Izvor: B92, 05.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragične posledice nezavisnosti

Beograd -- Vuk Drašković kaže da svi kosovski putevi za Evropu vode preko Srbije. Nenad Popović: Kosovo nije trošak, već naša teritorija.

U razgovoru sa grupom novinara sa Kosova ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković ocenio je da bi davanje nezavisnosti Kosovu dovelo do ozbiljnih turbulencija u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori zbog, kako je rekao, ogromnog poniženja srpskog naroda.

Drašković je naveo da nezavisnost Kosova neće mnogo toga dobrog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << doneti ni albanskom narodu, i ponovio je da je to rešenje za Srbiju neprihvatljivo: "Srbija, naravno, to neće priznati. Posledice će biti tragične. Možda će za određeno vreme biti odložen evropski put Srbije, ali bojim se da će za sve vreme biti pogašena evropska svetla na samom Kosovu. Ne može se u Evropu, sem, uglavnom, preko Srbije: transportno, ekonomski, trgovinski. Svi putevi vode preko Srbije."

Prema Draškovićevim rečima, problemi na Kosovu, poput nezaposlenosti - koja je ogromna - ne mogu se rešavati bez dobrih odnosa sa Srbijom i susedima. Drašković je novinarima sa Kosova objasnio i predlog Beograda da kosovski Albanci vladaju Kosovom i samostalno pregovaraju sa EU i budu član nekih međunarodnih organizacija, ali ne i Ujedinjenih nacija i NATO-a.

Takav predlog novinari su ocenili kao razvod, ali sa zabranom da se devojka uda: "Ne znam za koga bi Kosovo htelo da se 'uda', ali ne može da se uda i to je odlučila Kontakt grupa, ali mislim da ne može ni Srbija. I nama je 'udaja' zabranjena. Ne može Srbija da priključuje baš ono što bi, možda, i želela."

Osim s Draškovićem, novinari s Kosova - koji borave u Beogradu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava - razgovarali su i sa šefom ekonomskog tima za Kosovo Nenadom Popovićem.

Prema njegovim rečima, od 1999. Republika Srbija mnogo je uložila u srpske zajednice na Kosovu, što je bio način da se članovi srpske zajednice na Kosovu zadrže na toj teritoriji: "Mi na to ne gledamo kao na trošak. Kosovo i Metohija su naša teritorija, imamo obavezu da pomognemo u svim mjestima gdje je većinsko srpsko stanovništvo. Moramo ljudima da obezbijedimo neka minimalna sredstva za život, a ovo što se sada trudimo jeste da stvorimo što više radnih mjesta."

Popović je naveo i da je situacija na Kosovu "veoma teška" u svim segmentima, a pogotovu u energetici, gde je "katastrofalna". Glavni problem u kosovskoj energetskoj korporaciji jeste "loš menadžment", rekao je Popović i dodao da se sa time slažu i "svi međunarodni predstavnici".

"Predlog UNOSEK-a bez pomaka"

Član pregovaračkog tima Beograda Slobodan Samardžić kaže da novi predlozi UNOSEK-a nisu doneli pomak.

"Kada je reč o decentralizaciji, poslednji predlog UNOSEK-a je koncepcijski manje jasan od prethodnih jer ovog puta uopšte ne spominje srpske većinske opštine. To je predlog koji načelno važi za sve opštine u Pokrajini, ali uopšte nije jasno na koje bi bio primenjivan", kaže Samardžić.

"Novim predlogom ne samo da smo se vratili na početak pregovora o decentralizaciji, nego i na stepen maglovitosti koji je postojao prošle godine. To pokazuje da Albanci nisu prihvatili nijedan predlog Beograda i da UNOSEK slepo sledi njihov stav totalnog odbijanja", kaže Samardžić.

"Naše neprihvatanje raznih izveštaja međunarodnih predstavnika ne proizlazi iz političke tvrdoglavosti ili, kako se to rado komentariše, radi unutrašnje upotrebe, već stoga što su oni najčešće činjenično frizirani", dodao je Samardžić.

Bataković: Odlaganje statusa Kosova nije u interesu Srbije

Član beogradskog pregovaračkog tima Dušan Bataković izjavio je da odlaganje rešavanja statusa Kosova nije u interesu Srbije jer se, kako je rekao, problemi u toj pokrajini nagomilavaju.

Bataković je, u razgovoru sa novinarima kosovskih medija u Beogradu, istakao da u pregovorima u Beču o budućem statusu Kosova dosad nije bilo velikog napretka, jer nije bilo puno razumevanja za specifična pitanja. "Pregovori u Beču su se do sada bavili tehničkim pitanjima - decentralizacijom Kosova, zaštitom verske i kulturne baštine i pravima nacionalnih zajednica."

Prema rečima Batakovića, prištinski pregovarački tim je prihvatio da Gazimestan postane kulturna zaštićena zona.

On je, takođe, potvrdio da mu je specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari rekao da su "Srbi krivi kao narod".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.