Traži se od Vlade Srbije da uhapsi, pritvori i prebaci Šešelja u Sheveningen

Izvor: Vostok.rs, 26.Maj.2015, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se od Vlade Srbije da uhapsi, pritvori i prebaci Šešelja u Sheveningen

26.05.2015. -

 Žalbeno veće zahteva od Vlade Srbije da uhapsi i isporuči Šešelja 26. maja ili čim bude izvodljivo posle tog datuma, kao i da Srbija plati Šešeljev prevoz

Žalbeno veće Haškog tribunala zahteva od Vlade Srbije da bez odlaganja uhapsi i pritvori Šešelja i preduzme mere da se u službenoj pratnji 26. maja 2015. godine ili čim bude izvodljivo posle tog datuma prebaci iz Srbije i preda holandskim službenim licima na aerodromu u Holandiji, kao i da preuzme >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << troškove u vezi sa Šešeljevim prevozom, piše između ostalog u nalogu na pet kucanih stranica, prevedenom na srpski jezik, u koji je naš list imao uvid.

Taj dopis juče po podne dostavljen je i Ministarstvu pravde Srbije, saznaje „Politika”.

Žalbeno veće Haškog tribunala od Vlade Srbije zahteva i da se postara za Šešeljevu bezbednost dok ne bude predat nadležnima na holandskom aerodromu, a od Vlade Kraljevine Holandije traži se da se pobrine da lider radikala ostane pod nadzorom i bude prevezen sa aerodroma u pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (PJUN).

Žalbeno veće upućuje sekretara međunarodnog suda da se konsultuje sa ministrom pravde Srbije i Ministarstvom pravde Kraljevine Holandije o praktičnim merama za Šešeljev povratak u PJUN. Od vlasti svih zemalja kroz koje će Šešelj putovati zahteva se da obezbede nadzor nad njim sve vreme dok bude u tranzitu na aerodromu na njihovoj teritoriji i da ga u slučaju pokušaja bekstva uhapse i zadrže u pritvoru do prebacivanja u Hag.

U dokumentu, u koji je „Politika” imala uvid, od Vlade Srbije se traži i da se postara za Šešeljevu bezbednost dok ne bude predat holandskim službenim licima na aerodromu



U dopisu iz Haškog tribunala, koji je potpisala predsedavajući sudija Arlete Ramaroson, u stavu dva pod naslovom „argumenti strana u postupku” navodi se da tužilaštvo tvrdi da je odluka od 30. marta – nalog žalbenog veća prvostepenom da opozove odluke o privremenom puštanju Šešelja na slobodu – nedvosmislena. Pretresno veće nema diskreciono pravo da samo odluči da li će povući odluku o privremenom puštanju na slobodu, niti vremenski okvir u kom bi to trebalo da uradi. Šešeljevo zdravstveno stanje ne može sprečiti sprovođenje naloga žalbenog veća, jer „njegovo zdravlje ne bi uopšte moralo da bude narušeno povratkom u Hag”.

Nalog žalbenog veća nisu potpisala dvojica sudija od ukupno petoro u veću – Bahtijar Tuzmukhamedov i Kofi Kumelio Afanđe.

U dokumentu piše i da je Šešelj u odgovoru tribunalu naveo da se nije ogrešio o nalog pretresnog veća o privremenom puštanju na slobodu, da ne postoji opasnost od njegovog bekstva, da nije uticao na svedoke i da nijedan svedok nije ugrožen.

U stavu tri pod naslovom „diskusija”, istaknuto je da je žalbeno veće pošto je zaključilo da je pretresno veće pogrešilo time što nije povuklo Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu, poništilo odluku pretresnog veća od 13. januara 2015. i izdalo nalog da smesta povuče Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu i naloži njegov povratak u PJUN. Žalbeno veće napominje da pretresno veće to nije učinilo, nego je naložilo preliminarne mere „pre donošenja konačne odluke u vezi s privremenim puštanjem na slobodu”.

Pretresno veće se poziva na diskreciona ovlašćenja koja ima u vezi sa privremenim puštanjem na slobodu, ali žalbeno veće napominje da ta ovlašćenja nisu neograničena. Žalbeno veće procenjuje da je pretresno veće pogrešilo što nije povuklo odluku o Šešeljevom privremenom puštanju na slobodu.

Podsetimo, „Politika” je prva objavila informaciju da je tribunal u Hagu naložio da lider radikala do 26. maja bude vraćen u pritvor i da je takav zahtev upućen srpskoj ambasadi u Holandiji.

--------------------------------------------------------------

Ljajić: Bez odluke o „slučaju Šešelj”

Vlada Srbije još nije donela odluku povodom zahteva žalbenog veća Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj vrati u pritvor, izjavio je juče predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić.

– Još ništa nije dogovoreno, niti će danas i narednih dana biti nešto spektakularno. Mi sada ulazimo u fazu kada treba zvanično da dobijemo dopis tribunala. Vlada će razmotriti sve aspekte tog slučaja, sasvim sigurno ćemo tražiti neka dodatna objašnjenja od tribunala i tek nakon toga možemo da govorimo o odluci vlade – rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

Izvesno je da će se vlada rukovoditi sa dva temeljna principa – poštovaće Zakon o saradnji s Haškim tribunalom i trudiće se da očuva političku i društvenu stabilnost.

– Ne treba podizati tenzije oko ovog slučaja bez obzira na sve što je Hag učinio u smislu neverovatnih obrta u ovom predmetu. Vlada Srbije će doneti odgovarajuću i razumnu odluku kada za to dođe vreme – rekao je Ljajić.

--------------------------------------------------------------

Sastanak Vukčevića i Bramerca

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zaključili su juče u Beogradu da je unapređena saradnja u regionu u predmetima ratnih zločina postala snažna prepreka nekažnjivosti.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva za ratne zločine, Vukčević i Bramerc razgovarali su o unapređenju saradnje u regionu sa Haškim tribunalom.

Dva tužioca su se složila da je potrebno osnažiti mehanizme regionalne saradnje kroz realizaciju projekta oficiri za vezu i unaprediti rad na predmetima formiranjem zajedničkih istražnih timova.

 

Miroslava Derikonjić

politika

 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.