Tači: Kosovo neće upotrebiti silu, Srbi mogu da glasaju poštom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2012, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Kosovo neće upotrebiti silu, Srbi mogu da glasaju poštom

PRIŠTINA -

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da njegova vlada nije zainteresovana da na severu Kosova upotrebi silu uprkos tome što, kako je naveo, opozicija za stanje na severu krivi srpsku zajednicu.

"Nasilje je jedno prošlo poglavlje i Kosovo ga više neće upotrebiti, ali isto tako neće dozvoliti da bude ugrožen ni milimetar njegove teritorije", kazao je Tači obraćajući se juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poslanicima u kosovskom parlamentu.

Tači je nekoliko puta optužio opoziciju za destrukciju, posebno kada je u pitanju njen pristup pitanju severa, što se pre svega odnosi na "Samoopredelenje", tačnije njenog potpredsednika, upitavši ga da objasni njegove susrete sa Tadićevim ministrima.

On je izvestio poslanike o svojoj nedavnoj poseti SAD, ali je dodao da tu posetu ne mogu da shvate oni kojima je zabranjeno da posete Sjedinjene Američke Države, aludirajući na lidera Pokreta "Samoopredelenje", Aljbina Kurtija.

Opozicija je napustila zasedanje skupštine u trenutku kada je Tači dobio reč.

Prištinski dnevnik Koha ditore prenosi danas da je kosovski premijer juče ponovio da neće dozvoliti održavanje bilo kakvih srpskih izbora na severu.

Jedino što će biti dozvoljeno je da građani koji imaju dvojno državljanstvo glasaju poštom, naveo je Tači, a prenosi prištinski dnevnik.

Koha Ditore: OEBS ne zna kako da reaguje

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu ne zna kako će pomoći organizaciju srpskih parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu, piše danas Koha Ditore, navodeći da je kosovski premijer Hašim Tači prihvatio održavanje tih izbora.

List piše da predsednik Kosova Atifete Jahjaga nije odobrila održavanje izbora, sa obrazloženjem da nije dobila zahtev OEBS.

"Nema zvaničnog zahteva OEBS za organizaciju izbora Republike Srbije na teritoriji Republike Kosova", izjavio je portparol predsednika Kosova Arber Vlahiju, dodavši da bilo kakvi srpski izbori ne mogu biti održani na Kosovu.

Koha Ditore navodi da OEBS može biti uključen u organizaciju izbora isključivo ako Srbija to zvanično zatraži od Kosova.

Čak i ukoliko dođe do konsenzusa, za OEBS bi bio veliki izazov da organizuje izbore za manje od tri nedelje, ocenjuje list.

Situacija na severu podelila vlast i opoziciju

Poslanici kosovske opozicije i vladajuće koalicije razmenili su u sredu oštre međusobne optužbe tokom vanredne sednice o stanju na severu pokrajine, a poslanici opozicije su čak napustili salu kada je za govornicu izašao predsednik vlade Hašim Tači.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je na sednici, koju je pratila višečasovna rasprava, rekao da je bezbednosna situacija na Kosovu sa izuzetkom severa mirna, gde je situacija i dalje "pod tenzijama sa političkog i bezbednosnog aspekta".

On je rekao da je situacija na severu rezultat delovanja "srpskih kriminalnih grupa" a da je stanje "pod kontrolom" zahvaljujući kosovskoj policiji, Kforu i Euleksu.

Tokom višečasovne rasprave na vanrednoj sednici posvećenoj situaciji na severu Kosova, koja je počela posle podne, šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Adem Grabovci je rekao da je situacija na severu Kosova još složenija posle ubistva Selvera Haradinaja u Kosovskoj Mitrovici.

Haradinaj je nedavno poginuo, a dvoje njegove dece je ranjeno u eksploziji naprave na prozoru njegovog stana u prizemlju zgrade u Kosovskoj Mitrovici.

Grabovci je zatražio da se rasprava orijentiše na naredne korake institucija Kosova i bezbednosnih mehanizama kako bi se situacija na severu stavila pod kontrolu i kako bi se za sve građane Kosova, bez razlike, obezbedili red, mir i sigurnost.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK) Ismet Bećiri je rekao da situacija na severu nastavlja da bude teška i da se i dalje pogoršava i optužio Vladu da ne radi ono na šta je obavezuje Ustav Kosova.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) Ardian Đini je ocenio da vlada u potpunosti podbacila, ne samo u stvaranju planova već i u stvaranju normalne situacije i rešavanju problema na severu.

Đini je rekao da je sada situacija na severu teža od one pre četiri godine kada su vlasti u Prištini proglasile nezavisnost Kosova.

Visar Imeri, šef poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje, rekao je da se izvršna vlast ponaša kao da se na severu ne događa ništa vanredno i da premijer Hašim Tači "ubistva i odlazak građana sa severa vidi kao nešto uobičajeno".

Kada je Tači (DPK) izašao za govornicu, poslanici opozicije su napustili salu, što je on ocenio kao njihovu nespremnost da se suoče sa argumentima.

"Koliko su bili zainteresovani za raspravu sada se vidi. Bojkot rasprave je nož u leđa posle tolike političke buke sa ciljem terorizovanja građana političkim izbornim terorizmom", kazao je Tači.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.