Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Apr.2012, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štampaju se listići za lokalne izbore na KiM

ZUBIN POTOK -

Više izbornih lista prijavilo se za lokalne izbore u opštinama Zubin Potok i Zvečan na Kosovu, iako te izbore neće organizovati ni UNMIK, a ni vlasti u Beogradu.

Za lokalne izbore u Zubinom Potoku prijavili su se Demokratska stranka Srbije, Ujedinjeni regioni Srbije i Srpska radikalna stranka, a za lokalne izbore u Zvečanu prijavili su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << URS, SRS, DSS, SPS-PUPS i SNV severnog Kosova, rečeno je Tanjugu u izbornim komisijama u tim opštinama.

Štampanje listića za lokalne izbore u tim opštinama će, kako najavljuju, početi danas, i to pet hiljada u opštini Zubin Potok i nešto manje od osam hiljada u Zvečanu.

Predstavnici lokalne samouprave u ove dve opštine sa severa Kosova zagovaraju stav bi neodržavanje lokalnih izbora u Zvečanu i Zubinom Potoku značilo gašenje srpskih institucija u pokrajini, dok zvanični Beograd poručuje da će u opštinama na Kosovu u kojima ne budu održani lokalni izbori biti formirani privremeni organi vlasti.

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je u međuvremenu uputstvo za sprovođenje parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu i Metohiji, koje između ostalog predviđa da se po zatvaranju biračkih mesta u južnoj pokrajini glasovi ne prebrojavaju na Kosovu i Metohiji, već u Raškoj.

Uputstvo je doneto na osnovu Informacije Ministarstva za Kosovo i Metohiju, koja je upućena izbornoj komisiji, a koja je nastala na osnovu kontakata sa predstavnicima OEBS-a.

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova i Metohije smatra da je za Srbe u pokrajini neprihvatljiva odluka Vlade Srbije i Republičke izborne komisije (RIK) da se izborni proces prenese na OEBS-a, rekao je juče predsednik tog veća predsednik Milan Ivanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.