Izvor: Blic, 01.Okt.2016, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNI SASTANCI Opozicija traga za svojim predsedničkim kandidatom

Lideri opozicije prethodnih dana održali su niz sastanaka o zajedničkom predsedničkom kandidatu, a dogovor je, kako saznaje "Blic", da razgovori budu intenzivirani naredne nedelje.

Saša Radulović, Zoran Živković, Dragan Šutanovac i Dušan Petrović počeli su da razgovaraju o tome ko bi mogao na narednim predsedničkim izborima da izađe na crtu kandidatu Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke. Očekuje se da karte na sto stave i lideri LDP Čedomir Jovanović i SDS >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Boris Tadić.

Prema saznanjima "Blica", više sastanaka se već odigralo. Tokom ove nedelje sastali su se Radulović i Živković.

- O zajedničkom kandidatu treba da razgovaramo, ali ne preko medija, uz dužno poštovanje. Nisu to nikakvi tajni razgovori, javnost treba da dobije informacije i kada nešto bude dogovoreno, sigurno da hoće. Ne samo da treba da imamo jednog kandidata, to je nužno - navodi lider Nove stranke.

Živković nije želeo da govori o drugim detaljima, niti o konkretnim imenima.

I Dragan Šutanovac je nakon izbora za predsednika Demokratske stranke najavio da će početi da poziva lidere opozicije na razgovore. On smatra da je Saša Janković, koji se najčešće pojavljuje kao mogući kandidat, dobro rešenje, ali ne i jedino. O imenima nije hteo da govori, već je rekao da će se nakon obimne analize i istraživanja znati više.

Dušan Petrović kaže da je u kontaktu sa drugim predsednicima stranaka, a da će od utorka, kada počnu skupštinska zasedanja, početi i intenzivniji sastanci povodom predsedničkih izbora.

- Proevropska opozicija treba da ima jednog kandidata. Treba da razgovaramo i sa svima drugima. Jedini uslov koji taj kandidat mora da ispuni jeste da može da pobedi - kaže Petrović.

Na pitanje da li veruje da je moguće naći kandidata koji je po volji svih, on kaže da je 2000. godine malo ko mislio da je to realno, pa je dogovor ipak postignut.

Problem bi, kao i uoči parlamentarnih izbora, mogao da bude sujeta, istorija međusobnih odnosa, odsustvo međusobne komunikacije. Radulović uoči aprilskih izbora nije hteo da kroči u prostoriju u kojoj su Jovanović i Tadić, a kamoli da se dogovara. Šutanovac i Tadić su kumovi, ali poznato je da ne komuniciraju. Tadić i Jovanović, koji su na izborima nastupali zajedno, zaratili su odmah posle izbora. Teško je poverovati da s ovakvih startnih pozicija opozicija može da dođe do jednog zajedničkog kandidata.

Saznajemo: Spajanje Živkovića i Radulovića

Lideri DJB Saša Radulović i Nove stranke Zoran Živković pokušavaju da se dogovore o ujedinjenju te dve političke organizacije, saznaje "Blic”. To je bila tema razgovora i pre nekoliko dana, kada su se Radulović i Živković videli, što nije promaklo ni korisnicima društvenih mreža. Oni se nisu videli u prostorijama dve stranke, već u restoranu. Živković je ovo potvrdio za naš list i rekao da su "teme bile političke”.

- To su lažne dileme. Političari kada se sastanu, uvek je tema politika. Tako je bilo i ovog puta. Razgovarao sam sa Radulovićem o svim stvarima interesantnim za srpsku političku scenu, razgovarali smo o početku skupštinskih zasedanja, i da, tema je bila zajednički predsednički kandidat - poručio je Živković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.