Vilhelm: Srbija na odličnom putu

Izvor: Večernje novosti, 25.Apr.2015, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilhelm: Srbija na odličnom putu

BEOGRAD - Srbija je na odličnom putu, rekao je Tanjugu ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, sumirajući učinak vlade premijera Aleksandra Vučića u prethodnih godinu dana. „Nova srpska vlada je usvojila važne reformske zakone, zakon o medijima, o radu, ubrzala je izdavanje građevinskih dozvola. To su sve važne mere koje će, nadam se, uskoro da deluju tako da će podstaći i privredu, te doprineti stvaranju novih radnih mesta“, rekao je ambasador Vilhelm. On je, govoreći o političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << procesima, podsetio da je nastavljen dijalog sa Prištinom, koji je dugo bio u prekidu. Takođe je ukazao na proces „Zapadni Balkan 6“, koji je pokrenut konferencijom u Berlinu prošle godine, a u okviru kojeg je ove nedelje u Briselu održan sastanak premijera zemalja regiona. „Ta saradnja u regionu, politička i ekonomska, posebno na planu infrastrukture, veoma je važna“, podvukao je nemački diplomata, i podsetio da je prošle godine u Beogradu boravio albanski premijer Edi Rama. „To sve je pozitivan razvoj, koji se gubi iz vida ako se samo dnevno sagledava, ali, sveukupno gledano, on pokazuje da je Srbija na odličnom putu“, konstatovao je ambasador Vilhelm. Prema njegovim rečima, odlična je tokom proteklih 12 meseci bila i saradnja Srbije i Nemačke. Vilhelm je ukazao na posete nemačkog vicekancelara i ministra finansija, te ministra poljoprivrede Beogradu, ali i na posetu premijera Vučića Berlinu, gde ga je primila i kancelarka Angela Merkel, kao i na predstojeći dolazak šefa nemačke diplomatije Frank-Valtera Štajnmajera u Beograd. „To sve pokazuje da su odnosi jako dobri. U ekonomskoj oblasti, trgovinska razmena je porasla za šest odsto“, podvukao je Vilhelm, izrazivši nadu da će biti još investicija iz Nemačke u Srbiju. „I za nemačko-srpske odnose to je bila dobra godina“, konstatovao je on. Upitan koje izazove očekuje u daljem periodu, Vilhelm je izrazio uverenje da će oni biti pre svega u ekonomiji, što je i težište vlade premijera Vučića. Prema njegovim rečima, reformski zakoni bi trebalo da počnu da „deluju“, da doprinesu većem zapošljavanju građana i podsticanju privrede. Za to su, kako je rekao, važne strane investicije, ali i da srpski državljani, pre svega mladi, osnivaju sopstvena preduzeća. „Privreda će sigurno biti glavni prioritet i nadam se da će biti podstaknuta“, dodao je Vilhelm. Što se tiče dijaloga sa Prištinom, on će, kaže, zasigurno biti nastavljen. Važno je i otvaranje pregovora o prvim poglavljima sa EU, zaključio je nemački ambasador.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vilhelm: Srbija na odličnom putu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2015

Srbija je na odličnom putu, rekao je Tanjugu ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm, sumirajući učinak vlade premijera Aleksandra Vučića u prethodnih godinu dana...„Nova srpska vlada je usvojila važne reformske zakone, zakon o medijima, o radu, ubrzala je izdavanje građevinskih dozvola....

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.