U Zagrebu danas Predsednički proces Brdo-Brioni, uz Bajdena i Tuska

Izvor: Blic, 25.Nov.2015, 02:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zagrebu danas Predsednički proces Brdo-Brioni, uz Bajdena i Tuska

Predsednici država Zapadnog Balkana sastaće se danas u Zagrebu na vanrednom sastanku procesa Brdo-Brioni, a na skupu će kao posebni gosti učestvovati američki potpredsednik Džo Bajden i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Poseban gost Džozef Bajden

U Zagrebu se ocenjuje da dolazak američkog potpredsednika označava povratak SAD na Balkan i podršku državama regiona u približavanju evroatlanskim integracijama, u čemu se posebna uloga daje Hrvatskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Sastanak na vrhu Predsedničkog procesa Brdo-Brioni biće svojevrsni dijalog Jugoistočne Evrope, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o jačanju stabilnosti, sigurnosti i blagostanja Jugoistočne Europe uz podršku EU i SAD-a", saopšteno je iz kabineta predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je, zajedno sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, domaćin zagrebačkog samita.

Razgovaraće se o unapređenju i podršci evropskih i evroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u Proces Brdo-Brioni, kao i o globalnim sigurnosnim izazovima i njihovom odrazu na Jugoistočnu Evropu.

Uz predsednike Hrvatske i Slovenije, na skupu koji počinje u podne u kabinetu hrvatske predsednice na Pantovčaku učestvovaće predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Crne Gore Filip Vujanović, Makedonije Đorđe Ivanov, Albanije Bujar Nišan, kao i članovi Predsedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić i kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Na sastanku će, uz Bajdena i Tuska, biti i austrijski predsednik Hajnc Fišer koji je bio i gost na poslednjem redovnom sastanku na vrhu Procesa letos u Budvi.

Na marginama sastanka na vrhu održaće se bilateralni susreti, a zasad je poznato da će se s Bajdenom, koji u sredu ujutro stiže u Zagreb, sastati predsednici Slovenije i Hrvatske. Potpredsednik SAD u podne će razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem u sedištu Vlade.

Dolazak Bajdena, ali i drugih visokih gostiju u Zagreb prate izuzetno jake mere bezbednosti. Od utorka u 20 časova na snazi je posebna regulacija saobraćaja koja će trajati sve do srede u isto vreme, a uključuje i višesatna zatvaranja pojedinih saobraćajnica u centru grada.

Proces Brdo-Brioni okuplja čelnike država jugoistočne Evrope, a pokrenule su ga 2013. zajednički Hrvatska i Slovenija. Cilj mu je jačanje regionalne saradnja, stabilzacija regiona i podsticanje političkog dijaloga s EU.

Inicijativa predviđa da se jednom godišnje okupe predsednici država regiona s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a.

Skup u Zagrebu biće drugi ovogodišnji sastanak predsednika država jugoistočne Evrope u okviru procesa "Brdo Brioni". Prvi je u junu ove godine u Budvi u Crnoj Gori, a gost na tom skupu bio je austrijski predsednik Hajnc Fišer.

Prethodno su gosti procesa bili francuski predsednik Fransoa Oland 2013. na Brdu kod Kranja i nemačka kancelarka Angela Merkel prošle godine u Dubrovniku.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović razgovarao je sinoć u Zagrebu s predsednikom Evropskog veća Donaldom Tuskom.

Oni su razgovarali o izbegličkoj krizi i mogućim rešenjima na nivou EU, saopštila je hrvatska vlada.

Tema je bila i bezbednosna situacija u Evropi i izazovi pred kojima se nalazi Evropska unija posle nedavnih terorističkih napada i pretnji evropskome miru i stabilnosti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska štampa:Pokušaj da se Srbija i RS izvuku iz ruskog zagrljaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2015

U Zagrebu će danas biti održan samit u okviru procesa Brdo-Brioni a na skupu se očekuje učešće, između ostalih, potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, kao i predsednika Srbije Tomislava Nikolića...Teme vanrednog samita Brdo-Brioni, koji se danas održava...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.