Srbija želi još bolje odnose sa SAD

Izvor: Akter, 04.Maj.2015, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija želi još bolje odnose sa SAD

Premijer Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će Srbija dobiti podršku SAD za nastavak procesa evrointegracija

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je, uoči predstojeće posete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), do koje bi moglo doći već u junu, da Srbija želi da unapredi političke i ekonomske odnose sa SAD ali i da u isto vreme očuva dobre odnose i sa drugim državama.

"Reč je o veoma važnoj poseti za Srbiju. Politika naše vlade je briga za budućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Srbije i u tom svetlu nadamo se da ćemo imati još bolje političke i ekonomske odnose sa SAD, ne želeći da time ugrozimo dobre odnose sa drugim državama", kazao je Vučić za izdanje "Blica" od ponedeljka.

Prema saznanjima tog lista, premijer će u prvu zvaničnu posetu SAD otići već početkom juna a ne u septembru, kako je bilo najavljeno.

Vučić je za "Blic" izrazio očekivanje da će Srbija dobiti podršku SAD za nastavak procesa evrointegracija.

"Analizu prošlosti ostavljamo drugima, a naš posao je da kroz ispunjavanje svojih obaveza pokažemo da smo pouzdan partner SAD u ovom delu Evrope", kazao je premijer, koji bi tokom boravka u Americi trebalo da razgovara sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom o bilateralnim odnosima dve države, jačanju ekonomskih veza s akcentom na veća američka ulaganja u poljoprivredu, ali i o pitanju Kosova.

Vučić je ocenio da bi jedna od tema razgovora sa zvaničnicima SAD mogao biti i slučaj braće Bitići, američkih državljana poginulih u Srbiji 1999. godine, koji još nije dobio sudski epilog.

Prema navodima "Blica", Vučić i Bajden će razgovarati i o odnosima Beograda i Moskve, srpskom predsedavanju OEBS-u i energetici, a planirano je i da premijer poseti kompaniju "Friport" u Finiksu, koja vrša istrazivanja bakra u Srbiji, kao i da održi predavanje na univerzitetu Harvard ili "Džon Hopkins" o politici Vlade Srbije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.