Srbi u regionu besplatno do državljanstva Srbije

Izvor: Glas javnosti, 29.Mar.2012, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u regionu besplatno do državljanstva Srbije

BEOGRAD - Srbi u zemljama regiona besplatno će moći da dobiju državljanstvo Srbije jer je počela primena Vladine odluke da se ne naplaćuju konzularne i administrativne takse prilikom podnošenja zahteva za dobijanje državljanstva, izjavio je danas ministar za dijasporu Srđan Srećković.

"Srbi u regionu će imati priliku da potpuno besplatno dobiju srpsko državljanstvo u skladu sa Zakonom o državljanstvu Republike Srbije, čime se još jednom manifestuje podrška našim sunarodnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u ostvarivanju njihovih, međunarodnim standardima zagarantovanih prava, ali i podrška u očuvanju nacionalnog identiteta", naveo je Srećković u pisanoj izjavi.

Odluka se odnosi na Srbe sa mestom prebivališta u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Mađarskoj, Rumuniji i Albaniji, naglasio je Srećković.

Prema rečima Srećkovića, uz odgovarajuće obrasce koji se dobijaju u konzulatu odnosno ambasadi Srbije prilikom podnošenja zahteva, građani su dužni da prilože i originale izvoda iz matične knjige rođenih, venčanih i uverenje o državljanstvu kao i kopije lične karte i pasoša zemlje u kojoj maju prebivalište. "Vlada Srbije će u kratkom roku predložiti i mere za pojednostaljivanje i skraćivanje procedure dobijanja srpskog državljanstva, kako bi svi naši sunarodnici koji to žele u što kraćem roku mogli postati državljani RS", izjavio je Srećković.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.