Tači: Namera Srbije da održi izbore na Kosovu je agresija

Izvor: Blic, 14.Mar.2012, 19:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Namera Srbije da održi izbore na Kosovu je agresija

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je namera Srbije da izbore održi i na Kosovu "pokušaj agresije", i poručio da će Vlada Kosova svim ustavnim i zakonskim mehanizmima onemogućiti njihovo održavanje.

Na redovnoj sednici kosovske Vlade Tači je ponovio stav da će se "država Kosovo i njene institucije susprostaviiti pretenzijama Srbije da održi lokalne ili parlamentarne izbore na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teritoriji Kosova".

"Ova namera je u potpunoj suprotnosti sa zakonima i Ustavom Kosova, ali je takođe u suprotnostii sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN-a i drugim međunarodnim normama na osnovu kojih je proglašena nezavisnost Kosova", rekao je Tači.

On je poručio da na Kosovu izbore mogu da organizuju samo institucije Kosova.

Premijer Kosova je ocenio da namera Srbije da se izbori održe na Kosovu, ne samo pokušaj agresije, već i antievropsko ponašanje koje je u suprotnosti sa principima dobrosusedstva i evropskom perspektivom Kosova i Srbije.

Najavio je da će Vlada Kosova iskoristiti sve svoje ustavne i zakonske mehanizme da se ta namera Srbije ne ostvari i da se onemogući održavanje lokalnih i parlamentarnih izbora na Kosovu.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja je juče raspisala loklane izbore u Srbiji napomenula je da će Vlada Srbije, u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i u saradnji sa UNMIK-om, "preduzeti sve radnje u vezi sa održavanjem lokalnih izbora na teritoriji Kosova".

Povezane vesti: EU protiv izbora na Kosovu Srbi na sat i po blokirali put za vozila Euleksa i Kfora Đukić Dejanović raspisala lokalne izbore i na Kosovu Drevs: Što pre do dogovora o severu Kosova Srbi opet sprečili prolaz vozilima Euleksa
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.