Srbi ne mogu da glasaju u Lapljem Selu

Izvor: Kurir, 06.Maj.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi ne mogu da glasaju u Lapljem Selu

Srpski povratnici, koji su organizovano došli na glasanje, nisu upisani u birački spisak

LAPLJE SELO - Oko 20 srpskih povratnika na Kosovo i Metohiju iz sela Babljak, Talinovce i Srpski Babuš, u opštini Uroševac, nisu danas mogli da glasaju u Lapljem Selu u opštini Gračanica, jer nisu bili upisani u birački spisak.

Srbi su organizovano došli na glasanje prema prethodnom dogovoru sa predstavnicima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << im je na glasačkom mestu u Lapljem Selu rečeno da niko od njih nije upisan u birački spisak. Povratnik u selo Babljak Rajko Denić kazao je agenciji Beta da su juče obavešteni od službenika OEBS-a iz misije u Prištini da povratnici danas mogu da dođu na glasanje za parlamentarne i predsedničke izbore Republike Srbije na glasačko mesto u Lapljem Selu.

"Organizovano su nas do Lapljeg Sela dovezli autobusom, a onda su nam službenici na tom biračkom mestu rekli da se niko od nas ne nalazi na biračkom spisku za ove izbore", rekao je Denić. Povratnici, koji su autobusom prešli više od od 50 kilometara da bi išli da glasaju, za te, kako su istakli "ozbiljne propuste", krive OEBS i Republičku izbornu komisiju (RIK) Srbije.

Oni su naglasili da su ljuti, jer im je "odužeto pravo da svojim glasom biraju rukovodstvo". Portparol misije OEBS-a za Kosovo Nikola Gaon kazao je za agenciju Beta da ta organizacija ne snosi nikakvu odgovornost za sadržinu biračkih spiskova, je je celokupni izborni materijal preuzela od RIK. Bivši predsednik srpske Opštine Uroševac Nenad Petković rekao je agenciji Beta u Lapljem Selu da je on obezbedio biračko pravo za 40 povratnika iz sela Babljak, Talinovce, Srpski Babuš, Plešina i Grad Uroševac.

Ti ljudi su, kako je naglasio, bili upisani u birački spisak za Opštinu Uroševac.

"Danas na biračkom mestu u Lapljem Selu tog spiska nema i smatram da je to pokušaj izborne krađe, jer je na tom spisku trebalo da bude upisano i 19.620 birača Albanaca koji imaju pravo glasa na ovim izborima", kazao Petković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.