Tabaković: Nisu svi zaduženi u francima socijalni slučajevi

Izvor: Blic, 27.Jun.2016, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaković: Nisu svi zaduženi u francima socijalni slučajevi

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas, kada je reč o građanima zaduženim u švajcarskim francima, da među njima nisu svi jednaki, niti socijalni slučajevi, i da ne želi da iko preporučuje banci i državi da zavlači ruku u džep svih građana, kako bi se rešili problemi pojedinaca.

Tabaković je na RTS-u precizirala da ima 20.400 kreditnih partija, a 16.569 građana, što znači da je 3.831 građanin zadužen sa dva kredita u švajcarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << francima.

ISPOVEST Zaduženi u švajcarcima posle Bregzita: Mi smo mrtvi ljudi

- Žao mi je kada govorimo o tom problemu, ali bojim se da je očekivanje da se problem reši na drugačiji način od onoga koji je ponudila NBS i Vlada Srbije, da se svaki kredit razmatra pojedinačno sa svakim klijentom, dovelo do toga da građani dođu u još nezavidniju situaciju - zaključila je Tabaković.

"Finansijska stabilnost proističke iz političke"

Tabaković je na RTS-u rekla da je politička nestabilnost u Velikoj Britaniji dovela do pada funte, kao i cena akcija najboljih britanskih preduzeća, do otkazivanja narudžbina...

- Ukoliko imate u zemlji političku stabilnost imaćete i finansijsku, a onda iz te stabilnosti prositiču i dobre ocene. Oni koji pišu izveštaje će konstatovati makroekonomsku stabilnost, i naglašavati političku stabilnost - rekla je Tabaković.

Guvernerka Narodne banke je kazala da smo u ovoj godini imali veliko povlačenje investicija, koje je bilo u skladu sa očekivanjima Feda da će poveaćati kamate i da će više zaradite na drugim tržištima, navodeći da je reč o povlačenju većem od milijarde evra.

- Sa 760 miliona amortizovali smo 1,7 milijardi evra. Krajem januara imali smo dan u kojem smo intervenisali prodajom 80 miliona evra. Nadam se da ćemo do kraja godine kupovati devize, kao što je to bio slučaj prošle godine - rekla je Tabaković.

Ona je dodala da poslednje četiri godine NBS, u koordinaciji sa Vladom Srbije, postavlja zdrave osnove za život i rad građana.

"Bregzit ne utiče na makroekonomsku stabilnost Srbije"

Jorgovanka Tabaković je gostujući na RTS-u, kazala da je evro "porastao samo za 0,1 odsto tog dana i taj procenat je nešto što su fluktuacije na koje ćemo se navići".

Tabaković je podsetila da je, krajem decembra prošle godine, zabeležen jači izlazak stranih investitora, ali se i tada "brzo reagovalo i smirilo tržište".

- Rejting Srbije raste, i svi koji pišu izveštaj o tome, sve međunarodne organizacije to mogu da konstatuju u svom izveštajima - rekla je Tabaković.

Ona je dodala da su sve nasleđene neravnoteže, koje su postojale pre četiri godine kada je došla na čelo NBS, uravnotežene smanjivanjem deficita tekućeg računa, platnog bilansa, dovođenjem inflacije na stabilne i niske nivoe.

- Reagovali smo na deviznom tržištu vrlo oprezno i štedljivo. Zahvajujući tome dana imamo 7,6 milijardi deviznih rezervi, u čemu preko 18 tona zlata čija cena raste - rekla je Tabaković.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.