Vejvoda: Datum početka pregovora o ulasku u EU do kraja godine

Izvor: Blic, 04.Mar.2012, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vejvoda: Datum početka pregovora o ulasku u EU do kraja godine

- Dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji snažan signal za potencijalne investitore i da bi pregovori o ulasku Srbije u EU mogli da počnu do kraja godine, izjavio je potpredsednik Nemačkog maršalovog fonda SAD Ivan Vejvoda.

Ovo je neosporno jedan značajan trenutak, veoma važan za Srbiju, region pa i za EU, zato što se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pokazuje da se u ovim teškim vremenima krize EU i krize evra proces proširenja nastavlja na područje zapadnog Balkana, rekao je Vejvoda za Glas Amerike.

Vejvoda je istakao i da status kandidata, odnosno vezivanje za EU, daje izvesnost za investitore i pokazuje da Srbija može biti to odredište koje predstavlja sigurno utočište za moguće investicije.

On je pomenuo primer ulaganja Fijata 2008. godine, i nagoveštaj početka proizvodnje modela koji će se prodavati i u SAD.

Očekuje se to zeleno svetlo sa berzanskih tržišta kada će krenuti, rekao je Vejvoda. i dodao da sve to govori o tome da treba da se steknu sve okolnosti koje omogućavaju investicije.

Ključno pitanje posle dobijanja kandidature je, prema rečima Vejvode, dobijanje datuma za početak pregovora, što je povezano sa nastavkom pregovora Beograda i Prištine.

"Videli smo iz svih izveštaja, posebno komesara Filea, koji je sasvim odredjeno i jasno rekao da u dijalogu Beograda i Prištine očekuje se napredak i nalaženje kompromisa na pitanjima telekomunikacija i energetike", rekao je on.

"Meni se čini da je to sasvim ostvarivo, to su neka praktična pitanja. Naravno ima tu detalja, koji nisu jednostavni, ali mislim da je sasvim realno očekivati da

taj dijalog, odnosno pregovori o ulasku u EU mogu da počnu do kraja godine", ocenio je Ivan Vejvoda.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.