VUČIĆ: Idem u Srebrenicu 11. jula, dobio sam garancije da ovakva rezolucija neće biti usvojena

Izvor: Kurir, 07.Jul.2015, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ: Idem u Srebrenicu 11. jula, dobio sam garancije da ovakva rezolucija neće biti usvojena

Rezolucija kakva je predložena ni sutra neće biti usvojena! Lično sam dobio garancije da ovakva rezolucija, bez izmene teksta, neće biti usvojena. Predstavljaću Srbiju u Srebrenici 11. jula, jednoglasno je odlučila Vlada večeras, rekao predsednik Vlade

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić zakazao je za večeras u 22.30 hitnu sednicu Vlade Srbije povodom današnje sednice Saveta bezbednosti UN o rezoluciji o Srebrenici. Očekuje se da će se posle 23 časa premijer Vučić >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << obratiti novinarima.

23.12 Predstavljaću Srbiju u Srebrenici 11. jula, jednoglasno je odlučila Vlada večeras

23.10 Rezolucija kakva je predložena ni sutra neće biti usvojena! Lično sam dobio garancije da ovakva rezolucija, bez izmene teksta, neće biti usvojena

23.09 Srbija spremna na pomirenje, ali ne na poniženje

23.08 Pokazali smo, po prvi put, da Srbiju niko neće moći da gazi

"Želimo pomirenje, i pokazali smo da smo spremni da se suprotstavimo nekim od najvećih sila braneći Srbiju, i mislim da smo uspeli da po prvi put pokažemo da Srbiju niko neće da gazi. Ni sutra SB UN neće doneti ovakvu rezoluciju, i smatramo da ona ne može doneti nikakvo pomirenje.Osim ako ne dođe do teksta koji ne bude ni nalik tekstu koji je do danas postojao", rekao je premijer.Foto: Damir Dervišagić/Kurir

On je istakao da pred ovu sednicu položaj Srbije nije bio dobar, jer smo mala zemlja, i nemamo uticaj na globalne tokove, ali da će Srbija će, kako stvari stoje uspeti da izbegne da bude optužena za izvršenje genocida. To se neće dogoditi", rekao je Vučić i izrazio zahvalnost vladama Rusije, Kine, Venecuele i mnogim drugim koje su se javljale da pomognu Srbiji.

Srbija ovu vest, rekao je Vučić, ne doživljava kao pobedu jer u Srebrenici, kao i bilo gde drugo na prostoru bivše Jugoslavije, nema pobednika već samo žrtava koje zahtevaju pijetet i poštovanje. "To možeo da uradimo samo mi pravoslavni i muslimani, Srbi i Bošnjaci koji živimo na ovim prostorima", rekao je premijer. Srebrenica i svako drugo, svako srpsko stratište, jeste pre svega prvo naš veliki greh, bol i opomena, opet nikom drugom nego nama, koji smo ovde omeđeni tim grobnicama, naveo je.Foto: Damir Dervišagić/Kurir

"Ne likujemo kao što nismo želeli da licitiramo brojem žrtava niti da negiramo odgovornost za taj zločin", rekao je Vučić citirajući Konfučija koji je rekao: "Da je žovek spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali Srbija neće biti hulja..." Hoćemo, kazao je, najiskrenije da pružimo ruku svim svojim susedima. "Hoćemo da im pomognemo da uđemo u dijalog. Samo nećemo poniženje. Kao što smo rekli pokazaćemo da imamo hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti po cenu ličnih karijera suprotstavićemo se nekim od najvećih sila braneći otadžbinu, plavo, crveno, belu zastavu i pokažeo da Srbiju niko ne može da gazi".

Premijer je rekao da nije vreme za likovanje i da je vreme je da opet budemo samokritični, jer kako je rekao, za razliku od drugih, treba da pokažemo da smo spremni da pognemo glavu pred tuđom žrtvom.

"Zato je vlada jednoglasno donela odluku da, ako se steknu uslovi, ja predstavljam Srbiju u Srebrenici 11. jula. Odluku smo doneli jer smatramo da mi Srbi, koji smo mnogostradalni, narod treba da pokažemo da poštujemo tuđe žrtve, i nadamo se da će i drugi početi da poštuju srpske.

Na pitanje na koje uslove misli, odgovorio je da Srbija sa svoje strane nema nikakve posebne uslove. On je kazao da su države bivše Jugoslavije u svom sukobu stvorile "naciju veću od svih naših nacija zajedno - naciju besmislenih žrtava", i pozvao člana Predsednišva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da sa njim "bilo kad" poseti i srpska stratišta.

"Ići u Srebrenicu  ponosno i uzdignuta čela, jer ću predstavljati Srbiju, koja je u stanju da prizna da su neki pojedinici činili zločin, Oni imaju ime i prezime i svakog od zločinca ćemo osuditi. Mislimo da je to najbolji put pomirenja. "

Prema njegovim rečima, najvažnije je da Srbija to radi zbog sebe a ne zbog bilo koga u svetu, jer nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka. Vučić je naglasio i da "nema potrebe" da stranci mire Srbiju i susede, upitavši koga su ikad pomirile rezolucije.

Kina je predložila odlaganje glasanja o rezolucije o Srebrenici dok se ne dođe do konsenzusa svih članica. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o predlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica.

Kina smatra da predložženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH. Prethodno, sednica SB UN je odložena za sat vremena zbog, prema nezvaničnim informacijama, neslaganja o podnetoj rezoluciji. Rusija nije podnela svoj predlog rezolucije.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.