Vlada poništila konkurs, Verbić pomenuo ostavku

Izvor: B92, 06.Maj.2016, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada poništila konkurs, Verbić pomenuo ostavku

Beograd -- Vlada Srbije na sednici poništila je konkurs za finansiranje naučnih projekata, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

On je na konferenciji za novinare rekao da je očigledno da se ne mogu očuvati ljudski kapaciteti, odnosno plate zaposlenih i da se istovremeno podigne kvalitet tako što se insistira na kompetitivnosti i kvalitetu u nauci.

Prema njegovim rečima, mora se insistirati na kompetitivnosti, jer bez toga nauka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne može da napreduje.

"Bez oštrih uslova nauka, ne samo u Srbiji, nego bilo gde u svetu ne može da napreduje. I to je nešto čemu i ova Vlada, i ovo ministarstvo, i ova država moraju da budu posvećeni i svaki budući konkurs mora da bude kompetitivan da bi nauka bila uspešna", kazao je on.

Verbić je rekao da su osim njega još neki članovi Vlade podržali predloženi konkurs, ali nije hteo da kaže ko je kako glasao.

On je kazao da je pre šest godina kada je raspisan prvi konkurs za nauku u sistemu bilo 11.500 istaživača, dok danas pravo na prijavljivanje na konkurse ima 18.000 ljudi, a budžet je isti.

"To znači da nema novca za sve i da je zabrinutost istraživača za egzistenciju i dalji rad, na mestu. Na današnjoj sednici se dugo raspravljalo na ovu temu. Rečeno je da rešenje mora biti u tome što će se otvoriti još neki konkurs i što bi se nauka finansirala različito u onim oblastima koje su kompetitivne...do onih oblasti koje bi bilo bolje da budu finansirane iz budžeta drugih ministarstava", kazao je Verbić.

On je ponovio da stoji iza rešenja koji je doneo njegov tim u ministarstvu, ali da preuzima svu odgovornost za neuspeh raspisivanja konkursa.

Verbić je kazao da je na ministarstvu da "već koliko sutra počne da radi na novom konkursu", ali da on neće biti raspisan pre konstituisanja Nacionalnog saveta za nauku.

"Mi ćemo u ponedeljak pozvati predstavnike svih relevantnih institucija na konsultacije šta učiniti da se konkurs koji je već u poodmakloj fazi i ima više od 800 prijavljenih predloga projekata, da se konzervira da bi moglo što brže i efikasnije da se reši u narednim mesecima", kazao je Verbić.

Na pitanje kako preuzima odgovornost Verbić je rekao da je Vlada u tehničkom mandatu i da je pitanje kako bilo kakva ostavka u tehničkom mandatu može da ima smisla.

"Ako je to moralni čin, ja ću ponuditi, ako postoji takva forma, premijeru svoju ostavku. Moj tim je dve godine radio nešto što je poništeno. Ja preuzimam punu odgovornost za to", naveo je on.

Verbić je rekao da ko god bude radio sledeći konkurs za nauku mora da ga radi s većim fondom.

On nije želeo da govori o finansiranju Istraživačke stanice Petnica, ali je naveo da je jasno da se privremeno finansiranje nastavlja.

Konkurs za finansiranje projekata u novom istraživačkom ciklusu Ministarstvo prosvete raspisalo je 12. aprila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.