Stefanović: Završena prva faza dijaloga,dolazi komplikovanija

Izvor: Blic, 07.Mar.2012, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stefanović: Završena prva faza dijaloga,dolazi komplikovanija

Prva faza dijaloga Beograda i Prištine je završena postizanjem sedam sporazuma koji uredjuju važne oblasti života gradjana, a nakon formiranja nove vlade Srbije otvara se druga, od koje zavisi početak pregovora o članstvu u EU i koja će na sto staviti najkomplikovaije teme - od električne energije i telekomunikacija do inicijative predsednika Srbije za rešavanje kosovskog pitanja.

Ovako je šef beogradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tima Borislav Stefanović, dan uoči obeležavanja godišnjice početka dijaloga, sumirao napore tog tima da u pregovorima sa kosovskim Albanicima reši životna pitanja gradjana, ne zadirući u status južne pokrajine.

Štefanović je u intervjuu Tanjugu rekao da je zadovoljan postignutim i da smatra da je bila mudra odluka da se sedne za pregovarčki sto sa Prištinom, uprkos velikim i suštinskim razlikama dve strane.

Izvesno je, kaže on, da će se - iako je u dosadašnjiim maratonskim rundama već otvoren i rešen niz bolnih pitanja - onaj ko bude nastavljao pregovore suočiti sa najkomplikovanijom fazom tog dijaloga.

Suočiće se i sa mogućnošću da taj dijalog preraste u politički kojim će konačno biti uređeni odnosi Beograda i Prištine uz, kako napominje Stefanović, poštovanje nacionalnih interesa, Ustava i zakona Srbije.

"Ovo je definitivno kraj jednog ciklusa. Mi ulazimo u izbornu kampanju, a nakon izbora nova vlada videće u kom pravcu i kakvom obliku će se dalje voditi dijalog. Očekujem da se razgovori u nekom obliku nastave po pitanju telekomunikacija i električne energije, ali i svakako za nas važnih pitanja kao što su povratak onih koji su proterani za KiM, povratak imovine i nestalih", rekao je Stefanović.

To su, dodao je on, stvari od ogromnog značaja za nas i u svakom slučaju ćemo tražiti bilo koju mogućnost da o tome razgovaramo.

Upravo one su i deo plana predsednika Borisa Tadciha u četiri tačke, koji je prema Stefanovićevim rečima, došao i pravom trenutku.

"Ta inicijativa je tačno locirala nerešene delove sistema. Najveći problemi se nalaze u ove četiri oblasti i biće važno da buduća vlada nakon izbora udje u taj proces, a na koji način, kako i u kom obliku, ostavićemo budućoj vladi da odluči", rekao je Stefanović.

On napominje da se rešavanjem te četiri tačke reguliše odnos sa Prištinom bez ugrožavanja nacionalnog interesa, Ustava i Rezolucije 1244.

Stefanović je precizirao da kada je u pitanju električna energija i telekomunikacije Beograd pokušava da obezbedi i reguliše opstanak Elektroprivrede Srbije i Telekoma Srbija na KiM, dodje u posed imovine tih preduzeća i omogući njihovo funkcinisanje južno od Ibra, dok Priština pokušava da odstrani svako prisustvo bilo kog javnog preduzeća Republike Srbije sa te teritorije.

"To su dve tačke dubokog neslaganja, pri čemu treba dodati da postoji jasna specifičnost severa Kosova i Metohije, kao jedino mesto na KiM gde te dve važne funkcije države Srbije deluju u sistemu i kroz regulativu Republike Srbije", rekao je Stefanović.

On je podsetio da uz pomenute probleme, u ovom trenutku ima više od 4.000 zaposlenih u EPS-u koji su isterani sa posla posle 1999. godine, a da je sve energetske i proizvodne kapacitete južno od Ibra uzurpirala i preuzela takozvana kosovska energetska korporacija (KEK).

Povezane vesti: Otkazan let aviona tima Prištine, dijalog verovatno sutra Neizvestan nastavak pregovora u Briselu Izaslanik Hilari Klinton dolazi da razgovara o Tadićevom planu za Kosovo Stefanović: Svakodnevne konsultacije sa Kuperom i dalje Stefanović: Sa Briselom razgovaramo neprekidno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.