Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2012, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Nadamo se dolasku velikog proizvođača čelika

ARILJE, KRAGUJEVAC -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas u Arilju da se privode kraju razgovori sa velikim industrijskim sistemom za proizvodnju čelika, koji će promeniti u potpunosti našu industrijsku proizvodnju i omogućiti izvoz u visini od 750 miliona do milijardu evra.

Tadić je, u izjavi novinarima prilikom obilaska porodičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzeća za proizvodnju sportske opreme "Miteks", rekao da se nada da će država uskoro biti u prilici da potpiše sporazum sa "ogromnom industrijom specijalnih čeličnih proizvoda, koji će potpuno promeniti našu industrijsku granu proizvodnje čelika".

"To će biti veliki doprinos i industriji Fiat i imaćemo zatvorenu sistem proizvodnje, a sa druge strane biće veliki doprinos izvozu, jer se radi o proizvodnji vrednoj između 750 miliona i milijardu evra, a u budućnosti i više ako se izmene okolnosti na tržištima", poručio je on.

"Nema razloga da se subvencionišu više strani proizvođači"

Tadić je kazao da država mora da subvencioniše dolazak velikih stranih kompanija koje otvaraju nova radna mesta, i doprinose ubrzanju industrijalizacije zemlje, ali da je potrebno promeniti praksu da se većinski subvencionišu strana mala i srednja preduzeća.

Država nema dileme, kako je podvukao, i ne može više da subvencioniše strane proizvođače nego domaće da zapošljavaju radnu snagu.

"To je jedna nepravda koja je prosto teško objašnjiva. Verujem da nema razloga da se subvencionišu više strani proizvođači od domaćih. Međutim, moguće je napraviti pozitivnu diskriminaciju u subvencionisanju strateške proizvodnje, koja menja okolnosti i za svakog domaćeg proizvođača", rekao je Tadić.

On je objasnio da se radi o proizvodnji koju Srbija ne može da pokrene sama, jer tehnologiju mora da pribavi iz sveta, kako bi se izmenila okolnosti u jednoj grani privrede, to jest industriji.

Kod srednjih i malih preduzeća, prema njegovim rečima, ne treba subvencionisati samo strana.

On je objasnio da se zemlja kreće prema EU, jer je to najveći mirovni projekat u istoriji čovečanstva, ali i zajednica država u kojoj postoji selektiran sistem zakona koji je najefikasniji.

Tadić je naglasio da u EU nema mogućnosti da se favorizuje domaća proizvodnja, i kada su u pitanju javne nabavke, već se mora otvoriti tržište, ali da treba naći pravu meru između poštovanja evropskih pravila i razvoja proizvodnje.

Uskoro i Arilje na autoputu

Predsednik Srbije je najavio da za nedelju ili najviše dve počinje izgradnja autoputa ka Čačku koji će, kao je rekao, poslati Ibarsku magistralu u istoriju i biti od ogromnog značaja za privredu tog regiona.

Tadić je rekao da će taj put biti završen za dve, dve i po godine i da će grad Arilje približiti svim evropskim koridorima i omogućiti razvoj proizvodnje u tom kraju.

"Ovaj put je mnogo važan. Obezbedili smo finansije i evo Arilja na autoputu", poručio je Tadić.

On je naveo da će u prvoj fazi gradnje autoput voditi do Lučana, a da će se potom nastaviti prema Arilju i Ivanjici.

"To će biti autoput tipa motor vej, sa po dve trake, a jednog dana, kada budemo imali više novca, gradićemo i zaustavne trake", rekao je Tadić.

Međutim, i bez zaustavne trake, dodao je Tadić, put rešava probleme snabdevanja, industrije i približavanja Arilja svim mogućim centrima.

Predsednik Tadić je dodao i da je kada je u pitanju ariljski kraj i njegov razvoj važno i to što je aerodrom u Lađevcima, kod Kraljeva, promenio namenu i postao civilni, što će omogućiti da i aviosaobraćaj funkcioniše i u ovom delu zemlje.

"Za Arilje i ariljski kraj neće biti zime u godinama koje dolaze i ova kriza će proći", rekao je Tadić.

Tadić obišao proizvodnju Fijata 500 L

Tadić je obišao i fabriku Fijat automobili Srbija u Kragujevcu pred sam početak serijske proizvodnje novog Fiatovog modela 500 L i uverio se da sve teče po planu, saopštio je danas kabinet predsednika.

Kako je saopšteno, predsednik Tadić je sa direktorom Fijat-Srbija Antoniom Ćezareom Ferarom obišao pogon montaže gde je u toku instalacija najsavremenije opreme za izradu automobila Fiat 500 L.

Predsednik Srbije rekao je da je veoma zadovoljan novim modelom 500L i da taj projekat predstavlja novi početak i za "Fijat" i za Srbiju.

Tadić je ocenio da je Fijat 500L "odličan automobil", kao i kompanija "Fijat-Srbija", za koju je rekao da će i u budućnosti biti pouzdan privredni subjekat.

"Od kako smo osvojili kandidaturu za članstvo u EU strani investitori vide koliko je Srbija dobro mesto za razvoj posla, a korist za Srbiju i naše građane je izuzetna", rekao je Tadić.

Novi model Fijata - 500 L, koji je počeo da se proizvodi u Kragujevcu, predstavljen je 6. marta na sajmu automobila u Ženevi, a promociji su prisustvovali Tadić i direktor korporacije "Fijat-Krajsler" Serđo Markione.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.