Slobodan Petrović: Srbija krši Rezoluciju 1244

Izvor: BKTV News, 16.Mar.2012, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodan Petrović: Srbija krši Rezoluciju 1244

Zamenik premijera samoproklamovane republike Kosova Slobodan Petrović ocenio je da bi održavanjem lokalnih izbora na Kosovu Srbija još jednom prekršila Rezoluciju 1244 SB UN, kao i da rezultate tih izbora niko ne bi priznao.
'Nije novina da Srbija, i samo Srbija, podržava već postojeće lidere institucija pod sistemom Republike Srbije sa kojima ne komunicira niko. Osim što primaju lične dohotke, oni ne služe ničemu drugom', rekao je Petrović za beogradski nedeljnik Novi magazin.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Prema njegovim rečima, bez obzira šta će Srbija odlučiti povodom lokalnih izbora na Kosovu, to neće uticati na srpske stranke koje učestvuju u privremenoj Vladi Kosova.
'Mi smo okupljeni sa ciljem da pružimo direktnu podršku opstanku Srba na Kosovu, da ukažemo na važnost ekonomskog razvoja, da pomognemo da se gradi, da omogućimo slobodu kretanja i slobodu govora, a ne da pričamo bajke narodu', rekao je on.
Petrović je dodao da bi bilo 'idealno' da Srbija uopšte nije raspisala lokalne izbore na Kosovu, ali da će biti 'doprinos' i ako u međuvremenu posluša savet međunarodne zajednice i odustane od tih izbora.
'Mi svi znamo da međunarodna zajednica neće podržati lokalne izbore. Ovih dana oglasila se i Evropska unija po tom pitanju. Ko još treba da se oglasi? A da i ne pominjem to što održavanjem lokalnih izbora podižete tenzije i izazivate netrpeljivost i napetost među zajednicama na Kosovu', dodao je on.
Zamenik premijera Kosova ocenio je da su republički i predsednički izbori Srbije prihvatljivi na Kosovu, da su uslovi za njihovo održavanje definisani Ahtisarijevim planom, ali da Srbija mora da identifikuje partnera za taj proces i dobije saglasnost Prištine.
'Pretpostavljam da će sada neko reći:'Što saglasnost ako je to sve Srbija', ali ja ću reći koja je onda svrha pregovora? Ako sa Prištinom razgovarate o katastrima, o regionalnom predstavljanju, šta vas onda sprečava da razgovarate o izborima? Previše je kontradiktornosti, a sve to radi izborne kampanje', rekao je Petrović.
Izvor: vesti online
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.