Ugovor Crne Gore sa IZ: Restitucija imovine, marama i halal ishrana

Izvor: Blic, 30.Jan.2012, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor Crne Gore sa IZ: Restitucija imovine, marama i halal ishrana

Država Crna Gora obavezala se danas da će izvršiti restituciju imovine Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori, u skladu sa njenim zakonom, ako je oduzeta ili nacionalizovana bez ogovarajuće naknade.

Takvu obavezu sadrži Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa, koji su danas potpisali crnogorski premijer Igor Lukšić i reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić.

Ugovor, takođe, predviđa osnivanje Mešovite komisije, sastavljene od predstavnika Vlade i IZ, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja bi se bavila utvrđivanjem nekretnina koje treba preneti u vlasništvo ili adekvatno nadoknaditi.

Islamska zajednica nema pravo da otuđuje ili prodaje imovinu koja predstavlja kulturnu baštinu Crne Gore. Arhiva i druga kulturna baština islama u Crnoj Gori, kako je navedeno, predstavlja deo sveukupne baštine Crne Gore.

Ugovor u prvom članu konstatuje da je islam u Crnoj Gori prisutan više vekova, da dominantno sledi "sunitsko-hanefijski meszheb, oslonjen na tradiciju halifata i šeih-ul islama u Istambulu".

Komunikacija i pravni subjektivitet

Islamskoj zjednici se jemči pravo slobodne komunikacije sa islamskim zajednicama u drugim zemljama, "posebno uvažavajući veze sa Islamskom zajednicom u Turskoj".

Crna Gora, kako se navodi u tekstu ugovora, IZ garantuje pravni subjektivitet koji je Islamska zajednica imala u knjaževini Crnoj Gori, na osnovu Ustava iz 1905. godine.

Marame i verska služba

Ugovor predviđa da islamski vernik koji prema običajima vere nosi kapu ili maramu može biti fotografisan sa kapom i maramom i zbog toga ne može biti diskrimisan.

Deo lica koji omogućava identifikaciju takve osobe ne može biti pokriven, jedna je od odredbi Ugovora.

Država se, takođe, obavezala da pripadnicima islama u vojsci, policiji, zatvorima, bolnicama i drugim ustanovama obezbedi "halal ishranu", kao i versku službu.

Islamska zajednica u Crnoj Gori može osnivati svoje medije, zatim, verske škole i dobrotvorne ustanove. Polaznici škola će imati pravo na stipendiju, radi školovanja u zemlji i inostranstvu.

Zaposleni pripadnici islama, kako je predviđeno, imaju pravo na tri dana odmora za ramazanski i kurbanski bajram.

Mešovita komisija za sporove

Država Crna Gora i IZ u Crnoj Gori će sve međusobne sporove rešavati dogovorom, a u tu svrhu će biti formirana posebna mešovita komisija, sastavljena od jednakog broja predstavnika obe strane.

Igor Lukšić je nakon danas potpisanog ugovora sa IZ izjavio da je reč o "važnom sporazumu" koji jača veze Vlade i IZ. Lukšić je, takođe, rekao da je Vlada Crne Gore zainteresovana da sličan ugovor potpiše sa svim verskim zajednicama, uključujući i Crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Crna Gora je ranije posebnim ugovorom uredila odnose sa Vatikanom, odnosno, sa katoličkom verskom zajednicom u Crnoj Gori.

Reis IZ u Crnoj Gori Rifat Fejzić je novinarima rekao da je danas potpisani ugovor "istorijski", jer, kako je pojasnio, priznaje "kontinuitet" Islamske zajednice u Crnoj Gori. Prema njegovim rečima, islam je u Crnoj Gori, današnjim Ugovorom sa Vladom, ponovo zvanično priznat u toj državi.

Najavljeno je da će Lukšić sutra potpisati sličan akt i sa predstavnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori.

Povezane vesti: Crna Gora potpisuje ugovor sa Islamskom zajednicom Ambasada SAD zabrinuta zbog izgradnje džamije u Livnu Održan Festival islama u pet sandžačkih gradova Zukorlić otvara džamiju i centar "Altun alem" Albanski muslimani tuže novinara zbog tekstova o islamu
Pogledaj vesti o: Restitucija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.