Izvor: Blic, 24.Okt.2016, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije obećala Savetu Evrope: Zakon o nestalim bebama do kraja godine

Srpska Vlada uputila je uveravanja Komitetu ministara Saveta Evrope da će Nacrt zakona o nestalim bebama biti usvojen bez daljih odlaganja, a u svakom slučaju do kraja godine, saopštio je danas Savet Evrope.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati Zorici Jovanović 10.000 evra na ime nematerijalne štete i da joj obezbedi informacije o sudbini njenog novorodenčeta koje je nestalo iz porodilišta u Ćupriji pre višše od 30 godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Tom odlukom je, takođe, naloženo da Srbija mora da donese zakon po kojem bi se isti model primenio na druge slične slučajeve nestanka beba iz porodiliššta u Srbiji, a procenjuje se da ih ima više stotina.

Vlada Srbije je prošle sedmice obavestila SE o planu usvajanja revidiranog Nacrta zakona, napominjući da je on sada u skladu sa naznakama Evropskog suda i da su otvorena pitanja reššena u potpunosti sa standardima Evropske konvencije.

Navodeći da žali zbog odlaganja usvanjanja tog zakona, Vlada je navela da je 15. septembra 2016. ministar pravde, ispred resora koji je predlagač zakona, potpisao tekst revidiranog nacrta zakona koji je prosleđen različinim organima na mišljenje u skladu sa važžećim postupkom donoššenja zakona.

U dopisu Vlade se napominje da je ministar pravde to učinio samo mesec dana nakon svog imenovanja sredinom avgusta, a ta činjenica, kako se navodi, pokazuje snažžnu posvećenost srpskih vlasti da se kreće napred sa sprovođenjem presude i da se pronađe reššenje za pitanje nestalih beba.

Nakon što dobije potrebna miššljenja, Ministarstvo pravde će dostaviti tekst revidiranog nacrta zakona Vladi na odobrenje, što se očekuje do kraja ovog meseca.

Po odobrenju Vlade, revidirani nacrt zakona biće prosleđen Skupštšini na usvajanje u decembru 2016. godine.

S obzirom na iznete činjenice, Savet Evrope je zaključio da je postignut "opipljiv napredak u izvrššenju presude Evropskog suda za ljudska prava".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija usvaja zakon o nestalim bebama do kraja godine?

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Okt.2016

Srpska Vlada uputila je uveravanja Komitetu ministara Saveta Evrope da će Nacrt zakona o nestalim bebama biti usvojen bez daljih odlaganja, a u svakom slučaju do kraja godine, saopštio je danas Savet Evrope...Evropski sud za ljudska prava presudio je u martu 2013. godine da Srbija mora da isplati...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.