Veselinović: Leks specijalis protiv Ustava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinović: Leks specijalis protiv Ustava

Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Janko Veselinović ocenio je danas da je leks specijalis, koji se tiče izgradnje projekta "Beograd na vodi", u suprotnosti sa temeljnim načelima Ustava i sa pravnim sistemom, zbog čega je ta stranka pripremila brojne amandmane.

U četvrtak 2. aprila u Skupštini Srbije počinje rasprava u načelu o leks specijalisu o postupcima i izdavanju građevinske dozvole zbog realizacije izgradnje projekta "Beograd na vodi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Leks specijalis je u suprotnosti sa načelima našeg pravnog sistema, jer se jamči uživanje privatne svojine osim u slučaju javnog interesa, rekao je Veselinović za N1.

Eksproprijacija privatne svojine može se vršiti za slučaj izgradnje objekata od javnog interesa, za slučaj izgradnje infrastrukturnih objekata, obdaništa, čak i za stanove socijalno ugroženih slojeva, podseća Veselinović.

Izgradnja luksuznih stanova i kancelarijskih prostora ne može se smatrati javnim interesom, ukazao je on i zamerio što nije pokrenut proces izbora investitora.

Stanovi će biti prodavani, poslovni prostori će biti prodavani, a sve vreme se govori o zakupu zemljišta. Kako će neko moći da prodaje stanove na zemljištu na koje ima zakup, upitao je Veselinović.

Na tom prostoru nesumnjivo treba izgraditi objekte koji će doneti Beogradu i Srbiji određeni prosperitet, smatra on i navodi da bi na tom delu trebalo graditi naučno-tehnološki park.

Ne mislim da ne treba da bude hotela, ali bi tu trebalo da bude zona za IT sektor, naučno-tehnološki sektor... Ovakav projekat ne donosi Srbiji veliku korist, ocenio je Veselinović.

Veselinović je ukazao da je predlogom zakona jedino predviđeno da u roku od osam dana po pokretanju postupka eksproprijacije vlasnik treba da se izjasni i posle osam dana se donosi odluka.

Ovde nema javnog interesa, već samo interes koji će omogućiti da se na tom gradskom području nešto gradi, podvukao je Veselinović.

On je dodao da treba da se gradi, ali bez ugrožavanja privatne svojine, uz ozbiljne garancije investitora - da će obezbediti sredstva za eksproprijaciju, novac za infrastrukturno obezbeđenje prostora, da se gradi i završi onako kako je dogovoreno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Leks specijalis protiv ustava

Izvor: Akter, 01.Apr.2015

U četvrtak u Skupštini Srbije počinje rasprava u načelu o leks specijalisu o postupcima i izdavanju građevinske dozvole zbog realizacije izgradnje projekta "Beograd na vodi"..Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Janko Veselinović ocenio je danas da je leks specijalis,...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.