Važno je znati kada otići

Izvor: Blic, 27.Maj.2012, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važno je znati kada otići

Na našim prostorima politika je uvek vruća, uvek neko juriša na nekoga, sprema „odlučujući“ udar, garantuje “spas” naroda, države, obećava veliki početak stvaranja svega boljeg nego što je ikada bilo i što bi moglo biti kada njih ne bi bilo. Sve to se u demokratijama rešava izborima - kaže u intervjuu za “Blic” Svetozar Marović, nekadašnji predsednik Srbije i Crne Gore, odgovarajući na pitanje da li se pribojava “vruće jeseni” koju najavljuje opozicija u Crnoj Gori.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista navodi da su protesti legitimni u demokratskim društvima i da je kontrolna uloga javnosti uslov odgovorne vlade.

- Protesti imaju i lokalnu obojenost kojom neko želi više opravdane, ljudske zahteve usmeriti ka užim političkim ciljevima kojima rušenje biva važnije od gradnje, protivljenje od dogovora, neprijateljstvo važnije od kompromisa. U mlađim godinama to je razumljivo, čovek je uvek skloniji u toj dobi zabludi da sve počinje od njih i da sve treba promeniti i zato su privrženiji revolucijama. U zrelijim godinama biva sve jasnije da smo svi uradili nedovoljno, da bi se ponovo po ko zna koji put delili i konfrontirali. Zrelosti često nedostaje snage, a mladost često zrelost čini suvišnom.

Da li ste se sreli sa Vanjom Ćalović, koja predvodi proteste?

- Ne, nisam imao prilike.

U DPS najavljujete izbore za jesen, zašto nekoliko meseci ranije?

- Ne znam kad će biti izbori. Znaćemo kada budu zakazani. Nije neuobičajeno da se na izbore ode i nekoliko meseci ranije. To nikome ne šteti. Opozicija bi teoretski trebalo uvek da priželjkuje nove izbore jer bi u njima trebalo da vidi šansu za sebe. Vlast ima odgovornost da proceni kada su izbori korisni ne samo za nju nego za državu u celini, a građani kao najvažniji subjekti tog procesa da potvrde ili provere ispravnost svojih ranijih izbornih odluka. Zato su izbori bolji ranije nego kasnije. Kada zakasnite sa izborima, kasnite i s mogućnošću izbora dobrog ili boljeg.

Deluje da ste skrajnuti u DPS.

- Sve je to moja volja ili mi se tako čini. Odranije sam to najavio, još od kraja mandata predsednika državne zajednice SCG. Čak i ako deluje da su me skrajnuli, kako kažete, to znači da su imali neki razlog za to ili moć da to urade. No, ne nosim takav lični utisak. Važno je znati i u politici kada biva manje potrebe za vama i kada treba otići. U nedemokratskim društvima sa funkcija se odlazilo samo fizičkim krajem. U demokratskim sve je promenjivo i prolazno i prilično kratko da bi bilo večno. Baš kao i ljudski život. Treba iskusiti da bi znao, a ko iskusi, zaželi da ne bude dugo na vrhu jer tamo ipak duvaju najjači vetrovi. I lepo je stoga sići u dolinu nekog zajedničkog tima u kojem možeš pomoći dobru i biti radostan da to nekom može biti od koristi; iako lično znam da, ne samo ja, u ta znanja i mogućnosti sve više sumnjam.

Da li se spremate da posle izbora preuzmete neku državničku funkciju?

- Ne, ne spremam se. Ne spremam se ni za šta, osim što pokušavam sebe spremiti da budem otvoreniji za svakog, da sve razumem, ali ne sve i da podržim, da ne ratujem protiv, ali da znam da se odbranim strpljenjem, iskustvom i dobrom namerom. Nekada kao mlađi borio sam se i za sebe, danas sam siguran da znam da se borim za sve, jer sam prošao ono što drugi nisu i neće, a ne bih ni voleo da svi i probaju. Mi u našoj partiji imamo dosta mladih ljudi koji me impresioniraju svojim znanjem, inicijativnošću i spremnošću da dalje afirmišu ciljeve partije koju je stvarala jedna generaciju kojoj i sam pripadam i koja, bar to mogu reći u svoje ime, ne traži ništa drugo osim da bude od pomoći onoliko koliko je budu trebali.

Dokle se stiglo sa sudskim procesom u vezi s aferom „Zavala"?

- Pustimo da sudovi rade svoj posao. Njima je dato pravo da samostalno presude, ali još više i obaveza da dođu do istine. To nije afera. To je predmet. Aferom je nazivaju oni koji žele da pritiskaju sud da odluči onako kako bi oni želeli. Kod nas je, nažalost, dosta nešto nazvati aferom da bi svi koji se pominju u javnosti u vezi sa tim bili već krivi. Temeljni princip pretpostavke nevinosti se na taj način ugrožava, a odbrani se otežava da koristi ravnopravna sredstva dokazivanja kako bi se na sudu čule obe strane jer svi bivaju nestrpljivi da presuda ne zakasni zbog javnosti, zahteva Evrope, statistike. Zato pustimo sudove da sude po zakonu i jednako za sve.

Mnogo se govori o zahlađenju odnosa između Vas i Mila Đukanovića.

- Tamo gde se mnogo govori malo je šta tačno.

Opozicija uslovljava podršku ustavnim reformama. Da li je moguće postići dogovor?

- Dogovor je moguć o mogućem. Dogovor o nemogućem nije moguć. Zato svi treba da razumeju realno da bi pronašli moguće. Ja verujem da je to moguće. Da li će i biti, ne zavisi samo od jedne strane. Ko želi dogovor naći će ga. Mi ga želimo. Ko ne želi, nego da bude samo po njegovom, ne traži dogovor nego poraz dogovora. Nemoguće je dobiti ono što želiš a ne dati nešto što pomaže da to dobiješ. To su pregovaračke maksime. Ali ne samo to, to su moralne premise odgovornih, političkih, zrelih ljudi.

Crkva je božja i ljudska

Kako pitanje Srpske pravoslavne crkve može da se reši?

- Prosto verom u boga. Ko veruje u boga, ne traži crkvu samo za sebe, jer bog je svih nas i pripada svima koji u njega veruju. Verujem da bog i crkva žele verujući a ne politički narod uz sebe i da nije važnije da li je crkva crnogorska ili srpska, nego da je božja. Crkva naša ne treba da služi ni Crnogorcima ni Srbima, nego bogu i ljudima, i ona je crnogorska i srpsk

a onoliko koliko je božja i ljudska, da ljude ne deli nego spaja u bogu i ljubavi prema njemu. Voleo bih i očekujem da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori okuplja sve pravoslavno verujuće, da ih zbližava, da se moli za one koji su na vlasti, da bude privržena zemlji u kojoj živi i pastoralno deluje i da joj je najvažnije u ljudima graditi vreline hrišćanskih vrednosti i vrednosti poštovanja drugih religija. Mi smo svi prvo ljudi, zašto bismo u crkvi bili prvo Crnogorci ili Srbi? Sve ostalo je organizacija.

Povezane vesti: Đukanović: Trobojka može, srpski jezik i himna - ne Crna Gora vraća srpski u škole, vlast popustila zbog EU Đukanovićev obračun sa Svetozarom Marovićem i Filipom Vujanovićem Svetozar Marović: Ne bi me iznenadilo da i mene uhapse Marović počeo da dolazi na sednice DPS

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.