Izvor: Danas, 05.Feb.2016, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Neka Ješić zasluženo ostane DS-u

Beograd - - Podneo sam zahtev za razrešenje Bratislava Gašića sa mesta ministra odbrane zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede. Svako ko kaže ženi da klekne tera je u Sigurnu kuću, čak iako nema sličnu nameru, a znam da Gašić nije imao tu nameru, ali je on to uradio. Činjenica da je to uradio jedan od mojih najboljih saradnika naterala me je da razmišljam o sopstvenoj odgovornosti i da se zapitamo gde smo kao društvo.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<



 Odluku o razrešenju Gašića potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država, rekao je u petak premijer Srbije Aleksandar Vučić, zatraživši od poslanika da potvrde odluku o razrešenju ministra odbrane. Premijer je ocenio i da je Gašić uradio mnogo i za ministarstvo i za vojsku i za namensku industriju. Čitavu raspravu iz skupštinske sale juče je nemo pratio i sam Bratislav Gašić, ali kako je novinarima rečeno, njemu po zakonu nije dozvoljeno da govori. Predlog za razrešenje podržali su i poslanici vlasti i opozicije, ali svaka iz svojih razloga. I dok su poslanici vlasti tvrdili da je Gašić zabeležio odlične rezultate u proteklom periodu, naročito u oblasti namenske industrije, kao i da zaslužuje smenu zato što je uvredio sve žene, dotle su poslanici opozicije tvrdili da je ministra odbranetrebalo smeniti mnogo ranije, zbognjegove odgovornosti povodom pada vojnog helikoptera, ali i sukoba Žandarmerije i Kobri, koje su štitile braću premijera i gradonačelnika. Na primedbe poslanika vlasti da je ova sednica čas iz pristojnosti i podsećanje da se ministar Gašić izvinio kad je uvideo grešku, opozicija je konstatovala da se izvinio novinarki kada je shvatio da su kamere bile uključene i kada su mnogi osudili tu njegovu izjavu, a ne zato što je sam shvatio grešku. Čulo se i da smena Gašića ne bi trebalo da bude i njegovo amnestiranje od pravne odgovornosti.

Replicirajući premijer Vučić je uzvratio da je za vreme prethodne vlasti bilo toliko tragedija i smrtnih slučajeva, a nikada niko nije po tom pitanju vodio kampanju histerije, laži i brutalnih neistina. On je pobrojao i sve avionske nesreće koje su se dogodile u vreme kada Gašić nije bio ministar, odnosno u vreme vlasti DS, i pomenuo ieksploziju na Pasuljanskim livadama kada su stradala dva kadeta. Niko to, istakao je Vučić, nije koristio u političke svrhe.

Kada je reč o padu helikoptera prošle godine, Vučić je naveo i da je ministar vojni Rusije Sergej Šojgu imao bar 31 priliku u kojima ga je neko mogao optužiti za krivicu zbog sličnih nesreća poput one sa našim helikopterom, a ministru u SAD se to moglo dogoditi bar 24 puta a niko i nikad nije ni pokušao da im prebaci krivicu.

Na primedbu da Gašić nije dobro sarađivao s ombudsmanom, Vučić je rekao da je to i sam zamerio ministru odbrane, mada se, dodao je, lično nije uvek slagao sa stavovima Saše Jankovića.

“Lista razloga zbog kojih je Gašić trebalo odavno da bude smenjen je podugačka”, navela je Nataša Vučković, šefica poslaničkog kluba DS. U odgovoru, premijer Vučić je istakao da se u vreme prethodne vlasti nikada nije dogodilo da funkcioner bude smenjen zbog nepristojnosti, i naveo niz situacija u kojima se potpredsednik DS stranke Goran Ješić nepristojno ponašao prema novinarkama. Na primedbu Vučkovićeve da će DS smeniti Ješića onda kada SNS smeni sa stranačkih funkcija Gašića, premijer je ocenio da DS politiku shvata kao trgovinu, a ne kao principe. "Mi smenjujemo našeg, a neka vam ga Ješić takav kakav je, takve zaslužujete”, dodao je premijer Vučić.

Pauza zbog tvita

Sednicu je obeležila i jedna pauze zbog uvredljivog tvita Dragana Šutanovca, poslanika DS, zbog koga su naprednjaci i socijalisti napustili salu. Šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić optužio je Šutanovca da nastavlja da vređa članice SNS. „U danu kada imamo ovakvu raspravu, on na Tviteru za predsednicu Skupštine piše ‘Maja o poštenju’, aludirajući na poznatu narodnu poslovicu koju ne mogu da citiram“, rekao je Babić. Šutanovac je napisao: „Vučić o pristojnosti, Maja o poštenju, Marjan o kulturi...“

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.