UN zabrinute zbog napada na Sašu Jankovića

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN zabrinute zbog napada na Sašu Jankovića

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je danas zabrinutost zbog sve jačih pritisaka na srpskog ombudsmana Sašu Jankovića. U saopštenju je izraženo uverenje da će Vlada Srbije preduzeti korake u vezi sa pritiscima i pretnjama protiv ombudsmana Jankovića i institucije zaštitnika građana i da će se ograditi od optužbi protiv njega.

"Zabrinuti smo zbog kontinuiranih i pojačanih pritisaka srpskih vlasti uključujući i članove vladajuće Srpske naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranke na ombudsmana Sašu Jankovića. Do pritiska je došlo nakon njegove istrage o nepravilnostima u Vojnobezbednosnoj agenciji u januru ove godine, a pojačani su nakon objavljivanja poslednjeg godišnjeg izveštaja o Srbiji, 14. aprila 2015.", navodi se u saopštenju kancelerije UN za ljudska prava.

U januaru je, kako se ističe, ombudsman izrazio zabrinutost u vezi sa Vojno-bezbednosnom agencijom, uključujući i sumnje da da je VBA protivzakonito špijunirala opozicione partije, čelnike sindikata i sudije. Takođe je, kako se ističe, Janković ukazao na prepreke s kojima se suočio tokom istrage zbog nevoljnosti VBA da sarađuje i dostavi neophodne dokumente i odgovore na pitanja koje je postavio kao ombudsman. Nedugo nakon toga, vladini zvaničnici javno su postavili pitanje njegovog profesionalizma i kredibiliteta, čineći to i tokom javnog slušanja u Skupštini 28. januara.

Nakon tih incidenata, visoki predstavnik UN za ljudska prava izražava zabrinutost zbog ponašanja srpskih vlasti. On je naveo da Pariski principi koji se odnose na nacionalne institucije za ljudska prava jasno utvrđuju da će nacionalne institucije saslušati svaku osobu i pribaviti sve informacije i dokumente koji su neophodni za procenu situacije koja je u njegovoj nadležnosti".

Mandat nacionalnih institucija za ljudska prava omogućava nenajavljen i neometan pristup, uvid i pregled svim javnim ustanovama, dokumentima, opremi i imovini bez prethodnog pisanog obaveštenja, podseća se u saopštenju. Zakon Srbije o ozaštitiniku građana propisuje dužnost vlasti da sarađuju sa ombudsmanom i omoguće pristup svim prostorijama i stave na raspolaganje informacije koje su od značaja za rad ombudsmana bez obzira na stepen tajnosti takve informacije.

Srpske vlasti su, kako je saopšteno, uveravale Visokog komesara da poštuju rad kancelarije ombudmana i u svoje opredeljenje u omogućavanje adekvatnih istraga i procesuiranje svih pritisaka i pretnji protiv ombudsmana.

U svakom slučaju, obnovljena kampanja i lični napadi na Sašu Jankovića nisu prestali u prethodne tri nedelje naročito od strane medija koji su bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci. Ti napadi su podstaknuti negativnim izjavama visokih državnih zvaničnika. Ono što najviše zabrinjava su insinuacije da je Janković na neki način bio involviran u smrt osobe koja je počinila samoubistvo 1993. a mediji se u izveštajima prema Jankoviću odnose kao prema "ubici", "šverceru oružja" I "Osumnjičenom"

"Verujemo da će se Vlada Srbije preduzeti korake u vezi sa pristiscima, pretnjama ili svih oblika odmazde protiv ombudsmana jankovića i instituciji zaštitnika građana i da će se ograditi od optužbi protiv njega. Od svog imenovanja 2007, Janković je bio uvažen i kredibilan šef nacionalne institucije za ljudska prava koji je dobio međunarodni "A" status I o kome se Kancelarija za ljudska prava veoma pozitivno izjasnila", navodi se u saopštenju komesara UN za ljudska prava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komesar UN: Vlada da se distancira od optužbi protiv Jankovića

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2015

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je danas nadu da će se vlada Srbije distancirati od optužbi protiv zaštitnika građana Saše Jankovića i sa "dužnom pažnjom se odnositi prema svim pritiscima, pretnjama ili nekim oblicima odmazde protiv njega"...U saopštenju objavljenom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.