Tadić za Kurir: Moramo da zaposlimo celu Srbiju

Izvor: Kurir, 16.Maj.2012, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić za Kurir: Moramo da zaposlimo celu Srbiju

Uveren sam da će građani izlaskom na izbore i svojim glasom jasno reći da žele stabilan razvoj, u kom će Srbija iskoristiti svoju veliku evropsku šansu

BEOGRAD - Na dobrom smo putu!

Od građana smo u prvom krugu dobili važnu poruku da moramo promeniti ono što nije bilo dobro i da se mora što pre formirati vlada koja će funkcionisati kao efikasan tim i koja će se uhvatiti ukoštac sa problemima, rekao je u intervjuu za Kurir predsednik Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stranke i kandidat ove stranke za predsednika Srbije.

♦ Kakve rezultate očekujete 20. maja?

- Očekujem da će građani, uprkos kampanji straha kojom moj suparnik pokušava negativno da utiče na izlaznost, u velikom broju izaći da pokažu svoju demokratsku, slobodnu volju tako što će odlučiti kojim putem Srbija treba da nastavi posle 20. maja. To je veoma važan dan jer se odlučuje o budućnosti i o tome hoće li ona biti sigurna i mirna, ili ćemo ući u period nestabilnosti i krize. Ja sam uveren da će građani izlaskom na izbore i svojim glasom jasno reći da žele stabilan razvoj, u kom će Srbija iskoristiti svoju veliku evropsku šansu. Osvajanjem statusa kandidata stvoreni su povoljni uslovi za veće privlačenje investicija, a time i za otvaranje novih radnih mesta. Treba da zaposlimo Srbiju, to nam je najvažniji zadatak, a ne da se tučemo da bismo dokazali nešto čega nije bilo, kako preti Tomislav Nikolić.

Šta ćete prvo uraditi ako pobedite, da li će biti vremena za slavlje?

- Ako mi građani ukažu poverenje, odmah ćemo početi s formiranjem svih državnih institucija. To smo obećali, da ne gubimo čitavu ovu godinu na izbore, već da sve obavimo u jednom kraćem periodu kako bismo prionuli na posao. Veliki posao nas čeka, ali uveren sam da možemo da ga uradimo zajedno.

Šta ste sebi zacrtali kao glavni cilj u sledećem predsedničkom mandatu?

- Da nastavim mirotvornu politiku, koja Srbiji donosi nove prijatelje u svetu. Da nastavim svakodnevni rad na stvaranju uslova da naša zemlja bude sigurna i dobra destinacija za nove investicije. Da nastavim da budem ambasador naše privrede u svetu i da prilikom svake državne posete pokušam da stvorim nove privredne veze i privučem nove investicije u Srbiju. Da zajedno s drugim institucijama nastavim mirnu i diplomatsku borbu za očuvanje naših legitimnih nacionalnih interesa na Kosovu kako bi se pronašlo jedno pravedno, kompromisno rešenje. Da i dalje budem predsednik svih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku ili političku pripadnost.

Koji će biti najvažniji ciljevi u narednom periodu u vezi sa spoljnom politikom i na ekonomskom planu?

- Nastavak procesa evropskih integracija i dobijanje datuma pregovora do kraja godine. To je svakako primarni cilj, koji je sada pred nama, ali nećemo ga ostvariti ako ne pobedimo 20. maja. Srbija u narednih pet godina mora da uradi sve što je moguće kako bi postala ravnopravna članica EU. Već ta činjenica bitno će popraviti standard građana, učvrstiće institucije, učiniće svakodnevni život lakšim i sigurnijim. Na ekonomskom planu ohrabrivaću vladu da radi na makroekonomskoj stabilnosti i na revitalizaciji privrede, na rešavanju problema građana jer su pitanja životnog standarda ona koja građane najviše bole.

Na koji način nameravate da realizujete sve zacrtane ekonomske planove, s obzirom na to da kriza ne jenjava?

- Srbija nije izolovano ostrvo, to je svima jasno. Nemoguće je da kriza utiče na čitav svet i na zemlje daleko bogatije od nas, a da Srbiju mimoiđe. Međutim, i u takvim uslovima mi smo uspeli da držimo glavu iznad vode, uspeli smo da sačuvamo potencijale kako bismo u trenutku kada svetska kriza počne da jenjava bili spremni da nastavimo tamo gde smo stali kada je počela. Zato smo i želeli da maksimalno skratimo izborni proces i da ne izgubimo na njega čitavu ovu godinu, već da dobijemo stabilne i efikasne institucije koje će adekvatnim merama moći da se bore s krizom.

Odmah posle izbora čeka nas formiranja vlade. Ko je sledeći premijer?

- Rešili smo da o personalnim rešenjima razgovaramo posle 20. maja. Sada smo još uvek u izbornom procesu, u nedelju treba da izađemo i odlučimo koji će putem Srbija nastaviti. Od tog dana sve zavisi. Očekujem da građani potvrde da nastavljamo putem stabilnosti i sigurnosti, ali ponavljam: veoma je važno da svi izađemo i glasamo, ne ostavljajući mogućnost da drugi odluče umesto nas i zemlju odvedu na pogrešnu stranu i u rizik.

Koliko ministarstava bi, po vašem mišljenju, vlada trebalo da ima?

- Potrebna nam je efikasna vlada koja funkcioniše kao tim, koja ima cilj i hrabrost da sprovede u delo sve ono što je neophodno. Da obezbedi makroekonomsku stabilnost, uvede mere štednje u administraciju i učini sve što treba uraditi na putu Srbije ka članstvu u EU. Pored toga, najvažniji zadatak vlade biće nastavak borbe za nove investicije. Ako u tome uspemo, ako taj posao nastavimo na dobar način, ako nastavimo trend kojim smo uspeli da ostvarimo više investicija nego sve okolne zemlje zajedno, to će odlučujuće uticati na stabilizaciju ekonomskih prilika, na bruto nacionalni dohodak, i to će biti blagotvorno po standard građana. Pored toga, treba nastaviti s izgradnjom svih onih infrastrukturnih objekata koji našu zemlju čine boljom za investicije.

Sa SPS ste se brzo dogovorili, očekujete li da pregovori i s trećim partnerom budu tako laki?

- Odmah posle 20. maja brzo i efikasno treba formirati sve državne institucije. Srbija nema vremena za gubljenje. Zato očekujem da i dalje imamo korektnu atmosferu među svim potencijalnim partnerima jer građani očekuju da njihov interes stavimo na prvo mesto.

Ko je prihvatljiviji kao partner, URS ili „Preokret“?

- O svemu ćemo razgovarati kada se završe izbori. Sada je najvažnije da 20. maja ne dovedemo u pitanje strateški kurs Srbije jer bismo time ušli u neslućene rizike. Zbog toga drugom krugu izbora dajem prioritet i na to je usredsređena sva moja energija.

Kako nameravate da rešite problem korupcije u srpskom društvu?

- Korupcija je veliki problem našeg društva. Najveći preduslov da država uđe u efikasno iskorenjivanje ove pošasti bio je ostvarenje rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala. Danas nema više kriminalnih bosova koji se šetaju i voze svoja besna kola našim ulicama. Većina ih je iza rešetaka, samo su pojedinci još u bekstvu. Ali nadležni i za njima neprekidno tragaju. Oduzeto je više od 300 miliona evra kriminalom stečene imovine i ona je data na korišćenje deci, invalidima i onima kojima je najpotrebnija. To je veliki uspeh.

Kad će oni koji su učestvovali u sumnjivim privatizacijama biti procesuirani?

To od nas zahteva i EU.

- Sve sumnjive privatizacije treba da ispitaju nadležni organi. Na spisku koji pominjete najveći broj privatizacija urađen je u vreme mandata vlade Vojislava Koštunice. Očekujem da javnost uskoro dobije uvid u sve što je istraga otkrila, kao i da oni koji su se ogrešili o zakon budu adekvatno kažnjeni.

Ako se ispostavi da su u njoj učestvovali i kadrovi DS, šta onda?

- Što se mene tiče, svako ko je učestvovao u spornim privatizacijama i ogrešio se o zakon treba da odgovara. Nadležni sudski organi ne treba da vode računa o eventualnom članstvu osumnjičenih u bilo kojoj političkoj organizaciji jer pred zakonom svi moraju biti jednaki.

Popravili smo imidž Srbije

- Za sve ovo vreme koliko ste na čelu države, koji državnik ili diplomata je na vas ostavio najjači utisak?

Ne bi bilo korektno da izdvajam bilo koje ime, ali ono što je važno jeste da sam se kao predsednik Srbije sreo sa skoro svim državnicima, šefovima država ili vlada onih zemalja s kojima Srbija želi da gradi dobre i uzajamno korisne odnose. Mislim da je to umnogome popravilo ugled Srbije u svetu. Ako se podsetimo onog bremena koje nosimo, i kao narod i kao država, iz mračnih devedesetih, onda je jasno da je mnogo urađeno. Upravo zato je moja zabrinutost mogućnošću da neodgovorni ljudi to sve ponište i vrate na staro je velika. Recimo, kako bi Tomislav Nikolić uticao na regionalnu saradnju kad on ne može da otputuje ni u Sarajevo ni u Zagreb?

S Tomom se dugo nisam čuo

- Kada ste se poslednji put čuli s Tomislavom Nikolićem?

Bilo je to prilično davno. Mislim da je poslednji razgovor bio u vreme njegovog štrajka glađu i žeđu, kada sam apelovao na njega da to ne čini.

Opasno je izmišljati prevare

- Da li nas trenutna nestabilna politička situacija u zemlji može usporiti u procesu evrointegracija?

Atmosfera u kojoj jedan kandidat za predsednika potpuno neodgovorno izmišlja nekakve izborna prevare kako bi opravdao svoj neuspeh veoma je loša. A kada tome pridodamo sve pretnje, najave sukoba i slično, jasno je da to veoma loše utiče na teško stečeni ugled Srbije u svetu, a naročito na potencijalne investitore. Sve vreme sam ukazivao na opasnost u koju Srbiju uvode neodgovorni ljudi, koji ne prezaju ni od dezavuisanja državnih institucija i koji interes jedne stranke stavljaju ispred interesa države i naroda. Upravo toj nesigurnosti, tom riziku, građani treba u nedelju 20. maja da kažu ne.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.