U Nigeriji se na izborima glasa uprkos borbama

Izvor: Akter, 29.Mar.2015, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Nigeriji se na izborima glasa uprkos borbama

Izbeglice kažu da desetine naoružanih ekstremista islamističkog borbenog pokreta Boko haram napreduju na severoistoku Nigerije ka jednom gradu gde im se suprotstavljaju vojnici

Uz tešku pucnjavu, grad Baući sa 300.000 stanovnika, nadleću borbeni avioni.

Borbe se vode dok Nigerijci glasaju u nekim oblastima na odlučujućim predsedničkim izborima koje su ekstremisti zapretili da će poremetiti.

Policija kaže da su naoružani napadači jutros napali biračka >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << mesta u dva grada istočno od Baućija, a stanovnici dodaju da su potom napadnuta i neka sela.

Prvog dana izbora, u subotu, pripadnici Boko harama su u napadima ubili više od 40 ljudi.

Islamski teroristički pokret Boko haram što u prevodu znači "Zabranjeno je zapadnjačko obrazovanje", prvobitno je bio blizak Al Kaidi, a ovog meseca se deklarativno pridužio ekstremističkoj organizaciji "Islamska dzrzava" koja deluje u Siriji i Iraku.

Težište akcija Boko harama za koji se računa da ima 7.000 do 10.000 boraca, je u severoistocnoj Nigeriji, a pokušava da zauzme i delove teritorije susednog Čada, Nigera i Kameruna.

Taj pokret postoji još od 2002. godine i jača od oružane pobune u Nigeriji 2009. godine, a od 2010. izvodi vojno sve savršenije napade, između ostalog na zgrade vlasti.

Vlada Nigerije je početkom 2012. proglasila vanredno stanje na severoistoku, ali su se njene snage pokazale kao neefikasne delom zbog verskih predrasuda, a delom zbog korupcije za koju se Boko haram izveštio. Od polovine prošle godine, Boko haram je nadvladao na oko 50.000 kvadratnih kilometara seveoistoka Nigerije.

Izbori za šefa države i poslanike su se danas nastavili, posle napada i tehničkih problema tokom jučerašnjeg glasanja.

Kako navode analitičari, ovo su najneizvesniji izbori od kako je postoji Nigerija, a na njima je bivši vojni diktator, general Muhamadu Buhari, veliki rival sadašnjeg predsednika Gudlaka Džonatana.

Neuspeh Džonatanove vlade da savlada ekstremiste Boko harama, razgnevio je Nigerijce, naročito na severu, koji pretežno podržavaju muslimana Buharija.

Tako bi izbore mogli da odluče birači na naftom bogatom jugu zemlje, koji podržavaju Džonatana, hrišćanina.

Tako prvi put u istoriji Nigerije kandidat opozicije ima realne šanse da na izborima pobedi vladajućeg predsednika, ocenjuju analitičari.

Na današnjim, osmim izborima od proglašenja nezavisnosti od Velike Britanije 1960. godine, pravo glasa ima skoro 60 miliona od 170 miliona Nigerijaca.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Nigerija: Građni glasaju uprkos napadima ekstremista

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2015

Izbeglice kažu da desetine naoružanih ekstremista islamističkog borbenog pokreta Boko haram napreduju na severoistoku Nigerije ka jednom gradu gde im se suprotstavljaju vojnici...Uz tešku pucnjavu, grad Baući sa 300.000 stanovnika, nadleću borbeni avioni...Borbe se vode u nedelju dok Nigerijci...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.