Vučić: Smanjićemo broj poslanika na 125 do 150

Izvor: Blic, 27.Apr.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Smanjićemo broj poslanika na 125 do 150

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom godinu rada dana Vlade, da će svako ko želi da ostane u njoj morati da bude u "neprestanoj akciji". On je najavio smanjenje broja poslanika u Skupštini sa sadašnjih 250 na između 125 i 150.

- Odgovornost i rad su ključne reči za sve ministre u Vladi. Naš posao je neprestana akcija - kazao je Vučić na svečanoj sednici Vlade koja se održava na kopu Tamnava.

On je poručio da Vlada nema prava na neprestane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << žalopojke i izgovore, već da radom treba da ide ka cilju i boljitku.

- Osuđeni smo na najteže stvari i u spoljnoj politici i u elementarnim nepogodama, ali smo osuđeni i da uspemo. Ako stanemo Srbija više neće da krene - ne želim više da čujem ne mogu i ne - znam, nama izgovora i nisu potrebni i niko nema pravo na izgovore -rekao je premijer.

Govoreći na početku sednice, premijer je podsetio da je ova vlada pre godinu dana zatekla zemlju u "vodi do guše".

Objasnio je da je odluka da sednica bude održana u Kolubarskom basenu doneta jer je, to kako je rekao, jedino mesto gde smo se borili sa poplavom, stanjem koje je zatekla Vlada kada je počela da radi.

- Zemlja je bila u vodi do guše, stanje u kojoj smo je zatekli kada smo preuzeli vladu - kazao je Vučić dodajući da je Vlada teško i naporno radila.

Kolubara je, kazao je, simbol onoga kroz šta smo prošli u proteklih 12 meseci.

 Vučić je političke reforme u okviru kojih će biti smanjen broj poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na 125 do 150.

Parlament i vlada, kazao je premijer, moraju da postanu mesto gde se neće štititi privilegovani, već gde će poslanici i ministri da štite svoj narod.

- Verujem da ćemo u narednih godinu dana mandata imati snage da makar izađemo pred građane s nacrtom novih rešenja, i kada je reč o smanjivanju broja poslanika - rekao je Vučić.

Na putu do uspeha

Vučić je naglasio da ako sledeće godine Srbija bude imala deficit ispod 3,5 odsto BDP-a, reforme su uspele. Ako u 2016. bude ostvaren i rast od dva ili 2,5 odsto, Srbija će biti jedna od uspešnijih evropskih  zemalja, rekao je on.

- Mi smo na dobrom putu da postanemo uspešna zemlja. Za takvu Srbiju smo se borili, a za bogatiju ćemo se tek boriti - zaključio je Vučić.

On je naveo primer Češke koja ima više od 10 miliona stanovnika, a ima 50 poslanika manje nego Srbija, ili Belgije koja takođe ima više od 10 miliona stanovnika i 150 poslanika.

- Nije to pitanje troška države, nego odnosa. Isto je pitanje odnosa bila i prodaja automobila, koja mora da se nastavi da nam troškovi budu niži - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, političke reforme će obuhvatiti i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demokratski sistem.

Vučić je na današnjoj sednici poručio i ministrima u Vladi Srbije da moraju da nastave sa borbom za građane i zemlju.

- Gospodo ministri, imate tu odgovornost, privilegiju i čast da nešto uradite za svoju zemlju. Moramo da radimo još teže i više. Ako bismo radili isto, ne kažem da bi to bilo mali, ali ne bi bilo dovoljno - poručio je premijer.

Ugovor o Beogradu na vodi pred javnošću

Vučić je izjavio da će Ugovor o projektu Beograd na vodi biti predočen javnosti čim stupi na snagu.

- Kada Ugovor o Beogradu na vodi stupi na snagu, odmah ćemo ga pokazati javnosti. Nijedan ugovor neće ostati skriven i oprostite što neke ugovore nismo objavili jer je tajnost ugovorna klauzula - rekao je Vučić.

Za razliku od prethodnih vlada, vlada koju vodim se opredelila za transparentnost, rekao je premijer.

Vlada Srbije, rekao je Vučić, vodi tešku borbu za oporavak srpske ekonomije, ali se svi njeni članovi nisu uvek najodgovornije ponašali. Premijer je rekao da to ne govori da bi, kako se izrazio, nekog okrivio, već da bi shvatili u čemu su pravljene greške.

On je dodao da srpska ekonomija nije krenula da propada preko noći, da se uvek mislilo da rešenje dolazi sa neba, da će ga doneti neko drugi i da je dužnost nekog drugog da nam ga donese.

Mnogi, kako je rekao, još nisu osetili i nisu videli jasne efekte mera fiskalne konsolidacije i uspeha u budžetskim uštedama i povećanju prihoda, ali da Vladu Srbije te poteškoće neće odvratiti od nastavka reformi.

- Sasvim sigurno ćemo obezbediti bolju i drugačiju budućost za sve - poručio je premijer u Kolubari.

Vučić je rekao da je danas u tom basenu kako bi zajedno sa ministrima govorili iskreno i dirketno, pre svega sa onima koji su izabrali Vladu i čiji život zavisi od njenog rada.

Premijer je napomenuo da je Vlada Srbije u prethodnih godinu obećala teške i bolne reforme, da se suočila po preuzimanju vlasti sa najstrašnijim i najtežim poplavama koje su odnele mnogo ljuduskih života, unesrećile brojne porodice, ali i gotovo uništile energeletski i elektroenergetski sistem, a da je posle toga krenula u obnovu srušene, razorene i uništene srpske ekonomije.

- Političari nikada nisu uspevali da vide dalje od sledećih izbora, odbijali su da iskreno razgovaraju... Zato je došlo vreme da neko preuzme odgovornost i da uradi onako kako je moralo u svakoj odgovornoj zemlji u svetu. Današnje okolnosti nisu naših ruku delo, ali moramo da prihvatimo odgovornost da ih ispravimo - naglasio je Vučić.

On je na početku sednice rekao da je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana održala 116 sednica, da do sada nije imala nijednu telefonsku sednicu, za razliku od vlade Mirka Cvetkovića, koja je imala za četiri godine 487 telefonskih sednica.

- Mi nismo imali nijednu, pokušali smo da pokazemo više discipline, marljivosti i nešto više odgovornosti - kazao je premijer.

Premijer je kazao da  je "novčanik Srbije danas zdraviji" nego pre godinu dana, a deficit budžeta će i na kraju četvrtog meseca 2015. biti upola manji od prethodno planiranog, oko 30 milijardi dinara.

Vučić je naveo da će deficit na kraju aprila iznositi 30 ili 31 milijardu dinara. Prethodna očekivanja i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, podvukao je on, predviđali su da minus na kraju četvrtog meseca iznosi 72 milijarde dinara.

- To je više nego upola manje nego što je MMF-u prihvatljivo - istakao je premijer i podsetio da je i na kraju prvog tromesečja umesto 55 milijardi dinara koliko je planirano, deficit iznosio oko 21 milijardu.

Vučić je rekao da je i u aprilu naplata bruto domaćeg PDV-a veća nego u istom mesecu u 2014.

On je ukazao da je još mnogo toga ostalo da se u zemlji popravi kako bi se došlo na početnu poziciju od pre godinu dana, i naglasio da je i u poslednjem izveštaju Evropske komisije naveden pozitivan pomak kada je reč o Srbiji.

Vučić je naglasio da je smanjivanje deficita bio najteži deo posla i zahvalio se gradjanima Srbije na istrajnosti i osećaju odgovornosti, a s druge strane, kako je rekao i vlada je pokazala stepen ozbiljnosti, posvećenosti i odgovornost, "sve na šta nismo ranije navikli".

- Novčanik Srbije danas je zdraviji nego pre godinu dana. Niko više ne govori o bankrotu zemlje. Sada nema šale, a Srbija razmišlja o rastu, kada će i koliko brzo da pokrene proizvodnju - poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, investicije su zadovoljavajuće, ali moraju da budu još bolje, jer je jedini način da se povrati snaga zemlje da imamo dugoročne investicije koje će dovesti do novih radnih mesta.

Tajkuni, kako je rekao, možda mogu da upravljaju pojedinim medijima i tokovima, ali ovom vladom nikada nisu i nikada neće.

- Posebno sam ponosan na političku stabilnost i uveren sam da će ona značiti sigurnije investicije u narednom periodu - poručio je Vučić na svečanoj sednici Vlade Srbije povodom godinu dana rada.

Vučić je kazao da je smanjena nezaposlenost, ali da to još nije na zadovoljavajućem nivou.

On je precizirao da je u prethodne dve i po godine otvoreno 192.927 radnih mesta, ali da je problem što smo u isto vreme izgubili nešto manje radnih mesta od tog broja.

Premijer je naveo da je krajem 2012. godine počeo pozitivan rast, da je inflacija najniža u poslednjih pet godina i da je pet puta manja nego pre pet godina, ali i da tajkuni više ne upravljaju Srbijom.

Vučić je kazao da je Vlada u prethodnih godinu dana rada uspela da obezbedi jeftinije lekove u dovoljnim količinama i najavio unapređenje zdravstva u narednom periodu.

- Zdravstvo je bilo na poslednjem mestu u Evropi, započeli smo značajne promene u zdravstvu u svakom aspektu. Ovo što smo radili tek je početak u obnovi velikih i važnih objekata, centara i najvećih domova zdravlja. Tek smo krenuli i nastavićemo - rekao je Vučić.

Rejting i napredak

Vučić je podsetio ne nedavnu posetu Italiji i razgovor sa italijanskim premijerom Meteom Rencijem o tome što su donošenje zakona o radu, koji je gotovo prepisan od Srbije, pratile demonstracije više od milion ljudi.

- Pitao sam ga kako podnosite to da vam sedam odsto padne rejting, a on je odgovorio: 'Slušajte, jednom u životu budete predsednik vlade, a ceo život sanjate da popravite nešto u svojoj zemlji. Zar je nekih sedam odsto ili pet ili 10 vredno onoga što je rezultat ovog zakona' - rekao je Vučić.

Vučić je dodao da nastavak rada ove vlade neće zavisiti od podrške građana, ali da opstanak hoće.

On je naveo da je Vlada, uprkos pričama da će biti nestašice lekova i da ih uopšte neće biti, uspela da obezbedi, pre svega, za najstarije i najugroženije, jeftinije lekove, da ih ima u svakoj apoteci i da budu dostupni svakom potrošaču.

Kada je reč o obrazovanju, Vučić je istakao da je ono sastavni deo napretka svake zemlje i najavio da će borba za bolju prosvetu i obrazovanje biti nešto najvažnije za Srbiju što će Vlada morati da preduzme u periodu od 2015. do 2017. godine.

- U prethodnih godinu dana napori su bili usmereni ka modernizaciji naših ustanova. Ministar (Srđan) Verbić borio se sa opravdanim zahtevima naših prosvetara i nisam siguran da smo imali dovoljno vremena za ozbiljnije reforme, za uvođenje dualnog obrazovanja u što više gradova i mesta u Srbiji i drugo - naveo je premijer.

On je ocenio danas da je Vlada Srbije pokazala na međunarodnom planu, i rečima i delima, da je u stanju da obezbedi poštovanje za Srbiju, a da je zauzela jasnu poziciju na evropskom putu uz poštovanje i očuvanja tradicionalno dobrih odnosa i sa Ruskom Federecijom.

 - Na međunarodnom planu i rečima i delima pokazujemo da smo u stanju da obezbedimo poštovanje za Srbiju - rekao je Vučić i ukazao da u tim međunarodnim odnosima nema ljubavi.

- Ni mi ne moramo nikoga da volimo, ali volimo svoju zemlju više od svega - poručio je Vučić.

On je podvukao da Srbija nikada nije bila uvaženija i poštovanija i na Zapadu i u Evropi, na Istoku i u Kini, u arapskim zemljama, Izraelu...

Kako je neveo, on je uz ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića imao više međunarodnih poseta nego ijedna vlada u poslednjih 60 godina.

- Srbija je zauzela svoju jasnu poziciju, iako su mnogi govorili da je njena pozicija neodrživa, a to je pozicija na ervopskom putu, uz poštovanje, održanje i očuvanje tradicionalno prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom i u trenucima kada Rusija na mali broj saveznika u svetu može da računa - rekao je premijer.

- Jedini način da se u potpunosti povrati ekonomska snaga Srbije su dugoročne investicije, koje će dovesti do novih radnih mesta i novih delatnosti - kazao je Vučić i naveo da je u proteklih godinu dana aktuelna vlada pokrenula investicije u infrastrukturne projekte u vrednosti od preko četiri milijarde evra.

Vlada Srbije pokrenula je niz značajnih infrastrukturnih projekata, od izgradnje Beograda na vodi do pruge Beograd - Budimpešta, čija bi gradnja trebalo da počne do kraja godine, obnovljeno je više od 100 kilometara puteva i planirana u ovoj godini obnova i izgradnja ukupno još 200 kilometara saobraćajnica, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima napravljen je značajni preokret u radu kompanije Er Srbija, koja je bila prezadužena i sa sistemskim gubitkom od 35 miliona evra, a jedan od značajnih zadataka je unapredjenje poslovanja i oporavak metalosirćetnog kombinata u Sremskoj Mitrovici, Petrohemije i Azotare Pančevu.

Vlada planira velike investicije i dvostruko veći kapacitet Aerodroma Beograd koji će biti prošire za 10 miliona putnika godišnje, najavio je premijer.

Kada je reč o poslovnoj klimi, Vučić je podsetio da je ova vlada donela krovni zakon koji reguliše tržište rada, a to je Zakon o radu i on je bio jedan od neophodnih preduslova za veći dolazak stranih investitora i predočio da je vlada uspela da prošle godine privuče oko 1,3 milijardi evra uprkos velike štete od poplava.

- Prošle godine Srbija je pala za 15 mesta na listi Duing biznis Svetske banke, a ove godine očekujemo rast za 40 mesta - najavio je Vučić i predočio da je poraslo interesovanje globalnih kompanija da izmeste svoje regionalne centre u Srbiju, poput Majkrosofta, Koka Kole, Boša, Simensa, Svarovskog.

- Vlada je uspela da pronađe najbolje menadžere u svetu i pokrene oporavak Železare Smederevo, Mitros u Sremskoj Mitrovici koji je bio skoro uništen - rekao je premijer Srbije.

- Jutros je potpisan prvi sporazum sa nemačkim proizvođačem mesa i mesnih preradjevina Tenisom, što znači još 1.000 novih radnih mesta i dramatično unpređenje srpske poljoprivrede i stočarstva, koji su bili na nivou iz 1910. - podsetio je premijer Vučić.

 Sednicom, koja se održava pod vedrim nebom na improvizovanoj bini, predsedava premijer Aleksandar Vučić, a prisustvuju članovi Vlade, kao i direktor RB "Kolubara" Milorad Grčić.Nakon sednice, premijer Vučić i ministri prisustvovaće puštanju u rad rotornog bagera "glodar 3" i proizvodnog sistema za otkrivanje jalovine.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Smanjuje se broj poslanika u Skupštini Srbije?!

Izvor: Mondo, 27.Apr.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas političke reforme u okviru kojih će biti smanjen broj poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na 125 do 150...Foto: Tanjug, Marko Đokovic..Parlament i vlada, kazao je premijer, moraju da postanu mesto gde se neće štititi privilegovani,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.