Veliki broj Britanaca ne zna ništa o bici kod Vaterloa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2015, 11:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki broj Britanaca ne zna ništa o bici kod Vaterloa

Britanski vojni muzej je povodom 200 godina od bitke kod Vaterloa sproveo anketu i otkrio da mnogi Britanci malo znaju o poslednjoj Napoleonoj bici, prenose britanski mediji.

Oko 28 odsto ispitanika je navelo da ne zna ko je pobedio, a 14 odsto misli da su Francuzi porazili Engleze i njihove pruske saveznike.

Oko pet odsto je reklo da baš ništa ne zna o bici koja se odigrala u današnjoj Belgiji, dva kilometra od mesta Vaterloa i 12 kilometra od Brisela.

Ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više od 50 odsto je reklo da zna da je vojvoda od Velingtona predvodio britansku vojsku nad Napoleonovim trupama.

Neki ispitanici su naveli druga imena komandanta britanske vojske, među kojima da je vojsku 18. juna 1815. godine predvodio Vinston Čerčil (1874-1965), neki su rekli da je to bio mitski kralj Artur (iz 5-6. veka), a drugi Aldus Dambeldor, lik iz sage o "Hariju Poteru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.