Vratiti radne akcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vratiti radne akcije

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin istakao je povodom Dana omladinskih radnih akcija da volonterizam ima potencijal da aktivira veliki broj mladih ljudi, pomogne njihovom vaspitanju u duhu solidarnosti, timskog rada i kolektivnog života, dodatnoj edukaciji i sticanju znanja neophodnih za tržište rada.

"To podrazumeva aktivaciju sa ciljem da se dobrovoljno i besplatno pomogne zajednici u kojoj mladi žive, ali i da se kroz organizovane kurseve jezika, račanura i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostalih neformalnih edukacija stigne do veština koje današnji poslodavci traže pri odabiru kandidata za posao", ocenio je Borovčanin.

On je podsetio da su se mladi prošle godine tokom majskih poplava samoinicijativno aktivirali da pomognu i time pokazali da su ogroman potencijal u vanrednim situacijama, i dodao kako je "na nama da sada pokažemo da taj isti potencijal prepoznajemo i u redovnim situacijama".

Borovčanin je naglasio da je ove godine planirano 50 kampova i još veći broj akcija u partnerstvu sa civilnim sektorom.

Krovna organizacija mladih Srbije pokrenula je inicijativu za izmene i dopune aktuelnog Zakona o volontiranju, rekao je on.

 On smatra da je potrebno vrednovati volonterizam i stvoriti volonterski sistem, kao nakon Drugog svetskog rata, kada su učesnici Omladinskih radnih akcija koji su prošli različite kurseve za zanate dobili zaposlenje, a najvredniji nagrađivani udarničkom značkom kao simbolom najvećeg zalaganja.

"Pored toga što su izgradili sve ono što je nama danas teško i da održavamo, volonteri su imali priliku za učenje i zabavu. Ako bismo danas vrednovali rad na isti način, bio bi to novi početak pozitivne selekcije i nagrađivanja rada i najvrednijih", zaključio je Borovčanin povodom obeležavanja Dana omladinskih radnih akcija, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.