Vučić: U Srbiji znam samo jednog partijskog direktora javnog preduzeća

Izvor: Blic, 30.Jan.2015, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: U Srbiji znam samo jednog partijskog direktora javnog preduzeća

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras gostujući na TV Pink da je i pored smanjenja plata, prosečna plata u Srbiji porasla na 49.700 dinara, jer su poreska uprava i inspekcija rada radile svoj posao.

- Ja ništa ne propagiram, već sam pristalica veoma teškog i ozbiljnog rada. Sami smo ušli u reforme i ceo svet je to pozdravio. Sinoć sam razgovarao sa premijerom Grčke Ciprasom i čestitao mu. On je uneo novu energiju u političko nebo Evrope, ali ja verujem u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teške strukturne reforme. I to je ono što Srbiji otvara vrata svuda - rekao je Vučić i najavio da će za dva dana biti prvi premijer Srbije koji je posetio Švedsku.

- Kod nas ne postoji preduzetnički duh svi samo čekaju da im neko zvoni na vrata. Svaki dan slušam pitanja zar je moguće da za moju sestru nema posla u ovoj zemlji, a da niko na primer ne pokuša da otvori firmu. Niko nema inicijativu, svi samo čekaju i kukaju da je to teško. A imate klince koji u IT sektoru zarađuju i po tri miliona godišnje, ali rade 365 dana u godini. Svi hoće radno mesto da dobije, al da im teče staž i plata, al da ne rade.

NEZAPOSLENOST

Postoji neko ko može da me zameni

Na pitanje voditeljke Jovane Janković zašto sam ide po svetu i moli strance da ulažu u Srbiju, ima li saradnike za to, Vučić je odgovorio: "Imam naravno. Ja sam veoma zadovoljan mnogim ministrima, recimo Dušanom Vujovićem".

Da li ste zadovoljni radom ministra Srđana Verbića?

- Mislim da je veoma angažovan, kad dođe vreme reći ću mu šta mislim.

A Ivice Dačića?

- Angažovan je.

Da li ćete vi ostati na svom mestu?

- Videćemo kad dođe april. Sve opcije su uvek otvorene.

Da li u SNS-u ima neko ko bi mogao da vas zameni?

- Postoji.

- Kad objavimo podatke da je smanjena nezaposlenost u Srbiji niko to neće da objavi, jer je to navodno propaganda, a ja sam presrećan što se to popravlja - naveo je on.

Na konstataciju da deluje kao kapiten, koji nema fudbalere, premijer je rekao: "Ja molim za dve godine da bi ljudi videli rezultate, ne tražim po 16 kao što to rade Pajtić i ostali."

- Mi Srbi smo naučili da kukamo i dalje živimo bolje nego što radimo. Kad je to Srbima bilo dobro? Kad u vreme kralja Petra? Titovo? I tad smo kukali. Ta kuknjava razara srpski mentalitet. A koliko to radimo? Pašće nam s neba? Ako to čekate slobodno ne mojte za mene da glasate! - rekao je Vučić.

On je pokazao sliku objekta za decu ometenu u razvoju plaćen 1,5 milion evra, zbog kojeg je uhapšen Vrebalov iz DS-a, ali i sliku table koja se srušila.

- I onda mi kažu to je politički progon. Kad kradu, oni kradu na veliko. Čak im se i tabla od deset evra srušila - naveo je premijer.

STANJE JAVNIH FINANSIJA SVE BOLJE

- Ako bude dolazilo do rekonstrukcije Vlade - biće ozbiljna. Uvek je dobro da ima nove krvi. Ja volim energiju i rad, takmičenje i borbenost i volim da pokažem određene rezultate. Video sam da mediji sad love ove što uzimaju "audi" do kuće od skupštine... Nisam zadovoljan smanjenjem upotrebe službenih automobila, moraće da se spusti na 50 odsto - kaže Vučić.

Prvi rezultati mera fiskalne konsolidacije pokazuju neočekivano dobre rezultate, izjavio je večeras premijer Aleksandar Vučić i poručio da novih, bilo kakvih teških mera, neće biti.

Vučić je u intervjuu TV Pinku rekao da to znači da je stanje javnih finansija u Srbiji sve bolje, pre svega zbog veće ozbiljnosti i odgovornosti Vlade Srbije.

- Ove godine nećemo se zadužiti više od 1,2 do 1,3 milijarde - kazao je on i naveo da je namera Vlade Srbije da stvori zdrave javne finansije koje su uslov za rast prvrede, investicija i uslov za zdravu državu.

SAMO JEDAN PARTIJSKI DIREKTOR

- Pošto stalno pričaju o partijskoj državi, želim da kažem da u Srbiji znam samo jednog partijskog direktora javnog preduzeća, to je direktor EPS-a.

UPRKOS SMANJENJU PLATA, PROSEČNA PLATA POVEĆANA

U prilog tome da su Srbiji stvari krenule bolje nego što je očekivano u finansijskom smislu, Vučić je naveo da su, uprkos smanjenju plata i penzija, plate povećane, te da to pokazuje da je prosečna neto zarada prelazi 49.000 dinara.

Upitan kako je to moguće, premijer kaže: "Moguće je zato što je inspekcija rada ozbiljnije bolje radila svoj posao, što je poreska inspekcija radila bolje svoj posao, tako da 400 evra prosečna plata je nešto što dugo, dugo vremena nismo imali u Srbiji".

Premijer je istakao da je januar 2015, u poređenju sa istim mesecom od 2011. godine, najbolji i po prihodima i po rashodima.

- Cifre pokazuju da imamo suficit veliki i zbog neporeskih prihoda vezano za uzimanje više novca od javnih preduzeća, ali imamo i veći domaći PDV i po prvi put imamo situaciju da smo više duga vratili nego što smo se zadužili - kazao je Vučić.

ZNAČAJNE ZALIHE DOLARA

Srbija, prema njegovim rečima, ima i značajne zalihe novca u dolarima koje smo, kako je rekao, uzeli po najnižoj stopi.

- Srbija, dakle, nema problem sa likvidnošću - istakao je premijer i dodao da je to pre svega zbog rezultata žestoke borbe protiv korupcije i sive ekonomije. - Jedino gde Vlada Srbije ima mali problem je uvozni PDV, ali je to zbog sniženja cena nafte. -

- Ako tim putem budemo išli, iako februar i mart mogu da budu jako teški, ali ako budemo izdržali u našim reformama Srbija će biti jedna od najboljih zemalja u regionu - kazao je Vučić i dodao da je to procena međunarodnih finansijskih institucija.

On je naveo i da je Međunarodna organizacija rada procenila smanjenje broja nezaposlenosti u Srbiji.

LJUBIŠA DIKOVIĆ

Da li je čudno što se pred 9. februar u Beiselu otvaraju pitanja Ljubiše Dikovića i Kosova?

- Postoji koordinisanana kampanja na Vojsku, o čemu je danas govorio i Tomislav Nikolić. Na temu Parade ponosa i uzimanja snimaka VBA neću pričati. Načelnika Generalštaba nismo mi postavili, niti smo ga smenili. Ne znam kako neko pomisli da će od skandala koji sami prave da uruše državu. Centri moći koji neće jaku Srbiju su poznati, ja sam im se već obraćao imenom i prezimenom i neću da se ponavljam, govorili su da nameštamo tendere iako je Svetska banka rekla da je sve čisto... Predavanja nam drže svaki dan, oni izađu u skupštinu i kažu stoko, đubre, ološu... Jel to novodemokratska retorika? - upitao je Vučić.

SAŠA JANKOVIĆ

Da li imate utisak da se opozicija ujedinila u odbrani Saše Jankovića?

Neću govoriti o Saši Jankoviću, jer je u temama koje je pokretao govorio o mom bratu. Ali srećan sam kad se oko te teme ujedine Dveri i Demokratska stranka.

Opozicija živi u devedesetim

Premijer je ponovio da nije vreme za mitinge, ali je istakao da je to dozvoljeno sredstvo za izražavanje stavova, i tim povodom poručio opoziciji da su oni ti koji žive u devedesetim godinama.

Vučić je, kometarišući izjave opozicionih poslanika u parlamentu povodom eventualnog mitinga SNS, rekao da su oni ti koji žive u devedesetim, da ništa ne mogu da urade i da ne razumeju šta Srbija radi.

"Jedino što razumeju je da bi oni možda imali šansu ako bi se nešto vratilo u devedesete i da sebe zamisle da su Đinđić, a milionima milja su daleko od toga", rekao je Vučić i dodao da je upravo sadašnja opozicija organizovala mitinge sa sukobima.

Premijer je rekao da razume članove svoje stranke koji žele da se obrane od napada, ali da je njegov posao da kao predsednik vlade jednako brine o svim građanima.

"Verujem da će u SNS imati razumevanje za takve stavove", rekao je on. (Tanjug)

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.