VUČIĆ U INDIJI Prvi susret lidera dve zemlje posle 30 godina

Izvor: Blic, 10.Jan.2017, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ U INDIJI Prvi susret lidera dve zemlje posle 30 godina

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, javio je RTS.

Ovo je prvi susret lidera dve zemlje posle 30 godina. Tema sastanka su bilateralni odnosi, kako politicki tako i ekonomski.

Portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Vikas Svarup je na svom tviter nalogu napisao da je glavna tema sastanka bila jačanje odnosa dve zemlje.

Vučić boravi u poseti Indiji tokom koje će se učestvovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na "Vibrant Gudžarat globalnom samitu" (Vibrant Gujarat Global Summit), čija je centralna tema "Održivi ekonomski i socijalni razvoj".

Unapređenje ekonomske saradnje i političkih odnosa i dolazak indijskih investitora u Srbiju biće među najvažnijim temama tokom posete Indiji, izjavio je sinoć premijer po dolasku u Indiju.

Vučić je sinoć razgovarao sa potpredsednikom Vlade Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom o saradnji dve zemlje, ali i o podršci Rusije unapređenju odnosa Srbije sa Indijom.

Premijer je novinarima u Ahmedabadu, gde se sastao sa Rogozinom, rekao da su Rusi više godina prisutni u Indiji, sa kojom imaju odličnu ekonomsku saradnju, te da Srbija od Rusije može da očekuje podršku kako bi bila prisutnija na ogromnom tržištu Indije.

U nastavku posete premijer Vučić će razgovarati i sa predstavnicima najvećih indijskih kompanija i prisustvovati svečanom otvaranju Mumbajske berze.

"Vibrant Gudžarat globalni samit" predstavlja jedan od najznačajnijih političko-ekonomskih skupova u Indiji.

Samit okuplja šefove država i vlada, korporacija, predstavnike privrednih komora i industrijskih asocijacija, malog i srednjeg preduzetništva, naučnike i eksperte.

Na samitu se očekuje učešće predstavnika više od 100 država, 2.000 indijskih i stranih kompanija i više od 2 miliona posetilaca.

Partnerske zemlje su SAD, Francuska, Velika Britanija, Poljska, Holandija, Danska, Singapur, Kanada, UAE, Australija i Japan.

U radu samita fokus će biti na sledećim sektorima: aeronautika, poljoprivreda, prehrambrena industrija, biotehnologija, hemijska i petrohemijska industrija, odbrana, građevinarstvo, elektronika, inovacije, istraživanje i razvoj, informacione tehnologije, zdravstvo, farmacija, životna sredina, obnovljiva energija, veliki infrastrukturni projekti, transport, lučki saobraćaj, preduzetništvo, tekstilna industrija, urbanizam i turizam.

Gudžarat spada među ekonomski najrazvijenije indijske države i predstavlja poslovnu kapiju sveta prema ostalim delovima Indije.

U Gudžaratu se nalazi najveća rafinerija u svetu i četvrta najveća čeličana. Najveći je indijski proizvođač farmaceutskih, hemijskih i petrohemijskih proizvoda i najveći svetski proizvođač obrađenih dijamanata.

Gudžarat beleži rast stranih direktnih investicija od 30 posto godišnje. Ima više od 2 miliona makro, srednjih i malih preduzeća, koja upošljavaju 15 miliona ljudi. Profilisao se i kao jedan od najvećih azijskih centara industrije automobila i autodelova, gde svoja postrojenja imaju General Motors India, TATA, AMW, kao i druge kompanije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ISTORIJSKI SUSRET lidera dve zemlje posle 30 godina: Vučić razgovarao sa Modijem (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 10.Jan.2017

Foto: Tanjug/Vlada Srbije..Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Gandinagaru sa predsednikom Vlade Indije Narendrom Modijem, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i trgovinske razmene, saopšteno je iz kabineta premijera. Premijer...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.