VOA: Priština može da ugrozi ceo region

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2012, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOA: Priština može da ugrozi ceo region

BEOGRAD -

Direktor Vojnoobaveštajne agencije, general Dragan Vladisavljević smatra da bi eventualni ishitreni potezi vlasti u Prištini mogli da ugroze bezbednost na Kosovu i u regionu.

"Na političkoj sceni u Pokrajini jačaju stranke i pokreti koji su isključivi, protive se dijalogu Beograda i Prištine ili se zalažu za teritorijalno ujedinjenje svih Albanaca u regionu. Takve tendencije mogu da dovedu do novih incidenata. Zato, svaki eventualni novi ishitreni potez Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u ostvarivanju maksimalističkih ciljeva mogao bi ozbiljno da ugrozi bezbednost u Pokrajini i regionu", kazao je on za "Novosti".

Vladisavljević je kazao "stanje na Kosovu i Metohiji karakterišu veoma složeni politički odnosi, teška ekonomska i socijalna situacija, etnička podeljenost ojačana pokušajem nasilnog uspostavljanja institucija na severu Pokrajine, kao i prisustvo i aktivnost ekstremističkih i organizovanih kriminalnih grupa".

Upitan koje su ekstremističke grupe koje deluju na Kosmetu najopasnije, direktor VOA je kazao da "posebno zabrinjava porast broja religijskih ekstremista na tom prostoru, kao deo pojave koja je karakteristična za ceo region".

"Oni su veoma aktivni u širenju svojih radikalnih ideja, a spremni su da se za njihovo ostvarenje bore i nasilnim sredstvima", smatra Vladisavljević.

On je, na pitanje koliko Srbiji preti opasnost od etničkog i verskog ekstremizma, odgovorio da "VOA prati etnički i religijski ekstremizam kao regionalnu pojavu".

"Srbija je uspela da očuva svoju etničku i versku raznolikost, na šta možemo biti veoma ponosni. Nažalost, mnogobrojni ekstremisti upravo u toj činjenici traže mogućnost za jačanje uticaja, najčešće zloupotrebljavajući iskrena verska i nacionalna osećanja građana. U promovisanju krajnje konzervativnih shvatanja, ekstremisti su spremni da pribegnu i nasilju".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština može da ugrozi ceo region

Izvor: Radio 021, 06.Mar.2012

Direktor Vojnoobaveštajne agencije, general Dragan Vladisavljević smatra da bi eventualni ishitreni potezi vlasti u Prištini mogli da ugroze bezbednost na Kosovu i u regionu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.