Izvor: Politika, 02.Apr.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri advokata i Aleksandra Jerkov

Kandidate za gradonačelnika u Novom Sadu zvanično promovisali samo DS, SNS, LSV i URS iako je do sada proglašeno jedanaest odborničkih lista

Novi Sad – Od 12 izbornih lista samo nekoliko je zvanično predstavilo kandidate za prvog čoveka Novog Sada .Osim Igora Pavličića (DS), nominovani su još Miloš Vučević (SNS), Aleksandra Jerkov (LSV) i Maja Gojković (URS). Nema >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sumnje da bi i ostali nosioci lista rado uskočili u prvu gradsku fotelju ukoliko bi im se postizbornom matematikom za tako nešto ukazala prilika.

Aktuelnog gradonačelnika Pavličića još pre raspisivanja izbora javno je podržao potpredsednik DS-a i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, a potom je svih 60 članova Gradskog odbora DS-a odlučilo da ga kandiduje za još jedan mandat. Pavličić je i predsednik GO DS-a, a pre ulaska u političke vode radio je u advokaturi. Njegova glavna preporuka, kako ističe, jeste dobro funkcionisanje gradske uprave i javnih preduzeća, koji se nisu bavilistrančarenjem, već dugoročnom strategijom razvoja, investicijama i sistematskim rešavanjem mnogih zaostalih komunalnih problema.

SNS je jednoglasno je kandidovao svog predsednika Miloša Vučevića. On je, takođe, advokat po struci, ali ima potpuno drugačije viđenje ekonomske situacije u Novom Sadu od Pavličića. „Dovešćemo investitore i otvoriti nova radna mesta. Nećemo dozvoliti da naš grad i dalje spava i da bude na nivou osrednje palanke. Uvešćemo disciplinu u poslovanje gradskih javnih preduzeća i podneti krivične prijave protiv odgovornih za sve dosadašnje nezakonitosti”, poručio je Vučević.

Kandidat za gradonačelnicu je i magistar političkih nauka i portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov, koja je u proteklom sazivu republičkog parlamenta bila zamenica šefa poslaničke grupe „Za evropsku Srbiju”. LSV na lokalnim izborima u Novom Sadu podržava SPO, a Jerkov je odmah ušla u oštar dijalog sa kandidatkinjom URS-a Majom Gojković, advokaticom i nekadašnjom funkcionerkom SRS-a, koja je 2004. godine pobedila na prvim i do sada jedinim neposrednim izborima za gradonačelnika pod sloganom „Naša Maja”.

Aleksandra Jerkov je optužila Gojkovićevu, koja je izjavila da se zapošljavanje u Novom Sadu mora ostvarivati putem konkursa, a ne preko partijskih knjižica,da je upravo ona tokom svog mandata podržavala stranačko zapošljavanje. Iako su najavili da neće voditi negativnu političku kampanju, iz URS-a su se oglasili saopštenjem u kojem su naveli primere navodnog partijskog zapošljavanja u gradu u protekle četiri godine.

SRS nije zvanično nominovao kandidata za gradonačelnika, a na njihovoj odborničkoj listi prvi je predsednik Gradskog odbora Đurađ Jakšić, profesor istorije, koji je prethodne četiri godine predvodio radikale u lokalnom parlamentu. Nosilac liste socijalista je infektolog docent dr Siniša Sević, a DSS-a diplomirani ekonomista Borko Ilić, obojica čelnici novosadskih stranačkih odbora.

Iako je nosilac penzionerske odborničke liste, nameru da ugrozi Igora Pavličića sigurno nema književnik Pero Zubac, koji je na visokom 17. mestu na pokrajinskoj listi pod nazivom „Izbor za bolju Vojvodinu – Bojan Pajtić”, koju predvodi DS. Samostalan izlazak autora poeme „Mostarske kiše” na lokalnom nivou u SNS-u vide kao predizborni trik vlasti, zbog čega će se naprednjaci na glasačkom listiću naći na desetom mestu umesto na prepoznatljivoj petici.

Nosilac liste LDP-a je menadžerkaove stranke od 2011. godine Lidija Piroški, ekonomista po struci i suvlasnica magazina „Vrele gume”. Ona je početkom ove godine neočekivano dospela u epicentar interesovanja žute štampe, koja je „iskopala” njene fotografije u trećem izdanju „Plejboja” iz 2004. godine.

M. Mijušković

objavljeno: 03.04.2012
Pogledaj vesti o: Prvi maj

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.