VUČIĆ: Beograd je sjajno mesto za dogovor o budućnosti

Izvor: Telegraf.rs, 01.Nov.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VUČIĆ: Beograd je sjajno mesto za dogovor o budućnosti

Imamo velike planove za našu zemlju i brojne ideje kako da svim građanima bude bolje, rekao je premijer Aleksandar Vučić na otvaranju zasedanja Trilateralne komisije u Beogradu

Premijer Aleksandar Vučić poručio je danas da Srbija želi i i da će biti deo rešenja i promoter stabilnosti u ovom delu sveta. Vučić je na otvaranju zasedanja Trilateralne komisije u Beogradu rekao da snažne zemlje imaju jasne ideje principa demokratije i tržišne ekonomije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << ocenio da samo ta samo ta društva imaju snagu da se bave izazovima u XXI veku.

- Srbija želi i biće deo rešenja, promoter stabilnosti u ovom delu sveta koliko je to moguće. Daćemo svoj doprinos boljem globalnom društvu, čuvajući tradiciju i naše nacionalne interese. Samo svet jednakih može da bude svet budućnosti – rekao je premijer.

Vučić se osvrnuo i na dešavanja vek unazad rekavši da je ovo godina u kojoj se obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata gde je Srbija bila nažalost u centru pažnje i imala brojne žrtve, ali i izašla kao pobednik, posebno moralni.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je rekao da je pao Berlinski zid pre 26 godina i da su počele velike promene ali da Srbija nažalost nije uspela da nađe svoje mesto u svim tim dešavanjima, da je propustila brojne prilike i da njeni političari nisu razumeli trenutak i njegovo značenje.

Premijer je podsetio na reči Karla Bilta da za Evropu najbolje vreme tek dolazi i naveo da mu se čini da shodno tim rečima Srbija sada može da radi mnogo bolje od drugih.

On je ponovio da je glavni cilj spoljne politike Srbija članstvo u EU i podvukao da Srbija želi da pronađe svoje mesto u Evropi, ne samo ekonomsku nego i političku. Kako je rekao, ne krije zadovoljstvo izveštajem ovogodišnjim izveštajem Evropske komisije, ali uveren je da će dogodine on biti još bolji.

- Imaćemo mnogo više uspeha kada budemo sproveli reforme, ali moramo da se trudimo još više – rekao je i upozorio da napredak dolazi po ceni koju moramo da platimo. Konstatujući da politika nije takmičenje u popularnosti, srpski premijer je primetio da uprkos rezovima i teškim merama postoji jaka podrška u narodu vladi i onome što radi.

Foto: Milena Đorđević

- To mi daje snagu da nastavimo i da ne obraćamo pažnju na one koji samo kritikuju i traže u svemu nešto loše čak i tamo gde toga nema - istakao je premijer.

Navodeći da je Srbija prva zemlja u ovom delu Evrope koja je počela mere fiskalne konsolidacije bez spoljneg pritiska Vučić je dodao da za to imamo podršku i MMF i SB i drugih relevantnih institucija.

- Okrećemo svoje kormilo prema otvorenom moru i želimo da plovimo u tom pravcu - rekao je on i objasnio da Srbija prirodno ima prijateljske odnose sa ruskim narodom, da je prirodno što brani svoje strateške interese ali i da zbog toga ima i jedinstvenu stratešku prednost zbog trgovinskih sporazuma sa Ruskom federacijom ali i EU i Kinom i drugim zemljama “što bi naši partneri trebalo da iskoriste i u Srbiji rade kao što su to prepoznali partneri i prijatelji iz UAE”.

Srbija je, istakao je, i prirodni saveznik SAD i drugim zemljama u borbi protiv terorizma i globalnih pretnji svetu, i tu će nastaviti da daje svoj doprinos.

Predsedavanjem OEBS-om, koje sledi naredne godine, kako je rekao, Srbija će dokazati svoju privrženost mirnom rešavanju svih pitanja i problema. Podsetio je da je u tom smislu potpisan Briselski sporazum te da se očekuje da se formira vlada u Prištini kako bi razgovori bili nastavljeni.

Foto: Tanjug/Tanja Valič, AP

Odnose u regionu ocenio je kao nikad bolje, te da, uprkos teškom incidentu na utakmici Srbija – Albanija, albanski premijer Edi Rama dolazi za desetak dana u Beograd i da je to prvi susret takve vrste posle 68 godina kao i da očekuje da će sa Ramom da nađe najmanji zajednički imentelj u interesu dve zemlje.

Podsetivši da su sve zemlje zapadnog Balkana na putu ka EU, te da su u različitim fazama pristupanja, premijer je konstatovao da je Srbija spremna da taj put nastavi i posebno spremna za zajedničke projekte.

- Hajde da radimo zajedno i govorimo o projektima koji će konkretizovati stvari. Za nas na zapadnom Balkanu i Srbiji bolja budućnost je na dohvat ruke, za razliku od situacije pre jednog veka spremni smo da idemo u pravcu budućnosti. Beograd je sjajno mesto za dijalog i razmenu mišljenja i dogovora o budućnosti. Imamo velike planove za našu zemlju i brojne ideje kako da svim građanima bude bolje.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.