Vučić: Srbija će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2015, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Srbija će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << takođe".

Kako navodi AP, SAD već izvesno vreme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, pre nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan.

Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

"Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa", piše AP.

Ne balansiramo, cilj put u EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku agenciju AP da je strateški cilj Srbije put u Evropsku uniju, ššto, kako je naglasio, ne isključuje dobre odnose sa Rusijom.

Na konstataciju američke agencije da se Srbija nije pridružila sankcijama zapadnih država protiv Rusije zbog politike koju vodi prema Ukrajini, a da neki zapadni zvaničnici insistiraju da se Srbija odluči kuda želi da ide - da li želi zbližavanje sa Rusijom ili EU, srpski premijer ističe:

"Ne radi se o balansiranju. Naš strateški cilj je put u EU i veoma čvrsto smo na tom putu. Da, s druge strane, želeli bismo da očuvamo dobre odnose sa Rusijom", rekao je Vučić za AP i upitao ššta ima loše u tome.

"Šta je loše u tome? Ja ne vidim ništa. Ne govorimo o biranju strana, naša strana je naš put u EU, naša strana je Srbija (i njen interes)", rekao je Vučić u intervjuu.

Vučić je podsetio da je to otvoreno rekao i pred ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na konferenciji za novinare.

"Možete li da navedete nekog drugog ko je to rekao tako otvoreno kao ja pred Vladimirom Putinom", upitao je on.

Vučić je takođe naglasio da su za put Srbije ka EU veoma važni dobri odnosi sa Vašingtonom.

"Vašington je, naravno, izuzetno važan i mi se nadamo da će oni podržati naš evropski put i naše ekonomske reforme, koje su veoma važne za našu zemlju", dodao je Vučić.

AP podseća da će Vučić početkom juna otputovati u posetu SAD.

Antić:Cilj Srbije diverzifikacija snabdevanja gasom

Prioritet Srbije u energetici je izgradnja gasne interkonekcije sa Bugarskom da bi se povezali na gasovod koji treba da se gradi iz Azerbejdžana, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i naglasio da je Srbija zainteresovana i za gasovod Turski tok i sve ostale projekte koji mogu da obezbede diverzifikaciju snabdevanja naše zemlje gasom.

Srbija hoće da diverzifikuje sve pravce i izvore snabdevanja gasom i to je i politika EU, rekao je Antić u pauzi Evropskog biznis kongresa.

On je poručio da je to odgovorna i patriotska pozicija vlade.

"To može nekom da se svidi ili ne", rekao je Antić odgovarajući na pitanja novinara da li se u energetici Srbije dešava preokret i da li se naša zemlja okreće, umesto saradnje sa Rusijom u energetici, saradnji sa SAD prihvatajući projekat gasovoda iz Azerbejdžana.

Antić je rekao da to pitanje ne treba politizovati i da Srbija ima odgovornu poziciju, da sa svima "igra otvorenih karata" jer želi da obezbedi diverzifikaciju izvora i dodatne izvore snabdevanja gasom.

Ministar energetike je dodao da je u planu da gasna konekcija sa Bugarskom koja će omogućiti povezivanje naše zemlje na planirane gasovode Tap i Tanap, počne da se gradi u 2016. godini i najavio da Srbija pokušava da obezbedi sva sredstva, ili najveći deo novca za taj projekat iz evropskih fondova.

Kada je reč o gasovodu Turski tok, Antić je poručio da još nismo ušli u bilo kakvu ozbiljnu priču u vezi sa finansiranjem tog gasovoda, i naglasio da je cilj Srbije da učestvuje u onim gasnim projektima koji su tranzitnog tipa kroz našu zemlju, a koji su istovremeno sa trećim energetskim paketom EU.

Bušatlija: Utvrditi da li mogućnost za gas iz Azerbejdžana uopšte postoji

Ekonomista Mahmud Bušatlija ocenio je danas da prvo treba ustanoviti da li mogućnost da se Srbija pridruži gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu tehnički postoji i dodao da azerbejdžanski gasovod nije ni blizu kapaciteta koji je bio predviđen Južnim tokom.

"Azerbejdžanski gasovod nije ni blizu kapaciteta koji je bio predviđen Južnim tokom, tako da ne znam da li mi možemo očekivati neke ozbiljne količine gasa, pa ne znam šta nam tu Amerikanci mogu pomoći, jer mi imamo bolje odnose sa Azerbejdžanom nego Amerikanci", naveo je Bušatlija za agenciju Beta.

On je rekao da treba pozvati stručnjake u toj oblasti da naprave procenu da li je sprovođenje gasa iz Azerbejdžana uopšte moguće, jer kada "političari razgovaraju i zamišljaju stvari to još ne znači da je izvodljivo".

"Videli ste kako je to izgledalo sa Južnim tokom kad o tome političari o tome pričaju. To je bilo divno, čak se očekivalo i da mi zarađujemo neke milijarde što nije moguće, ali političari sebi mogu da dozvole da pričaju i nešto što se ne može dokazati. Ideju svakako trebalo razmotriti, ali ozbiljni ljudi da se bave ozbiljnim poslovima, prvo stručnjaci da procene da vidimo da li mi možemo i po kojoj ceni ući u taj investicioni projekat", kazao je ekonomista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AP: Veliki zaokret Srbije, gas od SAD

Izvor: B92, 28.Maj.2015

Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, kaže Aleksandar Vučić...Kako je kazao srpski premijer, reč je o gasovodu koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu...U intervjuu za američku agenciju...

Nastavak na B92...

Vučić popustio, pridružiće se američkom gasovodu

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Maj.2015

BEOGRAD - Srbija će prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku, kaže Aleksandar Vučić...Kako je kazao srpski premijer, reč je o gasovodu koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu...U intervjuu za američku...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Vučić za AP: Politički zaokret Srbije, gas stiže iz SAD?

Izvor: Večernje novosti, 28.Maj.2015

TIRANA - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za američku novinsku agenciju AP da je Srbija je spremna za diversifikaciju izvora gasa.AP navodi da je premijer rekao da je jedna od mogućnosti gasovod kojim bi se gas u Evropu dopremao iz Azerbejdžana."Što se tiče energetske bezbednosti, energetske...

Nastavak na Večernje novosti...

Zaokret od Rusije?

Izvor: EurActiv Srbija, 28.Maj.2015

Izjave najviših srpskih zvaničnika 28. maja o gasnim projektima mogu se protumačiti kao blagi zaokret Srbije ka smanjenju energetske zavisnosti od Rusije. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom posete Tirani da će se Srbija pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i sprovešće...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.