Srbija je uništila mafiju!

Izvor: Kurir, 13.Apr.2012, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija je uništila mafiju!

Posle gotovo 20 godina, Srbija danas nema nikoga za koga bi se moglo reći da je šef podzemlja, rekao je Homen

BEOGRAD - Slomljena kičma mafiji!

Srbija je, za razliku od pre 20 godina, sada jedina zemlja u regionu koja je gotovo uništila organizovani kriminal. Ovo su prepoznali i mnogi strani investitori, koji posle obračuna države s kriminalcima sve više ulažu u našu zemlju i ozbiljno planiraju nove investicije. O kakvom uspehu je reč, najbolje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << govori to što se samo prethodne godine u Srbiju slilo oko dve milijarde evra stranih investicija.

Razbijeni klanovi

Razbijeni su moćni kriminalni klanovi, procesi protiv članova mafijaških grupa dobili su epilog na sudu i svi su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora. Donet je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, zahvaljujući kojem je zaplenjena imovina vredna više od 350 miliona evra.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen ocenio je da su u prethodnih nekoliko godina postignuti najveći rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala.

- Posle gotovo 20 godina, Srbija danas nema nikoga za koga bi moglo da se kaže da je „koordinisani“ šef podzemlja. Svi koji su imali tu ulogu ili o kojima su mediji pisali kao o vođama organizovanog kriminala u Srbiji danas se nalaze u zatvoru, ili u bekstvu u nekim dalekim zemljama - izjavio je nedavno Homen.

Šampioni

To je, kako je istakao, jasna poruka države da neće tolerisati pravljenje velikih i moćnih kriminalnih klanova. Posledica ovoga je sve više stranih investitora koji hoće da ulažu u našu zemlju.

Nedvosmislena je bila i poruka Borisa Tadića, koji je na početku mandata najavio borbu protiv organizovanog kriminala. On je nedavno izjavio da je Srbija „zemlja šampion“ u borbi protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi.

- Završili smo veoma važne stvari protiv organizovanog kriminala u Srbiji. Mi smo zemlja šampion u ovoj oblasti u čitavoj jugoistočnoj Evropi i ja sam ponosan zbog toga - rekao je Tadić, i istakao da se investitori iz inostranstva tri puta više raspituju za poslovanje u Srbiji otkad smo dobili kandidaturu.

Prema njegovim rečima, to je konkretan primer kako se političkim reformama i kretanjem zemlje prema EU mogu stvoriti bolji uslovi za život ljudi.

Ko je sve prethodnih godina završio iza rešetaka

April 2009. - Joca Amsterdam

Sreten Jocić (49) zvani Joca Amsterdam uhapšen je u aprilu 2009. zbog sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i Nike Franića. Jocić je uhapšen u iznajmljenoj kući u Tolstojevoj 33. Vlasti nekoliko zemalja dovode ga u vezu s trgovinom narkoticima i serijom ubistava. U toku je postupak protiv Jocića pred Specijalnim sudom.

Oktobar 2009. - Šarićeva grupa

Razbijanje jedne od najmoćnijih kriminalnih grupa, na čijem čelu je bio Darko Šarić, počela je 2009, kada je u više zemalja sveta, u akciji „Balkanski ratnik“, zaplenjeno više od dve tone kokaina i pohapšeno desetine saradnika. Akcija je izvedena u saradnji BIA i DEA. U Srbiji su zaplenjeni stanovi, kuće, zemljište, lokali i firme kroz koje je klan prao novac.

Jun 2010. - Akcija „Kraba“

Posle višegodišnje istrage uhapšeno je 10 lekara i farmaceuta zbog malverzacija oko nabavke citostatika, lekova za rak. Prvooptuženi, nekadašnji direktor Instituta za onkologiju, dr Nenad Borojević ubio se u januaru ove godine. Procene su da su kroz mito dobili pola miliona evra.

Oktobar-novembar 2011. - Afera „Kolubara“

Zbog malverzacija oko iznajmljivanja mašina za „Kolubaru“ uhapšeno je više od 15 osoba. Iza rešetaka su se našli bivši direktori „Kolubare“ i privatnici koju su za basnoslovan novac iznajmljivali mašine. Prema grubim proračunima, nelegalnim poslovima ostvaren je profit od oko 10 miliona evra.

Februar 2012. - Luka Bojović

Početkom februara u Španiji je uhapšen Luka Bojović (39), vođa „zemunskog klana“. S njim su uhapšeni i Vladimir Milisavljević Budala (36) i Nenad Petrić (38). Prilikom njihovog hapšenja pronađeno je više od pola miliona evra u gotovom i arsenal oružja, a ova akcija označila je kraj „zemunskog klana“. Proces izručenja Srbiji i zaplena imovine su u toku.

Pohvale od EU

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je Vlada stala na put kriminalu i korupciji i da su „uništene sve kriminalne grupe na ovom području, ali i šire, koje su mogle da ugroze državu“.

- Potvrdu da je Srbija na pravom putu dobili smo i od Evropske komisije i u mišljenju Saveta ministara EU o dodeljivanju statusa kandidata - rekla je ministarka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.