Srbiji datum pregovora tek s početkom ukidanja institucija na severu Kosova

Izvor: Blic, 20.Mar.2012, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji datum pregovora tek s početkom ukidanja institucija na severu Kosova

Srbija verovatno neće dobiti datum za početak pregovora s EU ukoliko ne preduzme korake za ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova i potpuno ne sprovede dosadašnje sporazume - posebno one koji se odnose na integrisano upravljanje graničnim prelazima. Beograd će takođe biti izložen pritisku da izvrši jači uticaj na Srbe na severu - uticaj koji ona ne poseduje u dovoljnoj meri - naročito kako bi se obezbedio potpun pristup >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Euleksa - kaže za “Blic” ekspert za zapadni Balkan Ijan Bankroft, izvršni direktor britanske organizacije Transkonflikt i kolumnista “Gardijana”.

Šta dobijanje kandidature znači za Srbiju?

- To je samo početak. Kao što najskoriji slučajevi poput Hrvatske pokazuju - pregovori za buduće članice EU sve su zahtevniji. Imajući u vidu finansijsku i ekonomsku krizu u kojoj se nalazi sama Unija, entuzijazam za dalje proširenje svakako će opadati u predstojećim teškim godinama. Pristupanje EU, međutim, ne treba shvatati isključivo kao nešto što je samo po sebi cilj, već kao okvir za potrebne reforme.

Da li će izbori uticati na evropske integracije?

- Za razliku od situacije 2008, među vodećim strankama danas postoji konsenzus o evropskom putu Srbije, zbog čega će izbori biti manje uticajni nego što je to bio slučaj u prošlosti. Većina stranaka u suštini podržava stav "i Evropa i Kosovo” - razlika je samo u tome koliko su od ovog drugog spremne da se odreknu ili stvore utisak da se odriču u težnji da dođu do onog prvog.

Kako ocenjujete dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine?



- Sam dijalog je doprineo sklapanju nekoliko neophodnih i korisnih sporazuma, ali je njihovo sprovođenje više nego nezadovoljavajuće. Međutim, nedovoljnim uključivanjem predstavnika srpske zajednice na Kosovu, naročito iz severnog dela, dijalog je doprineo pothranjivanju atmosfere nepoverenja.

Da li mislite da je dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova dobar?

- Reč je o kompromisu koji koristi obema stranama. S obzirom na to da Kosovo sada može da učestvuje na regionalnim forumima i potpisuje regionalne sporazume, izvestan broj regionalnih procesa biće deblokiran, a to ima dalekosežne implikacije za čitav zapadni Balkan. Srbija dugo nastoji da utemelji svoj stav na Rezoluciji 1244, i upravo to je postigla kompromisnom fusnotom - otuda tako žestoko reagovanje protivnika sporazuma na Kosovu.

Kakve efekte će imati održavanje lokalnih izbora na Kosovu?

- Pored toga što će povećati napetost na Kosovu, lokalni izbori će poslužiti za jačanje legitimiteta srpskih opština - uprkos upornim pozivima "petorke” da se izbori ne održe. Srbija će na kraju verovatno ipak prihvatiti kompromis u tom smislu što će na Kosovu biti održani samo parlamentarni izbori.

Da li će pregovori o statusu Kosova ikada moći da se nastave?

- Nemoguće je zamisliti ponovno održavanje pregovora o statusu Kosova kada se imaju u vidu razmere međunarodne podrške koju ono uživa. Ipak, mogu da zamislim pregovore o prilagođavanju granica, razmeni teritorija ili podeljenom suverenitetu nad severom Kosova.

Šta mislite o Tadićevom "planu u četiri tačke”?

- Vrednost Tadićevog plana od četiri tačke leži u tome što se u njemu ključna sporna pitanja - pored pitanja priznanja - vezuju za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Specijalni status za sever poslužio bi kao osnova za podeljeni suverenitet. To rešenje bi otklonilo avet podele.

Opstanak BiH

Da li će BiH opstati ili će prestati da postoji?

- Bez međunarodnog garanta nema nikakve šanse da RS stekne nezavisnost. Postoji, međutim, hipoteza da će međunarodnoj zajednici na kraju dosaditi BiH, te će prihvatiti miran raspad. U tom smislu primer Crne Gore je adekvatniji od primera Kosova. Dodiku - koji zahteva da se RS vrate ovlašćenja koja joj daje Dejton - ide naruku disfunkcionalnost Federacije i loši odnosi između Bošnjaka i bosanskih Hrvata.

Povezane vesti: Otkazan let aviona tima Prištine, dijalog verovatno sutra Obama čestitao Jahjagi Nastavak sednice Odbora za KiM zakazan za sutra Predsednik opštine Zubin Potok predlaže referendum Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.