U Mađarskoj referendum o migrantskoj politici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2016, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mađarskoj referendum o migrantskoj politici

Mađari će se u nedelju, 2. oktobra, na referendumu izjasniti o evropskim kvotama za prihvat migranata, a istraživanja javnog mnjenja nagoveštavaju da se dobar deo stanovništva protivi prihvatu migranata, mada nije izvesno da će odziv glasača biti dovoljan.

Da bi referendum uspeo, potrebno je da glasa najmanje 50 odsto upisanih birača plus jedan, a uprkos intenzivnoj kampanji vlade kroz reklame i pojavljivanja zvaničnika u javnosti, istraživanja pokazuju da nije ni izdaleka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvesno da će odziv biti dovoljan, preneo je AP.

S druge strane, verovatno je da će većina onih koji se kroz dva dana budu izjasnili, stati uz premijera Viktora Orbana i glasati protiv sistema kvota.

Francuski Mond podseća da je istraživanje istraživačkog centra Pju jula ove godine pokazalo da 76 odsto stanovnika smatra da prisustvo izbeglica povećava verovatnoću terorističkog napada, dok 82 odsto smatra da predstavljaju teret za zemlju i domaćem stanovništvu uzimaju i poslove, i novac za socijalne usluge.

Pitanje na referendumu je "Da li želite da EU bude u mogućnosti da propiše obavezno premeštanje nemađarskih građana u Mađarsku čak i bez pristanka Parlamenta", preneo je AP, dodajući da Vlada još nije precizirala korake u slučaju uspeha referenduma. ;

Vol strit džornal (WSJ) ukazuje da Mađari nisu raspoloženi da prihvate migrante, uprkos tome što je nezaposlenost u padu, emigracija velika, i što nema dovoljno radnika za neke poslove.

Tu zemlju s 10 miliona stanovnika je od 2004, kada je pristupila EU, napustilo 350.000 obučenih i obrazovanih, od čega je 90.000 otišlo u Veliku Britaniju. U kombinaciji sa niskom stopom rađanja i starenjem stanovništva, to rezultira upornom nestašicom radnika u uslužnim delatnostima, fabrikama i u poljoprivredi.

Ni za poslove s nižim kvalifikacijama više nema kandidata jer ni studenti koji su u komunističko doba bili jeftina radna snaga za branje jabuka, više ne dolaze na polja, dok neki koji su obavljali mnoge poslove u poljoprivedi sada odlaze na Zapad.

Privredni rast trebalo bi ove godine da iznosi 2,0 odsto, a najveće Udruženje preduzetnika i zaposlenih "Mdjos" upozorava da nestašica radne snage može da ugrozi rast. Ipak, i to udruženje deli stav premijera Orbana da su Mađarskoj potrebni samo visokokvalifikovani migranti koji mogu i kulturološki da se uklope.

Antimigrantska retorika dodatno se zaoštrava bujanjem desnice, ukazuje AFP.

Premijer i predsednik konzervativnog Fidesa Orban suočava se s jakom konkurencijom ekstremno desničarskog Jobika kojem je vetar u leđa dala baš Orbanova retorika. Jobik, na čelu sa Gaborom Vonom, neguje evroskeptičnu, antisemitsku i ksenofobnu retoriku, i pretenduje da 2018. na izborima pobedi Fides i zbaci Orbana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mađarska: Referendum o migrantskoj politici u nedelju, Orban poziva da se odbace migrantske kvote

Izvor: Blic, 30.Sep.2016

Mađari će se u nedelju, 2. oktobra, na referendumu izjasniti o evropskim kvotama za prihvat migranata, a istraživanja javnog mnjenja nagoveštavaju da se dobar deo stanovništva protivi prihvatu migranata, mada nije izvesno da će odziv glasača biti dovoljan...Da bi referendum uspeo, potrebno je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.