Više od 8.500 biračkih mesta

Izvor: Kurir, 14.Apr.2012, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više od 8.500 biračkih mesta

Očekuje se da na predstojećim izborima bude i približno isto biračkih mesta sa manje od 100 birača, ili čak i više od tog broja

BEOGRAD - Konačan broj biračkih mesta na kojima će građani 6. maja glasati biće poznat sutra, budući da tada, u ponoć, ističe rok za njihovo utvrđivanje, a sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović očekuje da njihov broj bude približan kao i na prethodnim izborima - više od 8.500.

Odalović je precizirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da su birači na izborima 2008. godine glasali na 8.628 biračkih mesta u zemlji, inostranstvu i ustanovama za izvršenje zavodskih sankcija i dodao da će i na predstojećim izborima biti približan broj biračkih mesta.

"Ništa se značajno neće promeniti na ovim izborima. Biće približan broj biračkih mesta, jer, prema onome što smo do sada prikupili, vidimo da nema značajnijih promena", rekao je Odalović Tanjugu, dodajući da je to dobro, jer olakšava posao sprovođenja izbora.

Odalović očekuje da na predstojećim izborima bude i približno isto biračkih mesta sa manje od 100 birača, ili čak i više od tog broja, podsetivši da ih je na prethodnim izborima bilo 150.

RIK je do sada dala saglasnost za formiranje biračkih mesta sa manje od 100 birača u 14 opština, a Odalović je rekao da taj broj nije konačan i da će sigurno biti još takvih zahteva.

Podsećajući da zakon predviđa da se biračka mesta mogu formirati za najmanje 100 i najviše 2.500 birača, Odalović je kazao da je kriterijum RIK za ove izbore bio da odobrava biračka mesta koja imaju najmanje 70 birača, budući da se u većini takvih slučajeva radi o mestima gde su pretežno stariji sugrađani.

"Zakon je predvideo da se biračka mesta mogu formirati za najmanje 100 birača i najviše 2.500 birača, ali smo se u radu sreli sa mnogim problemima. Mnoga staračka mesta koja su van urbanih sredina, u kojima dolazi do ili raseljavanja ili umiranja birača, pala su u proteklom periodu na ispod 100 birača", objasnio je Odalović.

On je dodao da bi bilo "nehumano" da se takvo biračko mesto ne otvori ili da se pripoji nekom najbližem mestu kada su neka od njih daleko i do 10-20 kilometara.

"To bi otprilike značilo, pošto su tamo mahom stariji ljudi, da mi njima uskraćujemo pravo glasa i mi smo kao RIK opredelili da te zahteve razmatramo i tamo gde to smatramo opravdanim otvorimo biračka mesta", rekao je Odalović.

Navodeći da je na prošlim izborima najmanje biračko mesto bilo u Podujevu, gde je bilo upisano svega devet birača, Odalović je kazao da je RIK tada dala saglasnost imajući u vidu specifičnu situaciju u tom mestu, ali da na predstojećim izborima neće biti takvih slučajeva.

Biračka mesta sa manje od 100 birača, za sada, formirana su u Nišu, Medveđi, Bojniku, Beloj Palanci, Beočinu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Ivanjici, Lučanima, Pirotu, Gadžinom Hanu, Babušnici, Aleksincu i Kladovu.

Izazov RIK-u ovog puta će biti mogućnost građana da glasaju u mestu u kome se zateknu, o čemu treba da se izjasne do večeras, a Odalović ne očekuje da će i tom prilikom biti većih problema.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.