Veliki korak u usvajanju evropskih vrednosti

Izvor: Politika, 26.Jan.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki korak u usvajanju evropskih vrednosti

Očekujemo da će ovo biti poslednji izveštaj u monitoring statusu Srbije i da će već sledeći izveštaj biti u postmonitoring statusu

Izveštaj Saveta Evrope o tome koliko smo u proteklih godinu dana poštovali dužnosti i obaveze preuzete članstvom u ovoj organizaciji pokazuje da smo napravili veliki korak u usvajanju mnogih evropskih vrednosti kao što su ravnopravnost polova, status manjina, borba protiv diskriminacije, borba protiv torture. Dovoljan je podnaslov izveštaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u kojem se navodi da je Srbija na dobrom putu, kazao je u razgovoru za „Politiku” Dragoljub Mićunović, šef delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE).

Srbija, ipak, nije uspela da izađe iz statusa monitoringa Saveta Evrope?

Svaka zemlja kad uđe u Savet Evrope obično desetak godina bude u statusu monitoringa. Za to vreme prati se koliko je usvojila vrednosti SE, pre svega u razvoju demokratije, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, primeni konvencija koje su usvojene u SE. Očekujemo da će ovo biti poslednji izveštaj u ovom statusu i da će već sledeći biti u postmonitoring statusu. I postmonitoring podrazumeva takođe komunikaciju i nadgledanje koliko se poštuju vrednosti SE, ali je onda nešto blaža forma i izveštaj se podnosi na pet godina, a ne svake godine.

Za šta su nas konkretno pohvalili u rezoluciji?

Pre svega zbog niza konvencija koje imaju primenu kao što su konvencija o manjinskim pravima, zakon o suzbijanju diskriminacije, zakon o pravima hendikepiranih, konvencija o pravima deteta. Ocenjeno je da je vlada mnogo učinila jer je osnovala regulatorna tela kao što je ombudsman, poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, za ravnopravnost polova. Dosta toga je urađeno i u reformi pravosuđa, ali konstatovano je i da ima još mnogo toga da se uradi. Naravno, tu je i jedna opšta evropska boljka, a ne samo naša – korupcija za koju bi trebalo pronaći metode kako je svesti na minimum.

Neki poslanici SE imali su primedbe na Srbiju. Na šta su se one odnosile?

Primedbe koje su se ticale Kosova odmah su otpale u celini jer se monitoring ne bavi Kosovom, njega nadgledaju posebni organi. Druga stvar se ticala nerazumevanja i ambicija nekih država koje su nerealne. Rumuni su, recimo, postavili pitanje Vlaha i traže da se oni isključivo izjašnjavaju kao Rumuni. To smo lako odbili već nekoliko puta u SE jer niko ne može naterati nikoga kako će se nacionalno izjašnjavati. Bilo je i onih koji su se žalili na poštovanje ljudskih prava nekih manjina, recimo albanske. Te primedbe su došle od turskih poslanika. Međutim, to nije toliko nacionalno pitanje koliko je pitanje političkog opredeljenja predstavnika parlamentarnih grupa iz određenih zemalja. Ti amandmani koji su imali tendenciju da pooštre izveštaj su odbačeni ogromnom većinom tako da je rezolucija ostala u izvornoj formi sa nekim poboljšanjima i na kraju je za nju glasao 101 poslanik, a svega tri su bila protiv.

J. Cerovina

objavljeno: 27.01.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mićunović: Srbija na dobrom putu

Izvor: B92, 27.Jan.2012, 01:55

Beograd -- Izveštaj Saveta Evrope pokazuje da smo napravili veliki korak u usvajanju mnogih evropskih vrednosti, kaže Dragoljub Mićunović za "Politiku"...Izveštaj pokazuje da smo u proteklih godinu dana napravili veliki korak u usvajanju mnogih evropskih vrednosti kao što su ravnopravnost polova,...

Nastavak na B92...

Mićunović: Srbija na dobrom putu

Izvor: Blic, 27.Jan.2012

Beograd - Izveštaj Saveta Evrope pokazuje da je Srbija napravila veliki korak u usvajanju mnogih evropskih vrednosti kao što su ravnopravnost polova, status manjina, borba protiv diskriminacije, borba protiv torture, izjavio je šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Dragoljub Mićunović...-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.