„Tiha većina” ohrabrena da se bavi politikom

Izvor: Politika, 27.Apr.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Tiha većina” ohrabrena da se bavi politikom

Vukomanović (SPS): Mali broj žena je moćan. – Jelena Trivan (DS): Založiću se za formiranje ženskog kokusa u parlamentu

Da uvek može da bude iznenađenja u predizbornoj kampanji potvrdilo je 11 žena sa 11 izbornih lista na predstojećim parlamentarnim izborima.Onesu uspele da svaka u ime svoje partije ili koalicije govorio izborima, a da se ne posvađaju.

O čemu su one govorile i šta žene sasvim različitih političkih opredeljenja mogu da imaju zajedničko?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Odgovarajući na ovo pitanje, Sonja Liht, direktorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost, koji je organizovao žensku predizbornu konvenciju „Glasam za žene”, kazala jeza „Politiku” da su se sve učesnice saglasileda ženski deo populacije ima specifične probleme.Sve one bez obzira na to kojoj opciji pripadaju te probleme prepoznaju i hoće njima da se bave.

„Ova konvencija je pokazala da predizborni i izborni skupovi mogu da izgledaju drugačije od onoga na šta smo navikli. Moguće je na jednom mestu okupiti predstavnice vrlo različitih političkih opcija da one, s jedne strane, iskažu ono što je postavljeno u ideološki okvir njihove stranke, a da istovremeno nisu nužno ni u otvorenom ni u prikrivenom neprijateljstvu”, istakla je Liht i izrazila želju da se tako nastavi i u parlamentu.

„Ako bi tako moglo da se razgovara u skupštini, onda bismo mogli osnovne principe ravnopravnosti da imamo ozbiljno zastupljene i u različitim strategijama i zakonima”, naglasila je Liht i dodala da rešavanje problema žena ne može da se odvija ako na njega pažnju ne obrate partije i ako prema njemu ne postanu osetljivi i muškarci.

Na konvenciji koja je održana u beogradskom Domu omladine, predstavnice političkih stranaka u parlamentu poručile su da pripadaju strankama kojimasepolitike razlikuju, ali da zajednički podstiču žene na veće učešće u političkom i društvenom životu.Koliko su žene u Srbiji daleko od ovog ideala vidi se već po tome što su na čelu svake od izbornih lista koje ove žene predstavljaju – muškarci.

Kandidatkinja URS-aJadranka Beljan-Balaban pozvala je žene da se uključe u politiku i procese odlučivanja „kako bi zajedno sa muškarcima omogućile da put Srbije ka EU bude brži”.

Poslanica DSS-ai prva žena na izbornoj listi te stranke Milica Radović ukazala je na to da se o ženama intenzivno govori u predizbornoj kampanji i u vezi sa izbornim kvotama, ali je naglasila da samo postojanje kvota zapravo dokazuje da u društvu nema ravnopravnosti.

Judita Popović,iz LDP-a,insistirala ja na tome da žene treba ohrabriti da se bave politikom i da budu deo mehanizma vlasti. Žene, koje čine polovinu biračkog tela, trebalobi da sarađuju i zajedno menjaju svoj položaj u društvu.

„Osećanja žena su dublja i drugačija i one se ne boje drugih i drugačijih, glasajte za žene”, poručila je Ifeta Radončić sa liste Stranka demokratske akcije Sandžaka – Sulejman Ugljanin.

Predsednička kandidatkinja Socijaldemokratskog saveza Danica Grujičić navela je da žene u Srbiji dele sudbinu društva, ali je istakla pokazatelje koji ilustruju njihov neravnopravan položaj. „Nezaposlenost žena je za polovinu veća nego muškaraca, za 16 odsto im je manja plata, udeo žena u uknjiženom vlasništvu je svega 30 odsto, a na čelu upravnih odbora je samo 14 odsto žena”, navela je Grujičić.

Potpredsednica socijalista Diana Vukomanović je rekla da su žene u Srbiji većinsko stanovništvo, ali da je to „tiha većina” jer je mali broj žena moćan.Jelena Trivan, potpredsednica demokrata, najavila je da će se u budućem parlamentu založiti za formiranje ženskog kokusa u kome će žene, kada se radi o ženskim pitanjima, zaboravljati na stranačku pripadnost i glasati kao žene.

Na konvenciji su predloge o unapređenju rodne ravnopravnosti iznele Elvira Kovač sa liste Saveza vojvođanskih Mađara, Maja Volk sa liste Reformistička stranka – Milan Višnjić, Sanja Dražić (Pokret radnika i seljaka) i Stana Božović sa liste Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić.

B. M.

objavljeno: 28.04.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.