Velika Albanija ponovo na dnevnom redu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Albanija ponovo na "dnevnom redu"

SKOPLJE,TIRANA,PRIŠTINA -

Lideri Albanaca na Kosovu i u Makedoniji ponovo su oživeli staru ideju o osnivanju velike Albanije, koja, inače, uživa znatnu podršku među Albancima u Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

Lider opozicione Demokratske partije Albanaca u Makedoniji Menduh Tači izjavio je da je "Makedonija veštačka tvorevina" i naglasio da podržava stav kosovskog premijera Hašima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Tačija, koji smatra da bi "za Albance bilo najbolje da žive u jednoj državi ukoliko dođe do promena granica na Balkanu.

" To je fer izjava, to je istorijski san Albanaca i želja koja dolazi iz srca", rekao je Menduh Tači, u intervjuu tiranskoj TV "Ora njuz", preneli su makedonski mediji.

Ideja o stvaranju velike Albanije, koja se poteže već decenijama, i danas je veoma prisutna na prostorima Balkanskog poluostrva na kojima žive pripadnici tog naroda.

Prema poslednjoj anketi Galupa - Balkan monitor- koja je sprovedena prošle godine, stvaranje velike Albanije podržava 63 odsto građana Albanije, 81 odsto Albanaca na Kosovu, a 53 odsto u Makedoniji.

Zajednička država bi, prema tim idejama, trebalo da ujedini pripadnike tog naroda koji žive u Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, koji su, kako se često ističe, pre sto godina igrom velikih sila razdvojeni i primorani da žive u nekoliko balkanskih država.

Tirana i Priština već povlače poteze koji imaju atribute stvaranja zajedničke države.

Nedavno su se dogovorili da uvedu zajedničke patrole koje će kontrolisati granicu. To je bio nastavak procesa koji je otvoren u oktobru prošle godine kada su se dve strane sporazumele da formiraju zajedničke konzularne službe u inostranstvu objašnjavajući to smanjenjem troškova.

"Albanci treba da se osećaju isto u Tirani i u Prištini", izjavio je tim povodom premijer Salji Beriša.

U Tirani zvanično kažu da stvaranje velike Albanije na Balkanskom poluostrvu nije na dnevnom redu, jer će se Albanci ujediniti u Evropskoj uniji

Ali, iako su još uvek daleko od Brisela, oni već uveliko brišu međusobne granice. Tirana i Priština su se prošle godine sporazumele o izdavanju zajedničkih udžbenika koje će koristiti svi Albanci u regionu. Premijer Beriša najavljuje da će Tirana i Priština praksu povezivanja nastaviti i u drugim oblastima.

U Tirani postoji i pokret za stvaranje "prirodne Albanije", čiji je cilj ujedinjenje svih Albanaca u regionu.

Pokret "Samoopredeljenje", treća po snazi stranka u prištinskom parlamentu, od prvog dana se otvoreno zalaže za stvaranje velike Albanije.

"Kosovo ima pravo da se ujedini sa Albanijom. Želimo da narod Kosova odluči o svojoj sudbini... da ima svoju vojsku i da se ujedini sa Albanijom", istakao je nedavno lider "Samoopredeljenja" Aljbin Kurti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velika Albanija ponovo na dnevnom redu

Izvor: S media, 20.Mar.2012

Lideri Albanaca na Kosovu i u Makedoniji ponovo su oživeli staru ideju o osnivanju "velike Albanije", koja, inače, uživa znatnu podršku među Albancima u Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji...Lider opozicione Demokarstske partije Albanaca u Makedoniji Menduh Tači izjavio je da je "Makedonija...

Nastavak na S media...

Krasić: "Sigurno napuštam Juventus"

Izvor: B92, 21.Mar.2012, 11:25

Srpski fudbaler Miloš Krasić izjavio je da je Juventus završena priča za njega i da sigurno napušta staru damu' u predstojećem prelaznom roku...Krasić već nedeljama uopšte nije u timu Juventusa, a iako je postojala želja da već u januaru napusti Torino, nije došlo do realizacije nijednog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.