno završenom Kongresu naše partije i perspektivama koje postoje i koje će se razvijati ne samo na političkom, već i na ekonomskom i društvenom planu", rekao je predsednik kubanskog parlamenta, dodajući da dve zemlje mnogo liče i imaju nešto zajedničko - hrabrost da opstanu, jer brane pravednu ideju.

Gojković je ukazala da je poseta Fernandesa istorijska, jer je prvi put da jedan predsednik kubanskog parlamenta dođe u posetu Srbiji, podsećajući da je pre pet meseci sa njim potpisala sporazum o saradnji dva parlamenta, što je prvi takav sporazum koji je Skupština Srbije potpisala sa jednom zemljom latinoameričkog kontinenta.

Gojković je rekla da je sa kubanskim kolegom razgovarala o bilateralnim odnosima dve zemlje, koji su tradicionalno dobri i prijateljski, a prenela mu je da je Srbija zahvalna što poštuje naš suverenitet i integritet.

"Kuba je to pokazala i na konkretnim delima, prilikom glasanja o temama od značaja za Srbiju. Posebno smo zahvalni na stavu Kube pri glasanju o članstvu Kosova u Unesko", istakla je Gojković, navodeći da dva parlamenta treba da konkretizuju potpisani sporazum, a radna tela i poslaničke grupe prijateljstva da čvrsto sarađuju i ubuduće.

Dodala je da je izuzetno važno da delegacije dve zemlje razmenjuju stavove i mišljenja prilikom nastupanja u okviru Interparlamentarne unije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poruka sa Kube: Srbija ima pravo da sama odlučuje o sebi

Izvor: B92, 27.Jun.2016

Beograd -- Kuba je principijelna u odbrani prava Srbije na teritorijalni integritet i suverenitet, poručio je predsednik parlamenta Kube Huan Esteban Laso Hernandes..."Moja poseta Srbiji realizuje se sa čvrstom namerom da se nastavi politički dijalog na najvišem nivou i da se pruži doprinos unapređenju...

Nastavak na B92...

Hernandes: Kuba principijelna u odbrani prava Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Jun.2016

Kuba je principijelna u odbrani prava Srbije na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, poručio je danas predsednik parlamenta te zemlje Huan Esteban Laso Hernandes posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković..."Moja poseta Srbiji realizuje se sa čvrstom namerom da...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.