Tovno govedarstvo donosi zaradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2015, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tovno govedarstvo donosi zaradu

Za razliku od farmera, koji kao što je poznato sve teže posluju i nalaze računicu u proizvodnji mleka, stočari koji se bave tovnim govedarstvom, odnosno držanjem grla u sistemu "krava – tele" prolaze i više nego odlično.

Kroz primer koji smo zabeležili u Gardinovcima, selu okruženom pašnjacima i livadama videćete kako se uz minimalna ulaganja, postižu i dobri rezultati.

Kako kažu tamošnji stočari ne izostaje im očekivana zarada što je uistinu retkost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u domaćem agraru.

Poslom tovnog govedarstva i držanja grla u sistemu "krava - tele", Vladan Marković počeo je ozbiljnije da se bavi pre tri godine jer su prirodni resursi ovog kraja bogati livadama i pašnjacima što je prema rečima našeg domaćina osnovni preduslov za postizanje uspeha u proizvodnji teladi sa odličnim kvalitetom mesa.

Stado broji 30 odraslih grla i 15 teladi a reč je o rasi domaće goveče prilagođenoj našim uslovima uzgoja.

Vladan kaže da je ta proizvodnja isplativa, da ima računice jer su minimalna ulaganja naročito kada je reč o troškovima ishrane grla jer se tokom tova dobrim delom iskoristi prirodna paša koje ovde ima u izobilju .

A, Vladan očekuje da će se sve više stočara u selu opredeljivati za tovno govedarstvo jer ulaganja nisu velika a računa ima.

Za sebe kaže da planira da proširi stado do 100 grla, da registruje farmu i umatiči grla kako bi ostvario pravo na državne podsticaje.

Takođe ovaj stočar smatra da bi resorno ministarstvo kroz uredbu o podsticajima trebalo više novca da daje na domaće autohtone rase jer su one prilagođene našim ambijenatlnim uslovima.

Razvojem tovnog govedarstva u budućnosti mogli bi smo očekivati da se više iskoristi preferencijalna kvota za izvoz junećeg mesa od dozvoljenih 8.700 tona bejbi bifa na evropsko tržište, zaključuje Vladan Marković iz Gardinovaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.