VUČIĆU NAJMANJA PLATA Koliko su plaćeni državnici u regionu

Izvor: Blic, 24.Jul.2016, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆU NAJMANJA PLATA Koliko su plaćeni državnici u regionu

Srpski premijer je, kada je reč o zaradama, ispostavilo se, najmanje plaćen političar u regionu. Više od njega zarađuju kolege iz Hrvatske, Slovenije, pa i BiH.

Tema plata političara i državnika, kao i menadžera javnih firmi, uvek je aktuelna i često na tapetu.

Kako piše hrvatski „Večernji list“, Aleksandar Vučić je najslabije plaćen političar na prostorima bivše Jugoslavije, ali je uz to, prema statističkim državnim podacima, i Srbija zemlja sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najnižim životnim standardom.

Srpski premijer zarađuje oko 125.000 dinara ili oko 1.000 evra, dok je njegov prethodnik Ivica Dačić u vreme svog premijerskog mandata imao platu 1.470 evra.

Čak tri puta više od Vučića zarađuju slovenački premijer Miro Cerar, koliko prima i Tihomir Orešković, hrvatski premijer u ostavci.

Ipak, životni standard u dve zemlje nije isti. Naime, Slovenci imaju oko 30 odsto veće prosečne plate u odnosu na građane Hrvatske te je stoga jasno i da, uprkos istom iznosu, hrvatski premijer može lagodnije da živi od svog kolege iz Ljubljane.

Međutim, ukoliko se uporede zarade u privatnom i javnom sektoru, zaključuje se da političari ipak skromno zarađuju u odnosu na privatnike, osim onih u Bosni i Hercegovini, čija se zarada, uz putne troškove, penje i na 3.574 evra (7.000 konvertabilnih maraka), piše „Večernji list“.

Ipak, u prikaze plata ostalih premijera nisu naznačeni dodaci na zaradu iako je jasno da političari veoma dobro žive. Tako nema podataka o dodatnim zaradama, odnosno nisu uračunate brojne povlastice od prevoza do besplatnih ručkova, letovanja i zimovanja.

Upravo zbog takvih brojnih povlastica, političari se i svrstavaju u imućnu elitu.

Raskorak u Rumuniji

Iako Rumunija ima veći standard od Hrvatske, plata tamošnjeg predsednika jedva prelazi 1.300 evra. Za razliku od njega, bankari, menadžeri u energetici, naftnoj industriji, farmaciji, medijima i marketingu, pa čak i u posrnulom graditeljstvu neretko zarađuju i više od 4.000 evra neto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.