Vučić: Da približimo istok Srbije Beogradu

Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Da približimo istok Srbije Beogradu

U Golupcu su danas svečano otvoreni tunel i obilaznica oko Golubačke tvrđave, u vrednosti od 2,3 miliona evra, uz poruku predsednika vlade Aleksandra Vučića da će ovaj projekat, pored ostalog, pospeššiti razvoj i približžiti istok Srbije Beogradu.

Tunel i obilaznicu otvorili su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport i ambasador Austrije u Srbiji Johanes Ajgner, kao deo projekta "Revitalizacija Golubačke tvrđave", započetog 2012, koji sa 6,5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evra finansira EU, a sprovodi ADA u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Ulaganjem u Dunav i golubački kraj može se vratiti život na istok Srbije - poručio je mandatar na svečanosti.

Vučić je rekao da veliki deo građana tog kraja živi i radi u Austriji i pozvao ih da se vrate u našu zemlju, navodeći da će Srbija pokušati da dobije što više novca od Evropske unije za uređenje Dunava jer ta reka pripada najvećem broju evropskih naroda.

- Našim ulaganjem možemo da povratimo život na istok Srbije, možemo da se hvalimo da se poneko iz Beča ili drugog grada u Austriji vratio ovde, i da može da zarađuje - rekao je Vučić.

Pročitajte još

Premijer je rekao i da će danas otvoren tunel i obilaznica oko Golubačke tvrđave, projekat vredan 2,3 miliona evra, doprineti razvoju tog kraja.

Istakao je da će Srbija posebno raditi na putnoj i vodnoj infrastrukturi na Dunavu, da će vlada učiniti sve da se istok Srbije približi Beogradu, ali i da će uz pomoć novca Evropske unije biti nastavljena rekonstrukcija i uređenje Golubačke tvrđave.

Zahvalio je EU na podršci, navodeći da građani moraju da znaju da ni tunela ni rekonstrukcije tvrđave ne bi bilo bez novca iz Unije.

On je rekao da se današnjim ulaganjem može da povrati istok Srbije i da se eventualno očekuje povratak naših ljudi iz inostranstva, najviše iz Austrije gde su trenutno.

- Moja poruka za naš narod je da im želim da uvek lepo i dobro zarađuju, ali takođe želim i da razmišljaju o povratku u svoju otadžbinu, jer kod nas ima lepih i dobrih stvari, da mogu da ostvaruju profit i budućnost - rekao je Vučić.

Zahvalio se izvođaču radova i radnicima, koji su rešavali razne ad hoc probleme, koji su pojavljivali, kao što je bio izvor na koji su naišli, navodeći da oni uvek nađu rešenje za takve probleme.

Zahvalio se i EU na finansijskoj pomoći, navodeći da ni tvrđave ni puta ne bi bilo bez toga.

Vučić očekuje da će ta pomoć i podrška biti još veća u budućnosti, a najavio je i da će Vlada Srbije, koja je sada sa 95 odsto finansirala put, pomagati i dalje u takvim projektima.

-Očekujemo veliki broj čamaca, brodića, brodova, da uredimo veći broj plaža, da izgradimo mnogo više turističkih sadržaja, da radimo na Trajanovom mostu - rekao je Vučić.

Na opasku austrijskog ambasadora u Srbiji Johanesa Ajgnera da je prijatno iznenađen što ga je prilikom dolaska u Golubac dočekala muzika valcera "Na lepom plavom Dunavu", koji je nezvanična himna Austrije, Vučić je primetio da je to zato što veliki broj stanovnika tog kraja Srbije živi u Austriji.

- Za njih je valcer kao domaće kolo - našalio se Vučić.

Vrednost izgradnje deonice koja je danas otvorena, u dužini od 760 metara, a koju čine obilaznica i tunel od 150 metara, iznosi 2,3 miliona evra.

Automobili su do sada prolazili kroz golubački grad, a tunel dug 152 metara, širine 12 metara i visine sedam metara, olakšaće saobraćaj u ovom delu Đerdapske magistrale.

Tunel je izgrađen po evropskim standardima, u njega je uliveno 2.500 kubnih metara betona, a doprineće razvoju turizma u ovom delu Srbije.

Svečanosti su prisustvovali i članovi Vlade, ministri Nebojša Stefanović, Rasim Ljajić i Jadranka Joksimović, predstavnici Austrijske razvojne agencije (ADA), Opštine Golubac i preduzeća "Tvrđava Golubački grad".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.