Srbi i dalje masovno bojkotuju Jarinje i Brnjak

Izvor: Blic, 27.Mar.2012, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i dalje masovno bojkotuju Jarinje i Brnjak

Iako je Euleks saopštio da su administrativni prelazi Brnjak i Jarinje na krajnjem severu Kosova otvoreni za "komercijalni i nekomercijalni saobraćaj" kosovski Srbi i danas masovno bojkotuju prelaze jer su na njima kosovski zvaničnici. Administrativni prelaz Jarinje

Kamioni kojima se prevozi roba i dalje idu alternativnim putevima i zaobilaze >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zvanične prelaze, uprkos Euleksovom jučerašnjem saopštenju, javlja reporter Bete.

Građani koji su prelazili administrativnu liniju alternativnim pravcima rekli su da će to činiti i ubuduće jer ne žele da prođu kontrolu kosovskih carinika i pograničnih policajaca koji su na Jarinju i Brnjaku uz zvaničnike Euleksa.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao je za agenciju Beta da Euleks "treba da se vrati svom izvornom mandatu i da ne treba da vrši propagandu u ima takozvane kosovske vlade".

"Šef pregovaračkog tema Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović je jasno rekao da pitanje naplate carine nije regulisano i nije bilo tema pregovora u Briselu i da o ovoj temi treba razgovarati u nekom narednom periodu", rekao je Nedeljković.

Načelnik Okruga je dodao da se "stiče utisak da se Euleksu žuri i da u ovoj misiji žele da se dodvore kosovskoj vladi i da nešto urade na severu Kosova i Metohije".

Prema njegovim rečima, najbolje bi bilo da se Euleks ostavi propagande i bude statusno neutralan.

Posle zatvaranja jednog od alternativnih puteva u blizini prelaza Jarinje, putnički saobraćaj se delimično odvija preko administrativnih prelaza dok veliki broj vozača i dalje koristi zaobilazne zemljane puteve.

Slična je situacija i u Ibarskom Kolašinu, gde osim retkih pojedinaca, ostali vozači koriste alternativne puteve i zbog prisustva kosovskih carinika i pograničnih policajaca bojkotuju administrativni prelaz Brnjak.

Povezane vesti: Stefanović: Obrisi budućih rešenja za Jarinje i Brnjak Na severu Kosova blokirani svi pravci ka centralnoj Srbiji Euleks i Kfor na prelazima, Srbi i tokom noći na barikadama Tači: Preuzećemo Jarinje i Brnjak 16. septembra Ministarka iz Prištine tvrdi da su mogući jedino pečati Carine Kosova
Pogledaj vesti o: Brnjak,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I dalje bojkot na Brnjaku i Jarinju

Izvor: B92, 27.Mar.2012

Brnjak, Jarinje -- Kosovski Srbi i danas masovno bojkotuju prelaze jer su na njima kosovski zvaničnici, iako su oni otvoreni za "komercijalni i nekomercijalni saobraćaj"...Kamioni kojima se prevozi roba i dalje idu alternativnim putevima i zaobilaze zvanične prelaze, uprkos Euleksovom jučerašnjem...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.