Tači: Vreme je da BiH prizna Kosovo

Izvor: Blic, 12.Apr.2012, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Vreme je da BiH prizna Kosovo

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je vreme da BiH prizna Kosovo, ocenjujući da kosovska nezavisnost nije uperena ni protiv koga i da donosi stabilnost u regionu Balkana.

"Vreme je da BiH prizna Kosovo, ostavi se prošlosti i učini taj hrabar korak", kazao je Tači u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz tokom svog boravka u Njujorku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gde se sastao sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom.

Navodeći da zna da u BiH postoje različiti stavovi u vezi sa priznanjem Kosova, on je ocenio da bi priznanje nezavisnosti Kosova "bila ispravna odluka za Sarajevo".

"Nezavisnost Kosova, ma šta o tome neko govori, donosi više stabilnosti u region, pozitivan odnos medju komšijama i bolju regionalnu kooperaciju. To poboljšava šanse svih onih sa aspiracijama ka evroatlanskom putu, ne samo Kosova, već, naglašavam, celog regiona", naveo je premijer Kosova.

On je rekao da je sa prvim čovekom UN razgovarao o situaciji na severu Kosova, kao i mogućnosti prijema Kosova u UN.

"Istakao sam mu moj cilj oko toga, moju viziju, ali i naša prava kao zemlje da budemo deo NATO, Evropske unije i UN. Naravno da znam da je to sada teško postići, ali uveravam vas da ćemo jednog dana biti članica UN bez obzira na sadašnje protivljenje nekih zemalja", naglasio je Tači.

Tači nije detaljnije želeo da komenatriše mogućnost da ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić bude izabran za predsednika Generalne skupštine UN, dodajući da se nada da, ako i bude izabran, Jeremić neće u UN "doneti politički mentalitet Beograda".

Ocenjujući situaciju u Srbiji posle majskih izbora, on je rekao da će "sve da ide svojim tokom", navodeći da će Kosovo "nastaviti da se konsoliduje kao država i sigurno će nastaviti da prima nova državna priznanja".

Upitan da li očekuje da će u budućnosti i Srbija priznati nezavisnost Kosova, Tači je rekao da to "zavisi od Srbije ne od Kosova".

"Teško je iz moje perspektive govoriti o nekakvim rokovima, datumima kada će Srbija priznati Kosovo. Da li se dakle radi o danima, mesecima ili godinama? Ali to priznanje će doći u bliskoj budućnosti", ocenio je Tači.

Povezane vesti: Sejdiju i Tači razgovarali sa ambasadorima o rezoluciji
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači:Vreme da BiH prizna Kosovo

Izvor: B92, 12.Apr.2012

Sarajevo -- Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da je vreme da BiH prizna Kosovo, ocenjujući da kosovska nezavisnost nije uperena ni protiv koga..."Vreme je da BiH prizna Kosovo, ostavi se prošlosti i učini taj hrabar korak", kazao je Tači u intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz" tokom svog boravka...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.